«Είναι κάτι που ως πολιτεία το έχουμε στο τραπέζι, δεν το θέλουμε άμεσα, δεν πρέπει γιατί προσπαθούμε όλοι να γυρίσουμε σε μια κανονικότητα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη αναφορικά με το ενδεχόμενο τοπικών lockdown, ο πρόεδρος ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Ερωτηθείς πως θα ελέγχονται τα κρούσματα που έχουν μπει σε καραντίνα, ο κ. Αρκουμανέας δήλωσε: «Όση προσπάθεια και αν κάνει η Πολιτική προστασία και η πολιτεία γενικά ούτε σε κάθε μπαρ, και αναφέρομαι σε αυτά που είδαμε στη Μύκονο, ούτε σε κάθε ένα σπίτι που έχει μπει σε καραντίνα μπορεί να είναι. Είναι η ατομική ευθύνη και αυτό είναι και το νόημα όταν λέμε ότι προασπιζόμαστε όλοι μαζί τη δημόσια υγεία της χώρας να σεβόμαστε τον άλλο, να δείχνουμε αλληλεγγύη. Να έχουμε νοσήσει, να μας έχουν πει ότι πρέπει να μείνουμε σε καραντίνα γιατί προφανέστατα δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυνομικό έξω από σπίτι, πρέπει ο άλλος να συνειδητοποιήσει ότι το να πάει να δει μια έγκυο ή να δει κάποιες ευπαθείς ομάδες και να διασπείρει θα χαλάσει την προσπάθεια ενός ολόκληρου κράτους, ενός λαού που έκανε τρεις μήνες».

«Είναι κρίμα επειδή κάποιοι δεν μπορούν να κάτσουν σπίτι τους 14 μέρες να παρακολουθούν την υγεία τους να πηγαίνουν και να κάνουν πράγματα που θα δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι πιθανό να μπει κάποιος από το εξωτερικό και να είναι θετικός το θέμα είναι ότι αν εδώ βρει τις σωστές αποστάσεις στα τραπεζάκια, τον κόσμο να μην συγχρωτίζεται η διασπορά θα είναι πολύ μικρότερη από το να μπει ένας θετικός τουρίστας σε ένα μπαρ με άλλους 500. Άρα τα βασικά πράγματα που μάθαμε, σεβαστήκαμε και αυτά μας έφεραν τα εξαιρετικά αποτελέσματα τους τελευταίους τρεις μήνες πρέπει να συνεχίσουμε να τα τηρούμε», σημείωσε ο πρόεδρος ΕΟΔΥ.

Ακόμη τόνισε ότι «η απόσταση είναι το Νο1 πρέπει να την τηρούμε». «Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας, και τη μάσκα μας τη φοράμε σωστά όταν τη βάζουμε στο πηγούνι είναι σαν να φοράμε το κράνος στον αγκώνα, δεν προστατεύει τίποτα», επισήμανε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τοπικών lockdown, ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε: «Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας παραμένει εξαιρετική. Είδαμε προχθές τα 97 κρούσματα που όμως ήταν τεσσάρων ημερών, κυρίως ήταν λόγω των εκτεταμένων ελέγχων που κάναμε ως ΕΟΔΥ στην Ξάνθη και κάποιων εισερχόμενων πτήσεων. Χθες ανακοινώσαμε 9, κανένας από πτήσεις άρα μην δημιουργούμε γενικά ότι θα δημιουργηθούν καραντίνες. Σίγουρα στην περιοχή της Ξάνθης υπάρχει κάποιο θέμα επιδημιολογικό, σε προηγούμενο χρόνο είχανε μπει και σε καραντίνα τώρα δεν συζητάμε...».

«Είναι κάτι που ως πολιτεία το έχουμε στο τραπέζι, δεν το θέλουμε άμεσα, δεν πρέπει γιατί προσπαθούμε όλοι να γυρίσουμε σε μια κανονικότητα. Λογικό είναι λοιπόν να μην θέλουμε με το πρώτο κρούσμα να λέμε lockdown. Όχι θα το παλέψουμε , εμείς ως ΕΟΔΥ και υπουργείο Υγείας και η πολιτική προστασία όλοι μαζί να κάνουμε γρήγορα τη διάγνωση με τεστ πολλά που κάνουμε, να γίνει η ιχνηλάτηση σωστά, να τους απομονώσουμε. Άρα είναι ένας τεράστιος κύκλος πριν φτάσουμε στο τοπικό lockdown, δεν θα το κάνουμε εύκολα», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Στην προσπάθεια μας να ξαναγίνει μια κανονικότητα στη χώρα μας, οικονομική κοινωνική δεν είναι η πρώτη μας επιλογή τα lockdown. Δεν σημαίνει ότι δεν γίνουν αν χρειαστεί και αν οι επιστήμονες ή τα δεδομένα πουν ότι αυτή είναι η μόνη λύση για να περιορίσουμε, γιατί πάνω από όλα μας ενδιαφέρει το σύνολο της χώρας, η προσπάθεια που έγινε τους τελευταίους μήνες να μην πάει χαμένη. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ιός υπάρχει. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, δεν εφησυχάζουμε», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού, σημείωσε: «Μετά την 1η Ιουλίου ανοίγει στο σύνολο η χώρα τις πτήσεις και τα σύνορά της και εκεί θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου. Ήδη μέσα στην εβδομάδα ο κ. Κικίλιας και το υπουργείο Υγείας θα παρουσιάσουν το πλάνο του υπουργείου για τη νησιωτική θωράκιση της χώρας άρα μιλάμε για ένα συνολικό σχέδιο που έχει μέσα διακομιδές του ΕΚΑΒ με τα πλωτά μέσα, έχει το Λιμενικό. Θα βλέπουμε επιδημιολογικά κάθε μέρα, οι συσκέψεις είναι από το πρωί μέχρι το βράδυ συνεχόμενες».

«Είναι πολύ δύσκολη εξίσωση γιατί είναι και πρωτόγνωρο για όλο τον πλανήτη, μια χώρα που δεν έχει ανοιχτά σύνορα να τ’ ανοίξει, να έχει τη δική μας γεωγραφική διασπορά νησιών, ακριτικών νησιών άρα όλα αυτά είναι επιπρόσθετες δυσκολίες όταν έχεις να αντιμετωπίσεις έναν ύπουλο και πολύ μεταδοτικό ιό», υπογράμμισε ο κ. Αρκουμανέας.

Εν κατακλείδι, τόνισε ότι «γίνονται τεράστιες προσπάθειες, το ΕΚΑΒ έχει αποκτήσει και θα αποκτήσει περισσότερες κάψουλες για την αεροκομιδή, το Λιμενικό πλωτά ασθενοφόρα, περισσότερα φουσκωτά δηλαδή προσπαθούμε συνέχεια ως πολιτεία να ενισχύσουμε στο μέτρο του δυνατού, την άμυνα μας την υγειονομική αλλά και την επιτήρηση με τεστ και με εξετάσεις».