Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Σωτήρης Ξενάκης Βασίλης Σκουρής
5080148
Ελλάδα

Συγκινητική συνέντευξη της μητέρας της Τοπαλούδη στα Παραπολιτικά: Όσο μεγαλώνουμε νταήδες, θα θάβουμε και μία Ελένη

Η μητέρα της αδικοχαμένης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, Κυριακή Αρμούτιδου, μιλάει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και ζητάει «τα ισόβια να είναι ισόβια» για τέτοια ειδεχθή εγκλήματα

Λίγα 24ωρα μετά την έκδοση της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για την υπόθεση του βιασμού και της δολοφονίας της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο, η μητέρα της, Κυριακή Αρμουτίδου, μιλάει στα «Π» και ζητάει για τέτοια ειδεχθή εγκλήματα «τα ισόβια να είναι ισόβια». Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η μητέρα της Ελ. Τοπαλούδη άκουγε την ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου, με την οποία επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και των 15 ετών κάθειρξη για τον ομαδικό βιασμό σε κάθε έναν από τους δύο καταδικασθέντες, τον 23χρονο Ροδίτη και τον 21χρονο με καταγωγή από την Αλβανία. Οι τρεις δικαστές και οι τέσσερις ένορκοι δεν αναγνώρισαν ελαφρυντικά στους δύο καταδικασθέντες, με την κρίση τους να γίνεται δεκτή με χειροκροτήματα εντός της δικαστικής αίθουσας και με συνθήματα εκτός αυτής.

Η μητέρα της αδικοχαμένης φοιτήτριας δηλώνει βαθιά συγκινημένη από τη συμπαράσταση που έλαβε η ίδια και η οικογένειά της και αποκαλύπτει το τηλεφώνημα που δέχθηκε, λίγες ημέρες μετά την απόφαση, από τη μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη, Μαρία.

« Θα πολεμήσω για αυστηροποίηση των νόμων»

Η κυρία Αρμουτίδου τονίζει στα «Π» ότι εν μέρει την ικανοποίησε η απόφαση του δικαστηρίου. Οπως εξηγεί, «με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα ήταν η μεγαλύτερη ποινή που μπορούσε να δοθεί και δόθηκε. Εν μέρει είμαι ικανοποιημένη, γιατί με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα δόθηκε η ποινή που προβλέπεται για την ανθρωποκτονία και για τον ομαδικό βιασμό με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα, γιατί τώρα, εάν γινόταν το αδίκημα αυτήν την περίοδο, θα είχαμε ισόβια και θα τους επιβαλλόταν δύο φορές ισόβια».

Από εδώ και στο εξής, ωστόσο, η μητέρα της αδικοχαμένης φοιτήτριας, που έσβησε αναίτια στα παγωμένα νερά του Αιγαίου πριν από 18 μήνες, επισημαίνει πως θα αφιερώσει τη ζωή της στο να υπάρξει αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τέτοιες αποτρόπαιες εγκληματικές πράξεις. «Πρέπει να πολεμήσουμε για αυστηροποίηση των νόμων και όταν λέμε ισόβια κάθειρξη να είναι ισόβια κάθειρξη σε στυγνές και απεχθείς ανθρωποκτονίες. Πρέπει να αλλάξει ο Ποινικός Κώδικας και να υπάρξει αυστηροποίηση των νόμων. Αυτό θέλω και αυτό θα επιδιώξω για το υπόλοιπο της ζωής μου. Ακόμα και εάν αλλάξει ο νόμος, οι δολοφόνοι της Ελένης θα εκτίσουν την ποινή που όρισε το δικαστήριο. Δεν θα αλλάξει κάτι για το παιδί μου. Πρέπει όμως ορισμένοι βιαστές και δολοφόνοι να σημαδεύονται και να είναι παραδειγματική η τιμωρία τους, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε σε μια καλύτερη Ελλάδα», εξηγεί στα «Π» η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη.

