Ήρθε η ώρα της Δικαιοσύνης για την περιοχή της Δραπετσώνας και την περιβαλλοντική  ρύπανση από την Oil One την οποία είχαν καταγγείλει εδώ και χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελία Πειραιά έχει παρέμβει για το ζήτημα της έντονης δυσοσμίας και των καρκινογόνων ρύπων που απειλούν τη δημόσια υγεία και προχωρά σε προκαταρκτική εξέταση.

 Ειδικότερα ο εισαγγελέας καλεί όλες τις πλευρές να καταθέσουν τις απόψεις τους, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.

 Οι αποκαλύψεις του mega και του in.gr για τη ρύπανση τόσο στη Δραπετσώνα όσο και στο Κερατσίνι και τον Πειραιά, κινητοποίησε επιτέλους τη Δικαιοσύνη.

 Η προκαταρκτική εξέταση θα αποκαλύψει αυτό που για ορισμένους είναι «κοινό μυστικό». Δηλαδή ότι, σύμφωνα με το πόρισμα του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, τα έντονα επεισόδια δυσοσμίας προέρχονται από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας επεξεργασίας πετρελαιοειδών Oil One, συμφερόντων του Δημήτρη Μελισσανίδη.

 Κάθε φορά που πνέουν νότιοι, νοτιοδυτικοί άνεμοι, η περιοχή «πνίγεται» από τους ρύπους, ορισμένοι από τους οποίους είναι καρκινογόνοι, όπως το βενζόλιο.

 Και την ίδια στιγμή ολόκληρα σχολείο, όπως το 2ο Δημοτικό Δραπετσώνας, μετατρέπονται σε «θαλάμους αερίων» με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην μπορούν να προαυλιστούν.

 Επί χρόνια η δημοτική αρχή και οι κάτοικοι έχουν διαμαρτυρηθεί έντονα για την περιβαλλοντική υποβάθμιση που προκαλείται από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κυρίως από την Oil One, ζητώντας την απομάκρυνσή τους,

 Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα και οι περιοχές αυτές βιώνουν ένα άνευ προηγουμένου εφιάλτη.

 Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο Mega ο δήμαρχος Δραπετσώντας, Χρήστος Βρεττάκος, τόνισε ότι η πόλη βιώνει μια δύσκολη κατάσταση τα τελευταία πέντε χρόνια, με τις τοπικές αρχές να καλούνται να λάβουν έκτακτα μέτρα για τη λειτουργία του 2ου Δημοτικού Σχολείου που βρίσκεται αρκετά κοντά στις εγκαταστάσεις της Oil One, αλλά και των υπόλοιπων σχολείων της περιοχής.

 «Έχουμε πρόβλημα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βρεττάκος, ο οποίος υπογράμμισε ότι μόνη λύση είναι άμεση η ανάγκη μετεγκατάστασης των βιομηχανικών δραστηριοτήτων μέσα από τα σπίτια και τις αυλές των σχολείων.

 Για τις επόμενες κινήσεις της δημοτικής αρχής ο κ. Βρεττάκος ανέφερε ότι αναμένονται οι τελικές εκθέσεις τόσο του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», αλλά και του Αστεροσκοπείου για το ποιος ευθύνεται για τη δυσοσμία στην περιοχή. «Ως μη οφείλαμε, δήμος και περιφερειακή αρχή μπήκαμε στη διαδικασία να αποδείξουμε τι είναι αυτό που δημιουργεί πρόβλημα στην πόλη. Το κάνουμε εμείς. Θα έχουμε τις μετρήσεις από δύο οργανισμούς, που πιστοποιούν την ύπαρξη του προβλήματος» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι δείκτες καταγραφής για το βενζόλιο στην περιοχή δείχνουν διπλάσια επίπεδα από τα επιτρεπόμενα όρια.

 «Είναι έντονο το πρόβλημα. Αυτό που μυρίζει δεν γίνεται να μην προκαλεί προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων μακροπρόθεσμα» πρόσθεσε ο κ. Βρεττάκος.

 Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Mega που κινητοποίησε τη Δικαιοσύνη

 «Το να φτάσει ένας δήμαρχος να κλείσει ένα σχολείο, ως τελευταίο μέσο για την προστασία της υγείας των παιδιών, δεν είναι εύκολο πράγμα. Έχουμε σοβαρά θέματα και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε τη συζήτησή μας» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν αυτές οι επιχειρήσεις να βρίσκονται εντός του οικιστικού ιστού της πόλης.

 Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας τόνισε ότι ο ίδιος γνωρίζει ποιος ευθύνεται για αυτή την κατάσταση. «Εγώ προσωπικά δεν περιμένω τίποτα. Ξέρω ποια είναι η πηγή του προβλήματος. Το λέω και το φωνάζω και θα συνεχίσω να το κάνω» πρόσθεσε.

 Το σχολείο

Δραματική έκκληση να μπει τέρμα στο περιβαλλοντικό έγκλημα της Δραπετσώνας που αποτελεί βόμβα για τη δημόσια υγεία, και θέτει σε κίνδυνο ακόμη και μικρά παιδιά, έχει απευθύνει ο δάσκαλος του 2ου δημοτικού σχολείου της περιοχής.

 Ο Σταύρος Κώστογλου, ο διευθυντής του σχολείου που βιώνει καθημερινά την αφόρητη κατάσταση της έντονης δυσοσμίας, μαζί με εκατοντάδες παιδιά, μίλησε στην κάμερα της εκπομπής, MEGA Σαββατοκύριακο, για όλα όσα έχει δει τα τελευταία χρόνια.

 Μίλησε για τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στο να κάνουν τη δουλειά τους υπό αυτές τις συνθήκες. Συνθήκες ρύπανσης που προέρχονται από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Oil One, συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη, με τη δυσοσμία να έρχεται μέσα στις σχολικές αίθουσες κάθε φορά που οι άνεμοι πνέουν δυτικοί – νοτιοδυτικοί, κάνοντας φυσικά αφόρητη τη ζωή όλης της ευρύτερης περιοχής.

 «Και σήμερα έχουμε πρόβλημα. Η ένταση (σ.σ. της δυσοσμίας) αυξομειώνεται. Το 2017 όταν έστειλα την πρώτη επιστολή στη διεύθυνση πρωτοβάθμιας, στο δήμαρχο Δραπετσώνας και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ήταν για έξι μήνες μια κατάσταση αφόρητη. Δεν μπορούσαμε να βγούμε στο προαύλιο, δεν ήξερες πώς να λειτουργήσεις. Δεν μπορείς σε αυτές τις συνθήκες να εκπαιδεύσεις τα παιδιά», τόνισε ο κ. Κώστογλου.

 Καθημερινός εφιάλτης

Αποκαλύπτει ουσιαστικά ότι εδώ και τρία χρόνια το σχολείο ζει καθημερινά έναν εφιάλτη, αλλά όλοι κώφευαν. Η κατάσταση, πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ο δήμος Δραπετσώνας – Κερατσινίου και η Περιφέρεια Αττικής απαιτούν την άμεση λήψη μέτρων ενώ οι κάτοικοι έχουν εξεγερθεί, καθώς οι αποκαλυπτικές εκθέσεις του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος δείχνουν ότι πέραν της απλής μυρωδιάς αναπνέουν καρκινογόνο αέρα.