«Η χθεσινή συμφωνία σηματοδοτεί το τέλος αδράνειας δεκαετιών. Όλοι αναγνωρίζουν ότι οι μεγάλες κινήσεις που μπορεί να κάνει η Αθήνα είναι σε αυτή τη σκακιέρα, έναντι της Άγκυρας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής.

Αναφορικά με τη συμφωνία Ελλάδας -Ιταλίας για την ΑΟΖ, ο κ. Υφαντής ανέφερε ότι «το μεγάλο διακύβευμα είναι η σχέση μας με την Τουρκία και το μεγάλο άλμα θα γίνει εφόσον προχωρήσουμε σε μια οριοθέτηση με τους ίδιους όρους που προχωρήσαμε με την Ιταλία και με την Αίγυπτο».

«Δηλαδή στη βάση του γράμματος και του πνεύματος του δικαίου της θάλασσας», εξήγησε ο ίδιος.

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων σημείωσε ότι «η Αίγυπτος από τότε που ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την οριοθέτηση έχει δηλώσει, χωρίς κανένα περιθώριο παρερμηνείας, ότι δεν θέλει να οριοθετήσει διμερώς μαζί μας στην περιοχή του Καστελορίζου».

«Θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνει η οριοθέτηση και με την Άγκυρα. Μπορεί να έχει κάκιστες σχέσεις με την Άγκυρα αλλά δεν έχει κανένα συμφέρον το Κάιρο να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις για την οριοθέτηση σε μια περιοχή από την οποία η Αίγυπτος δεν κερδίζει τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όλοι συνειδητοποιούμε ότι στην εξωτερική πολιτική, και μάλιστα σε μια περιοχή όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος, έχει σημασία να κατοχυρώνεις το εφικτό χωρίς να χάνεις», τόνισε.

«Δηλαδή εάν καταφέρουμε και οριοθετήσουμε μέχρι τη Ρόδο, τμηματικά και αποσπάσουμε και μια ρητή δέσμευση στη συμφωνία της Αιγύπτου ότι δεν θα προχωρήσει σε οριοθέτηση ανατολικότερα χωρίς τη δική μας συμμετοχή και ότι στο μέλλον θα υπάρξει προσπάθεια για περαιτέρω ... Δηλαδή υπάρχουν τρόποι να διασφαλιστούν τα εθνικά συμφέροντα άλλωστε το μείζον είναι να ακυρωθεί, να υπονομευτεί το τουρκολιβυκό σύμφωνο», διευκρίνισε ο κ. Υφαντής.

«Η συμφωνία με την Ιταλία ήταν ένα καμπανάκι για την Άγκυρα και θα τρέξει ακόμα περισσότερο και θα επιταχύνει τις εξελίξεις», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Παράλληλα σημείωσε πως «ένα από τα μεγάλα ζητήματα στην τρέχουσα συγκυρία είναι ότι οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να παίξουν τον πυροσβεστικό ρόλο που όλοι ξέραμε, και στην Αθήνα και στην Άγκυρα, ότι θα παίξουν έστω και στην ύστατη ώρα».

«Η Τουρκία προσπαθεί να δελεάσει την Αίγυπτο προσφέροντάς της στην ουσία ολόκληρο εκείνο το κομμάτι προκειμένου να χαλάσει τη δική μας συμφωνία και να χαλάσει και τη συμφωνία οριοθέτησης Αιγύπτου –Κύπρου», δήλωσε επιπρόσθετα.