Στην εκπομπή LIVE NEWS μίλησε η Ελένη Γιαμαρέλλου, ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Χημειοθεραπείας, αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα του κοροναϊού στα σχολεία και τον τουρισμό.

«Νομίζω ότι ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για πολλούς λόγους» τόνισε σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των σχολείων. «Ο πρώτος λόγος ήταν ότι τα παιδιά κλείστηκαν πάρα πολύ μέσα, κόλλησαν κυριολεκτικά πάνω στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα tablets, και είναι μία ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν πάλι, αν και πολλά από αυτά πήγαιναν στις παιδικές χαρές, έβρισκαν τους φίλους τους και έπαιζαν, αλλά αυτό δεν ίσχυε για όλους».

«Το σχολείο το παιδί το χρειάζεται. Πιστεύω ότι ψυχολογικά βοηθιέται το παιδί. Από την άλλη πλευρά, κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι από την πρώτη μέρα που θα ανοίξουν τα δημοτικά, οι μαθητές θα ακούσουν σχετικά μαθήματα με τον κοροναϊό, τι πρέπει να φοβούνται και τι να μην φοβούνται, τι μέτρα υγιεινής θα ακολουθούν. Το παιδί διδάσκεται πολύ καλύτερα στο σχολείο από τον δάσκαλο, από ό,τι όταν το λέει ο μπαμπάς και η μαμά» πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

Όπως είπε «έχουμε πρόσφατα δεδομένα, καθαρά επιστημονικά, τα οποία για πρώτη φορά μας λένε ότι τα παιδιά αποικίζονται με χαμηλότερο αριθμό ιού και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όταν αρρωστήσουν να είναι πολύ ελαφρότερη η εικόνα, ενώ δεν κολλάνε εύκολα τους άλλους».

Τουρισμός

Σε ό,τι αφορά στο θέμα του τουρισμού, η κ. Γιαμαρέλλου ανέφερε ότι «σίγουρα θα έρθουν τουρίστες γιατί αυτή τη στιγμή είμαστε η χώρα σχεδόν με το χαμηλότερο δείκτη διασποράς του ιού. Όταν κάποιος ξέρει ότι θα πάει σε μια ασφαλή χώρα, θέλει να πάει. Και εμείς τον θέλουμε τον τουρισμό μας».

«Το θέμα είναι τι έλεγχοι θα γίνουν στους ανθρώπους που θα φτάσουν εδώ στα αεροδρόμια τα μεγάλα. Είμαι αισιόδοξη γιατί υπάρχει σχέδιο, υπάρχει προσοχή, γίνεται πολλή δουλειά» πρόσθεσε η ίδια.