Την προσοχή των Ελλήνων πολιτών στη διαχείριση του κορωνοϊού εφιστά ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, πρόεδρος του Τμήματος πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Η πανδημία του κορωνοϊού εξελίσσεται με έντονους ρυθμούς σε αρκετές χώρες της Κεντρικής και της Λατινικής Αμερικής, σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, σε περιοχές της Αγγλίας και στη Σουηδία, σε κράτη της Ανατολικής Ευρώπης (Βόρεια Μακεδονία, Ρωσία, Αρμενία, Μολδαβία), και σε ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής και της νοτιοανατολικής Ασίας, σημειώνει ο καθηγητής.

Στη χώρα μας επικράτησε «το παράδοξο της πρόληψης». Επειδή υπήρξε άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος, είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα στην πρώτη φάση της διαχείρισης της πανδημίας, σημειώνει ο κ. Μόσιαλος. Έτσι μετά τη σταδιακή απόσυρση του lockdown για τον κορωνοϊό, μερικοί συμπατριώτες μας θεώρησαν ότι δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα και άλλοι θεώρησαν ότι ξεμπερδέψαμε με τον ιό.

Νωρίτερα άλλωστε την Τρίτη, ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος μίλησε για την πιθανότητα έκτακτων lockdown μέσα στο καλοκαίρι για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Δεν ξεμπερδέψαμε και για αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνεχής εγρήγορση και συστηματική αντιμετώπιση της εμφάνισης νέων κρουσμάτων, ενίσχυση των μηχανισμών ιχνηλάτησης και των προγραμμάτων διαγνωστικών εξετάσεων. Οι αναφορές Μόσιαλου έρχονται μια ημέρα μετά την ανακοίνωση 97 νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού, αλλά και τα περιστατικά συνωστισμού σε μπαρ της Μυκόνου και αλλού.

Σήμερα ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 9 νέα κρούσματα και ένας νέος θάνατος το τελευταίο 24ωρο.

Είναι απολύτως αναγκαία επίσης η σωστή τήρηση των μέτρων για την πρόληψη μετάδοσης του κορωνοϊού από όλους και σε όλα τα επίπεδα, σημειώνει ο κ. Μόσιαλος. Σε αυτά περιλαμβάνει την τήρηση της φυσικής απόστασης, τη χρήση της μάσκας όπου χρειάζεται, σε συνδυασμό με μέτρα υγιεινής.

Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού ήταν αναμενόμενη μετά την άρση του lockdown. Η διαχείριση της πανδημίας, είναι όμως η διαχείριση του ρίσκου, συνεχίζει ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας. Δεν είναι δυνατόν να θέλουμε να έχουμε άρση του lockdown και ταυτόχρονα ελάχιστο αριθμό κρουσμάτων του κορωνοϊού. Αν δεν θέλουμε να έχουμε κρούσματα τότε θα πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε lockdown και να δεχθούμε όμως και τις συνέπειες ενός παρατεταμένου lockdown.

Οι οικονομικές συνέπειες θα είναι μεγάλες και αυτό θα έχει ως συνέπεια σημαντικές υγειονομικές επιπτώσεις. Θα αυξηθεί η ανεργία (και η νοσηρότητα που συνδέεται με την παρατεταμένη ανεργία) και θα μειωθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης του συστήματος υγείας. Θα υπάρχουν επίσης επιπτώσεις για τους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και λόγω του lockdown θα έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Αρκετές χώρες που έκαναν άρση του lockdown μπόρεσαν να περιορίσουν τη διασπορά της νόσου Covid-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός. Στη Δανία, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, το πέτυχαν με την τήρηση των μέτρων υγιεινής και της φυσικής απόστασης. Στην Αυστρία όλοι χρησιμοποιούν μάσκες, όταν και όπου χρειάζεται. Όλοι, χωρίς εξαιρέσεις. Είχαν αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, μεγαλύτερη από αυτή που είχαμε εμείς τις τελευταίες ημέρες. Αλλά δεν είδαμε μεγάλη αύξηση του αριθμού των εισαγωγών στα νοσοκομεία ή μεγάλη αύξηση του αριθμού των θανάτων.

Ο Ηλίας Μόσιαλος δίνει την δική του εκτίμηση για τους τρόπους που χώρες όπως η Δανία κατάφεραν να ελέγξουν τον ιό και μετά το Lockdown. Στις χώρες αυτές, λέει, οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προσέχουν πλέον περισσότερο και έχουν αναπροσαρμόσει την κοινωνική τους συμπεριφορά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βγαίνουν έξω από το σπίτι τους. Βγαίνουν, αλλά προσέχουν. Δεν σημαίνει ότι δεν πάνε διακοπές στα εξοχικά τους (όσοι έχουν). Πηγαίνουν. Αλλά προσέχουν και τηρούν τους κανόνες. Και οι υπόλοιποι τους προστατεύουν, τηρώντας και αυτοί τους κανόνες.

Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό μέχρι να βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία ή αποτελεσματικό εμβόλιο. Να χορεύουμε, εξ αποστάσεως, με τον ιό και να τον ξεγελάμε συστηματικά.

Αλλά αυτό δεν θα γίνει αν συνεχιστούν τα μαζικά πάρτι στα κέντρα διασκέδασης, οι μαζικές συναθροίσεις και αν δεν τηρούμε τις οδηγίες αποκλιμάκωσης. Δεν γίνεται να τετραγωνίσουμε τον κύκλο. Και να κάνουμε ότι θέλουμε και να έχουμε πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού όπως στην περίοδο του lockdown.

Θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της αύξησης. Αν δεν έχουμε πολλά κρούσματα κορωνοϊού στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τότε δεν θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Αν έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στις ευπαθείς ομάδες τότε θα έχουμε σημαντικό πρόβλημα.

Η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού προϋποθέτει, κατά τον καθηγητή, τη συντονισμένη δράση της πολιτείας με τους πολίτες και με τους κοινωνικούς φορείς, τους φορείς των εργαζομένων και των εργοδοτών και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Χρειάζεται προσοχή, συστηματική και διεπιστημονική ανάλυση των δεδομένων και συμπεριφορών και επεμβάσεις όπου και όταν χρειάζεται. Στο χέρι μας είναι να αποφύγουμε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, καταλήγει ο κ. Μόσιαλος.