Μια πρόταση η οποία προβλέπει τη μαζική διενέργεια μοριακών τεστ για τη διάγνωση του νέου κοροναϊού σε όλους τους προσερχόμενους στη χώρα μας ξένους τουρίστες, και μάλιστα με κόστος που δεν θα υπερβαίνει εκείνο για τη διενέργεια των δειγματοληπτικών μοριακών διαγνωστικών τεστ, την οποία προωθεί, προς το παρόν, η ελληνική κυβέρνηση, έχουν ήδη εισηγηθεί προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου. Πρόκειται για την εφαρμογή της λεγόμενης «δεξαμενής τεστ», η οποία μπορεί να αναλύει, ταυτόχρονα και στον χρόνο ανάλυσης ενός τεστ, 30 δείγματα ρινοφαρυγγικού εκκρίματος και, έτσι, μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουμε με τεστ διάγνωσης για τον νέο κοροναϊό ακόμα και προσερχόμενους στη χώρα μας ξένους τουρίστες με αεροπορικές πτήσεις των 210 επιβατών, για παράδειγμα, με τη χρήση μόλις 7 τέτοιων δεξαμενών ανάλυσης των δειγμάτων ρινοφαρυγγικού εκκρίματος. «Αντί να αναλύεις ένα- ένα τα δείγματα ρινοφαρυγγικού εκκρίματος, ανακατεύεις μαζί 30 τέτοια δείγματα και προχωράς στην ανάλυση του νέου, μεγαλύτερου δείγματος», σημειώνει στα «Π» ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, και συμπληρώνει χαρακτηριστικά: «Εάν έχει αρνητικό αποτέλεσμα, αυτό σημαίνει ότι αρνητικοί για νέο κοροναϊό είναι και οι 30 επιβάτες- ξένοι τουρίστες, από τους οποίους έχουμε λάβει τα συγκεκριμένα 30 δείγματα. Εάν το νέο, μεγαλύτερο δείγμα δώσει θετικό αποτέλεσμα, τότε επαναλαμβάνεις τη διαδικασία για καθένα από τα 30 συγκεκριμένα δείγματα, προκειμένου να εντοπίσεις τον θετικό ή τους θετικούς για νέο κοροναϊό από τους 30 επιβάτες- ξένους τουρίστες από τους οποίους έχεις λάβει τα αρχικά δείγματα».
Σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρει στα «Π» ο κ. Μαγιορκίνης, το κόστος για τον έλεγχο 1 εκατ. ξένων τουριστών στη χώρα μας με τις «δεξαμενές τεστ» κυμαίνεται μόλις στα 35 εκατ. ευρώ, όσο περίπου κοστίζει επίσης η τεχνική των δειγματοληπτικών μοναδιαίων μοριακών διαγνωστικών τεστ στο 5% των προσερχομένων στην Ελλάδα ξένων τουριστών. Ο ίδιος εξηγεί, επίσης, ότι την ως άνω τεχνική των «δεξαμενών τεστ» έχουν ανακοινώσει ότι πρόκειται να εφαρμόσουν ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισλανδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ασφαλώς, η συγκεκριμένη μέθοδος δεν είναι χωρίς προβλήματα. Η λήψη δειγμάτων ρινοφαρυγγικού εκκρίματος από όλους τους επιβάτες- ξένους τουρίστες μιας αεροπορικής πτήσης που φθάνει στη χώρα μας συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, δυνατότητα απασχόλησης ενός ικανού αριθμού προσωπικού για τη λήψη των δειγμάτων, καθώς και μια σχετική έως αρκετή καθυστέρηση των επιβατών στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», προκειμένου να δώσουν όλοι δείγμα για έλεγχο.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ
Η συγκεκριμένη πρόταση εκ μέρους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας έχει σκοπό να ικανοποιήσει ακόμα περισσότερο το αίσθημα ασφάλειας για τους κατοίκους της χώρας μας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα έχει κατακλυσθεί, το τελευταίο διάστημα, από ερωτήματα και ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα των δειγματοληπτικών τεστ να εξασφαλίσουν ότι δεν θα περνούν τα σύνορα της Ελλάδας ταξιδιώτες από ξένες χώρες οι οποίοι θα νοσούν ήδη από COVID19. Βεβαίως, η πραγματικότητα είναι ότι τόσο οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Τουρισμού όσο και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη τις προθέσεις τους σχετικά με το μέγεθος των δειγμάτων στα οποία θα διενεργείται εργαστηριακός μοριακός διαγνωστικός έλεγχος για τη νόσο COVID19.
Η τυχαία δειγματοληψία είναι η πιο ακριβής μέθοδος, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις πολιτικές δημοσκοπήσεις, αλλά η επίτευξη του πραγματικά τυχαίου του δείγματος δεν είναι μια απλή τεχνική και μαθηματική υπόθεση.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 06 Ιουνίου