Το σημαντικό ζήτημα του τουρισμού συζητήθηκε ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και τον Λ. Ντι Μάιο κατά τη συνάντησή τους για την υπογραφή της κοινής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ των δύο κρατών.

Την άρση των περιορισμών για τους Ιταλούς που ταξιδεύουν στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο.

Όπως είπε ο υπουργός, προηγήθηκε μεγάλη συζήτηση για τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ιταλία σε σχέση με τον κορονοϊό, τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Δένδια είναι «ραγδαίως βελτιούμενα»

«Η Ελλάδα αίρει από την προσεχή Δευτέρα και σταδιακά μέχρι το τέλος του μήνα τους όποιους περιορισμούς» ανακοίνωσε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα «οι Ιταλοί φίλοι μας να περάσουν και φέτος τις διακοπές στη χώρα μας».

Απαντώντας σχετικά, ο Ιταλός υπουργός δήλωσε:

«Είμαι ευτυχής που ο Νίκος Δένδιας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα ανοίξει εκ νέου στην Ιταλία τα σύνορα μέχρι το τέλος του μήνα, αίροντας οποιοσδήποτε περιορισμούς για καραντίνα σε Ιταλούς τουρίστες».

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία δεν συμπεριλαμβανόταν στις 29 χώρες, με τις οποίες θα ανοίξουν τα σύνορα στις 15 Ιουνίου, κάτι το οποίο είχε προκαλέσει αντιδράσεις στη γειτονική χώρα.

Σημειώνεται ότι οι αεροπορικές πτήσεις από το εξωτερικό θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου και θα αφορούν 29 χώρες, με θετικό επιδημιολογικό προφίλ. Για τις υπόλοιπες χώρες, προβλέπεται ότι θα παραμένουν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα, με τους ταξιδιώτες να τίθενται σε καραντίνα μίας ή δύο εβδομάδων. Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει την αντίδραση της Ιταλίας με τον Λουίτζι Ντι Μάιο να σχολιάζει τότε χαρακτηριστικά ότι:

«Η Ιταλία πιστεύει στο ευρωπαϊκό πνεύμα, αλλά είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορα σε όποιον δεν τη σέβεται».
Μάλιστα, τότε είχε ανακοινώσει και ότι θα μεταβεί στην Αθήνα προκειμένου να επιληφθεί ο ίδιος επί του ζητήματος.

Στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάιο, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την έναρξη της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. "Στην ατζέντα των συνομιλιών τους βρίσκονται θέματα διεθνούς και διμερούς ενδιαφέροντος", επεσήμανε. "Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία. Μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για την πατρίδα μας", υπογράμμισε.