Αρχίζει σήμερα πιλοτικά η εφαρμογή του Μεγάλου Περίπατου της Αθήνας, με τους πρώτους περιορισμούς στην πρόσβαση των ΙΧ στη Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας και στην οδό Ηρώδου Αττικού, ενώ με την έναρξή του δημιουργούνται οι πρώτες ζώνες προτεραιότητας για πεζούς και ποδήλατα.

Όπως διευκρινίζεται, το κέντρο της Αθήνας δεν κλείνει. Η συνέχεια των παρεμβάσεων θα γίνει στην Πλατεία Συντάγματος και την οδό Πανεπιστημίου από το πρωί της Κυριακής 14 Ιουνίου ενώ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο εμπορικό τρίγωνο - ιστορικό κέντρο θα αρχίσουν να ισχύουν από τις αρχές Ιουλίου.

«Είμαστε υπερήφανοι που ξεκινά το έργο του Μεγάλου Περιπάτου για δύο λόγους» δήλωση ενόψει της σημερινής πρώτης ο δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης. «Ο πρώτος, γιατί γίνεται πράξη το όραμα της Μελίνας Μερκούρη και του Αντώνη Τρίτση. Ο δεύτερος, γιατί το κέντρο ανοίγει για όλους και όχι μόνο για τα ΙΧ όπως γίνεται σήμερα. Και είναι ένα έργο που γίνεται με ιδιαίτερο τρόπο. Δεν το εξαγγέλλουμε και φέρνουμε μπουλντόζες για να κλείσουν δρόμους. Κάθε μέρα θα το βλέπουμε όλοι στην εξέλιξή του, θα το περπατάμε μαζί. Ο Μεγάλος περίπατος αλλάζει την Αθήνα. Βάζει τέλος στα μηχανάκια πάνω στα πεζοδρόμια και δίνει 2000 θέσεις στάθμευσης δικύκλων, μας δίνει 50.000 τμ ελεύθερου χώρου και αυξάνει την ταχύτητα των διαδρομών των λεωφορείων, δηλαδή περισσότερα δρομολόγια. Επιτρέπει στα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις να δουλεύουν ανεμπόδιστα. Μακριά από την άναρχη στάθμευση και το κυκλοφοριακό χάος. Εδώ ξεκινά μία επανάσταση ισορροπίας. Είναι η επανάσταση στο δικαίωμα της μετακίνησης του πεζού, του ποδηλάτη και του επιβάτη».


Ποιοι θα έχουν πρόσβαση σε Λεωφόρο Βασ. Όλγας και Ηρώδου Αττικού
Λεωφόρος Βασ. Όλγας

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Οχήματα Ατόμων με Αναπηρία
Οχήματα προς τους χώρους στάθμευσης του Ζαππείου και του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών
Ηλεκτροκίνητα μέσα μεταφοράς
Ταξί για επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών στους χώρους του Ζαππείου και στον Όμιλο Αντισφαίρισης Αθηνών
Οχήματα τροφοδοσίας του Ζαππείου και στον Όμιλο Αντισφαίρισης Αθηνών
Οχήματα Έκτακτης Ανάγκης
Οχήματα Οργανισμών Δικτύων Κοινής Ωφέλειας για την εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης περιοχής

Οδός Ηρώδου Αττικού

Οχήματα μονίμων κατοίκων (Μόνιμοι κάτοικοι που έχουν κάρτα στάθμευσης στη Ζώνη 1. Μόνιμοι κάτοικοι για τη χρήση ιδιωτικού χώρου στάθμευσης)
Oχήματα Ατόμων με Αναπηρία
Ταξί για επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών εντός των περιοχών
Ηλεκτροκίνητα μέσα μεταφοράς
Οχήματα τροφοδοσίας Καταστημάτων
Οχήματα ταχυμεταφορών και διανομών καταστημάτων εστίασης
Οχήματα Δημόσιων Υπηρεσιών για τις ανάγκες της περιοχής
Οχήματα Έκτακτης Ανάγκης
Οχήματα Οργανισμών Δικτύων Κοινής Ωφέλειας για ανάγκες της συγκεκριμένης περιοχής