Υγειονομικός συναγερμός έχει σημάνει και πάλι στη χώρα μας, μετά τα 97 νέα κρούσματα του κορονοϊού, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσιευμένη έκθεση επιτήρησης (την Πέμπτη 4 Ιουνίου) ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Από τα 97 κρούσματα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.049, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. 690 κρούσματα (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.735 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών. Τέσσερις (40.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 182 θανάτους συνολικά στη χώρα. 55 (30.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Επαναφορά της καθημερινής ανακοίνωσης

Τα δεκάδες νέα θετικά στον κοροναϊό περιστατικά που εντοπίστηκαν τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες, οδήγησαν και σε αλλαγή της ενημέρωσης, η οποία είχε ανακοινωθεί πως θα είναι εβδομαδιαία - με το πρώτο εβδομαδιαίο, και τελευταίο, δελτίο να εκδίδεται την περασμένη Πέμπτη.

Πλέον θα εκδίδεται καθημερινά επιδημιολογική έκθεση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κάτι που θεωρείται ότι θα έχει θετική επίδραση και στους πολίτες υπενθυμίζοντας τους τα μέτρα που πρέπει να τηρούν μέσω της ημερήσιας αναφοράς για την εξέλιξη της πανδημίας.

Με την πάροδο των ημερών, κατά τη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων, ολόενα και περισσότερο δημιουργούνταν από πολλούς μια στρεβλή εικόνα ότι ο κοροναιός «εξαφανίστηκε», ότι δεν υπάρχουν κρούσματα και πως η κανονικότητα στην οποία επιστρέφει η χώρα είναι εκείνη που γνωρίζαμε προ πανδημίας κοροναϊού.


Από που προέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, από τα 97 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες στη χώρα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, η οποία μπαίνει πλέον στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών ως ισχυρή εστία επιδημίας.

Άλλες περιοχές που έκρουσαν επίσης τον συναγερμό στις αρχές είναι η Λαμία όπου καταγράφηκαν 4 νέα κρούσματα κορωνοϊού τα οποία αφορούν όλα σε μία οικογένεια. Πρόκειται για έναν 85χρονο με τη σύζυγο του που διαμένουν στην Αμερική και επέστρεψαν πριν 15 ημέρες μαζί με την κόρη τους που είχε πάει να τους επισκεφτεί και τα τεστ στο αεροδρόμιο ήταν αρνητικά. Ο ηλικιωμένος Ο παππούς μετά από 14 ημέρες εμφάνισε λοίμωξη του αναπνευστικού και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λαμίας το Σάββατο. Μια ημέρα μετά την Κυριακή και άρχισαν ήπια συμπτώματα και στις δύο γυναίκες, αλλά και στον εγγονό του.

Παράλληλα, στην Τρίπολη καταγράφηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού σε δομή ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Πρόκειται για έναν 63χρονο ο οποίος μεταφέρθηκε με πυρετό στο νοσοκομείο Τρίπολης χθες βράδυ και εν συνεχεία διακομίστηκε για καλύτερη παρακολούθηση στο νοσοκομείο του Ρίου.

Στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, νοσηλεύεται ένας 66χρονος που επέστρεψε από την Τσεχία και εμφάνισε συμπτώματα 10 ημέρες μετά την επιστροφή του και ενώ βρισκόταν σε απομόνωση στο σπίτι του.

Επίσης, στην Κοζάνη, δυο άνδρες διαγνώστηκαν θετικοί με χαμηλό ιικό φορτίο και βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.


Αθηνά Λινού: Δεν υπάρχει λήξη συναγερμού. Ο κορονοϊός είναι εδώ και αντεπιτίθεται

Δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση και εφησυχασμό, ο κορονοϊός είναι εδώ και αντεπιτίθεται. Η μη τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας και συμπεριφορές ανεύθυνες, ενισχύουν την αλυσίδα μετάδοσης του ιού.

Αυτό δείχνουν τα τελευταία στοιχεία που καταγράφουν «ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων και μάλιστα σχετικά νωρίς», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 97 νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσιευμένη έκθεση επιτήρησης (την Πέμπτη 4 Ιουνίου).

