Με αφορμή την έντονη δυσοσμία στην περιοχή της Δραπετσώνας, τοποθετήθηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινή Πτήση» με τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο, ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δραπετσώνας, Σταύρος Κώστογλου.

«Εδώ έχουμε βγάλει ένα ανέκδοτο λέμε ότι εδώ στην Δραπετσώνα δεν έχουμε κρούσματα κοροναϊού γιατί υπάρχει η χημική ένωση του βενζολίου που σκοτώνει τα πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το σχολείο μας είχε κλείσει πέρυσι το Μάιο δύο φορές λόγω αυτής της ισχυρής δυσοσμίας, τα παιδιά αναγκάστηκαν να φύγουν από τον προαύλιο χώρο, τα βάλαμε στις τάξεις αλλά και εκεί αντιμετωπίζουμε παρόμοια προβλήματα γιατί ιδιαίτερα τις θερμές μέρες την άνοιξη και το καλοκαίρι η χημική ένωση του βενζολίου έχει ήδη διεισδύσει στον εσωτερικό χώρο και κάνει τη ζωή μας δύσκολη οπότε κλείνοντας τα παράθυρα εγκλωβίζεται μέσα και κάνει τη ζωή μας ακόμα πιο δύσκολη», επισήμανε ο κ. Κώστογλου.

«Από το 2015 έχουμε βιομηχανική δραστηριότητα στην περιοχή μας. Εκτός από διευθυντής της σχολικής μονάδας είμαι κάτοικος της πόλης από το 2001, ήρθα εδώ και είδα την περιοχή να αλλάζει. Ξαφνικά αυτή η εικόνα, αυτό το όνειρο το 2015 χάλασε όχι μόνο το δικό μου, των παιδιών και όλων των κατοίκων της πόλης. Δεν μπορείς να ανοίξεις τα παράθυρά σου το βράδυ, δεν μπορείς να ανοίξεις τα παράθυρα του σχολείου ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που έχουμε τα επεισόδια. Από την Κυριακή το βράδυ στις 2.30 μέχρι και χθες το μεσημέρι η κατάσταση ήταν απαράδεκτη. Δεν ξέρουμε τι άλλο να κάνουμε», τόνισε ο ίδιος.

Ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δραπετσώνας τόνισε ότι «ένας εκπαιδευτικός οφείλει να προστατεύσει τα παιδιά, να παρέχει ασφάλεια αλλά πείτε μου με ποιο τρόπο. Δεν μπορείς να πολεμήσεις τον άνεμο!».

«Είναι θέμα υγείας αλλά οι άνθρωποι εδώ αυτοί που ήρθαν από το Χατζηκυριάκειο, από την Πειραϊκή από όμορες περιοχές έχουν επενδύσει οικονομίες, έχουνε πάρει δάνεια για να πάρουν κατοικίες. Εδώ έχτισαν τα όνειρα τους, αυτά τα χρήματα αισθάνονται ότι είναι χαμένα, οι ζωές τους είναι καμένες. Είναι πολυσύνθετο πρόβλημα. Οι άνθρωποι μάτωσαν οικονομικά και βλέπουν τώρα τα παιδιά τους να ματώνουν γιατί δεν μπορούν να αναπνεύσουν», σημείωσε.

Ο κ. Κώστογλου ανέφερε ότι «υπάρχει μελέτη και από το Δημόκριτο και από το Αστεροσκοπείο το σχολείο μας είναι ένα από τα πέντε σημεία που χρησιμοποιήθηκε ως σταθμός μέτρησης πριν έξι μήνες».

«Από πληροφορίες που έχω από το Δήμο και αυτά που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο 35 φορές μέσα στους τελευταίους 6 μήνες για το δικό μας σχολείο που ήταν σταθμός μέτρησης είχαμε μετρήσεις της χημικής ένωσης του βενζολίου πάνω από τα όρια. Αυτές έπιασαν τα όργανα όταν υπήρχε άλλη φορά του ανέμου θα υπέφεραν άλλες περιοχές. Θα υπέφερε η Χαραυγή, θα υπέφερε το Κερατσίνι δηλαδή κάθε φορά που αλλάζει ο άνεμος υποφέρουν άλλοι απλώς λες ‘’είμαι τυχερός σήμερα. Σήμερα θα αναπνεύσω’’», υπογράμμισε ο διευθυντής.

«Η μονάδα αυτή στην ευθεία δεν πρέπει να είναι πάνω από 400-500 μέτρα από το σχολείο. Μπροστά μας έχουμε τα τσιμεντάδικα, είναι χώρος συσκευασίας και εδώ υπάρχει μια ρύπανση αν ανεβείς στην ταράτσα του σχολείου βλέπεις το τσιμέντο και τα απόβλητα χύμα στην αυλή. Αυτή η τσιμεντόσκονη πάλι αιωρείται όταν έχει Νοτιά ή Βοριά, πάλι φτάνει στην αυλή του σχολείου, πάλι την αναπνέουν τα παιδιά. Αυτές οι μονάδες είναι μέσα στον ιστό της πόλης. Φυσικά και πρέπει να υπάρχουν αλλά μέσα στην πόλη;», διευκρίνισε.

«Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και με τις αρχές της πόλης και με τη Διεύθυνση Πειραιά της Πρωτοβάθμιας και με στο υπουργείο Χωροταξίας έχω στείλει έγγραφα. Από το υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος η απάντηση είναι ‘’δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι, δεν έχουμε τα όργανα μέτρησης’’, το τοπικό γραφείο που κάνει την μέτρηση για τους ρύπους λέει ‘’δεν είχαμε τα όργανα μέτρησης’’. Μπήκαν τα όργανα μέτρηση, τώρα πια υπάρχουν μετρήσεις πρέπει να δημοσιοποιηθούν αλλιώς δεν είχε νόημα που είχαμε 5 σταθμούς μέτρησης. Έχουνε βγει νομίζω, δεν μπορούν να κρυφτούν», δήλωσε ο ίδιος.
Ο Κώστογλου εξήγησε ότι «το βενζόλιο συνδέεται άμεσα με τη λευχαιμία και με καρκινογενέσεις».

«Έχω εκπαιδευτικούς που έρχονται από το Χατζηκυριάκειο και την Πειραϊκή όταν ο άνεμος φυσάει προς τα εκεί έχουν και εκεί ενοχλήσεις, δεν μπορούν να βγουν έξω. Δεν αφορά μόνο το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, αφορά ολόκληρο τον Πειραιά. Δεν υπάρχει πόλεμος με κανέναν, να προστατεύσουμε τα παιδιά προσπαθούμε και τη ζωή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.