« Δεν δείξανε έλεος στο παιδί μου»

Η κυρία Αρμουτίδου τονίζει πως οι δύο καταδικασθέντες για τη δολοφονία της κόρης της δεν έδειξαν έλεος στο παιδί της, που τους παρακαλούσε μέχρι την τελευταία στιγμή να την πάνε στο νοσοκομείο, και αποκαλύπτει τι της λέει ο ανήλικος γιος της για την τραγική απώλεια της αδελφής του.
Τι; Θα δώσουμε συγχωροχάρτια; Όλοι θα πληρώσουν για τα ψέματά τους. Θα έχουμε συνέχεια
Αυτό που ζητάει η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη είναι, όπως αναφέρει στα «Π», «οι γονείς να μην αναθρέφουν άνδρες νταήδες με απάνθρωπο πρόσωπο, αλλά ανθρώπους καλούς, με ευαισθησίες, που να σέβονται τη γυναικεία φύση και το γυναικείο κορμί. Οσο μεγαλώνουμε νταήδες και ψευτόμαγκες, τότε θα θάβουμε κάθε φορά μία Ελένη. Αυτό το λέω, το τονίζω και το πιστεύω. Κι εγώ γιο μεγαλώνω. Μου είναι αδιανόητο αυτό το παιδί να μη σεβαστεί μελλοντικά τα κορίτσια. Ηδη μου λέει: “Μαμά, πες σε αυτές τις μάνες γιατί κάνανε τέτοια παιδιά και φερθήκανε έτσι και δεν σώσανε την αδελφή μου, δεν την πήγανε σε ένα νοσοκομείο; Αυτές οι μάνες δεν σταλάξανε μέσα στις ψυχές τους την αγάπη, τον σεβασμό, το έλεος;”. Μέχρι τελευταία το παιδί μου τους παρακαλούσε για σεβασμό και δεν δείξανε έλεος».

« Δεν τελειώνει εδώ η δίκη»

Πλέον, ωστόσο, στο στόχαστρο των δικαστικών Αρχών μπαίνουν και άλλα πρόσωπα για την υπόθεση της Ελένης Τοπαλούδη. Το δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβάσει τα πρακτικά της ακροαματικής διαδικασίας και την απόφαση του δικαστηρίου στην Εισαγγελία, προκειμένου να διερευνηθεί για ψευδή βεβαίωση ιδιώτης ψυχίατρος, που συνταγογράφησε συγκεκριμένο σκεύασμα στον 23χρονο καταδικασθέντα. Παράλληλα, το δικαστήριο ζήτησε να ερευνηθεί και το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε αυτή την πράξη, το οποίο, κατά την εισαγγελέα έδρας, Αριστοτέλεια Δόγκα, φέρεται να διαπράχθηκε από τον πατέρα του Ροδίτη.

Παράλληλα, η οικογένεια της Ελένης Τοπαλούδη, όπως ανέφερε στο δικαστήριο ο συνήγορός της, Αλέξης Κούγιας, προτίθεται να καταθέσει μήνυση κατά του πατέρα και της γιαγιάς του 23χρονου Ροδίτη για ψευδή κατάθεση. Μήνυση αναμένεται να κατατεθεί και κατά δύο ψυχιάτρων για ψευδή βεβαίωση σχετικά με την κατάσταση της υγείας του 23χρονου.

«Το ίδιο το δικαστήριο έχει αποφασίσει να εξετάσει και την εμπλοκή άλλων προσώπων στην υπόθεση της κόρης μου. Να εξετάσει το χαρτί που πήρε ο Ροδίτης καταδικασθείς από τον ψυχίατρο. Δεν τελειώνει εδώ η δίκη. Φυσικά υπάρχουν και ευθύνες άλλων προσώπων. Υπάρχει η ψευδορκία του πατέρα και της γιαγιάς του Ροδίτη, η εμπλοκή του ψυχιάτρου, της αδελφής του άλλου καταδικασθέντα με καταγωγή από την Αλβανία. Τι; Θα δώσουμε συγχωροχάρτια; Ολοι θα πληρώσουν για τα ψέματά τους. Θα έχουμε συνέχεια», αναφέρει στα «Π» η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη.
Επειδή έχουν άκρες σε όλα τα επίπεδα, θα μας κοροϊδεύουν; Είναι πολύ λίγοι στο ανάστημα για να μας εμπαίζουν. Τελείωσαν τα ψέματα. Το παραμύθι τελείωσε