«Ενώ στην έναρξη της επιδημίας και ξεκινώντας από τα 2-3 κρούσματα χρειάστηκαν 3 με 4 εβδομάδες, από το τέλος Φεβρουαρίου έως 20-22 Μαρτίου, για να φτάσουμε στα 30 κρούσματα την ημέρα, τώρα χρειάστηκε λιγότερος χρόνος. Αυτό σημαίνει ότι η χαλάρωση των μέτρων την οποία εξέλαβαν πολλοί συμπολίτες μας σαν λήξη συναγερμού οδήγησε σε γρήγορη διασπορά και αυτό θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί αν συνεχίσει με αυτό το ρυθμό».

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι «διάσπαρτα σε όλη την χώρα. Δεν είναι σε ένα σημείο όπως είχαμε το πρόβλημα στην αρχή της επιδημίας με τους προσκυνητές από τους Αγίους Τόπους. Τώρα έχουμε πολλαπλά κρούσματα σε πολλά σημεία της χώρας. Οι άνθρωποι που νοσούν έρχονται σε επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους και αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για αναζωπύρωση της επιδημίας και δυσχεραίνει την ιχνηλάτηση των επαφών», υπογραμμίζει η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ.

Η κ. Λινού, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το καλό και το κακό σενάριο. «Αν δεν λάβουμε κανένα μέτρο προστασίας σε ένα μήνα τα κρούσματα θα έχουν πολλαπλασιαστεί, αντίθετα αν λάβουμε μέτρα προστασίας μπορεί και να ελεγχθεί πλήρως η κατάσταση».

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι το πρόβλημα το δημιουργούν οι συμπεριφορές. «Από μόνος του ο τουρισμός δεν μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Είναι η συμπεριφορά μας που αλλάζει τα δεδομένα και μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη έκρηξη».

Μηνύματα που θα αγγίζουν τους νέους

Απαραίτητη κρίνει η κ. Λινού την επανάληψη μηνυμάτων πρόληψης και προστασίας που να αγγίζουν τις μικρές ηλικίες και ίσως, όπως αναφέρει, να πρέπει να γίνει μελέτη για τον τρόπο που θα καταφέρουμε να επηρεάσουμε τους νέους.

Θεωρεί ότι η καθημερινή έκδοση Έκθεσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 από το υπουργείο Υγείας, κρουσμάτων σίγουρα είναι «ένα καμπανάκι που θα κάνει τους ανθρώπους να ξανασκεφτούν τη συμπεριφορά τους, όμως χρειάζονται και καινούργια μηνύματα ενόψει του καλοκαιριού, ενόψει των διακοπών, που να απευθύνονται στους νέους ανθρώπους. Σε ένα μήνα θα έχουν τελειώσει όλες οι εξετάσεις, οι έφηβοι θα θέλουν να διασκεδάσουν οπότε εάν συνεχίσει αυτό το κλίμα στα κέντρα διασκέδασης, θα υπάρξουν εστίες υπερμετάδοσης και θα έχουμε γρήγορα πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων», υπογραμμίζει η κ. Λινού.

Προτείνει ενημέρωση των παιδιών και όπως λέει, αυτό θα πρέπει να γίνει από ανθρώπους της ηλικίας τους, από ανθρώπους που τα επηρεάζουν, ώστε να λάβουν μέτρα προστασίας «και για να σώσουν τον εαυτό τους, αλλά και για να σώσουν όλους τους συνανθρώπους τους, από τα μικρά παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους, διότι όλοι είναι σε κίνδυνο. Ένα ποσοστό γύρω στο 5% θα νοσηλευθεί, ένα μικρότερο ποσοστό θα χρειαστούν Εντατική και κάποιοι θα πεθάνουν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το ξέρουν οι νέοι άνθρωποι».

Η κ. Λινού καταλήγει με την επισήμανση έντονης επανάληψης των μέτρων ατομικής προστασίας: χέρια πλένουμε, αποστάσεις κρατάμε και αν δεν είναι εφικτό, φοράμε μάσκα.