Η κυρία Αρμουτίδου ξεκαθαρίζει πως ο 23χρονος κατηγορούμενος, όπως γνωμάτευσε και ο ψυχίατρος των Φυλακών Κορυδαλλού, δεν αντιμετωπίζει ψυχικά προβλήματα, ούτε τώρα αλλά ούτε και την περίοδο που διαπράχθηκε το έγκλημα. Σε κάθε περίπτωση, και το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό τον ισχυρισμό του να του αναγνωριστεί το ακαταλόγιστο ή πιο συγκεκριμένα μειωμένος καταλογισμός. «Δεν είχε ψυχικά προβλήματα. Μια χαρά και σώας τας φρένας είχε και έχει. Οι ψυχίατροι που τον εξετάζουν μιλάνε για ψευδή συμπεριφορά. Αυτό και μόνο τα λέει όλα. Στην ακροαματική διαδικασία όλη η έννοια του ήταν: “Πόσα χρόνια θα μου ρίξεις, κυρία εισαγγελέα;”. Εκεί είχε λογική. Φτάνει. Όλοι οι Ροδίτες λένε ότι μια χαρά ήταν και στα μυαλά και σε όλα. Δεν μπορούν να προσκομίζουν γνωμάτευση ψυχιάτρου εκ των υστέρων για προγενέστερη κατάσταση. Δεν ντρεπόμαστε λίγο; Ο ίδιος ο ψυχίατρος και των φυλακών είπε ότι δεν έχει πρόβλημα. Επειδή έχουν χρήματα, άκρες σε όλα τα επίπεδα, θα μας κοροϊδεύουν και θα μας εμπαίζουν; Είναι πολύ λίγοι στο ανάστημα για να μας εμπαίζουν. Τελείωσαν τα ψέματα, το παραμύθι τελείωσε και να φέρουν το ματωμένο στρώμα του παιδιού μου που εξαφανίσανε», επισημαίνει η κυρία Αρμουτίδου.

« Δεχθήκαμε χιλιάδες μηνύματα συμπαράστασης»

Η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη, λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρωτοβάθμιας δίκης, είναι, όπως λέει, βαθιά συγκινημένη από τη συμπαράσταση που δέχθηκε η οικογένειά της από χιλιάδες κόσμου. Ανάμεσα σε αυτούς και δύο άλλες μητέρες που έχασαν τα παιδιά τους αναίτια, η Μάγδα Φύσσα και η Μαρία Γιακουμάκη.

«Χιλιάδες κόσμου μάς έχουν συμπαρασταθεί. Χιλιάδες μηνύματα από όλο τον κόσμο, όχι μόνο από την Ελλάδα. Παίρνουμε λόγια παρηγοριάς, μηνύματα συμπαράστασης, συμπόνιας. Μέχρι ένα κοριτσάκι από τη Μυτιλήνη, μαθήτρια, μου ήρθε και ένας Κρητικός με μαντίλι και ποίημα για την Ελένη μου. Μέχρι και γλάστρα μού έφεραν για τον τάφο της Ελένης. Τα παιδιά όλα με φωνάζανε “μαμά”. Έγινα η μαμά όλης της Ελλάδας. Επίσης, η Μάγδα Φύσσα είχε έρθει στη δίκη. Η Μαρία Γιακουμάκη με πήρε τηλέφωνο και μιλάγαμε. Την ίδια τραγωδία ζει και εκείνη», περιγράφει η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 23 Μαΐου