Ξεκάθαρη απάντηση αναφορικά με τη διασπορά της νόσου covid-19 μέσω ασυμπτωματικών στην Ελλάδα έδωσε, ύστερα από σχετικό ερώτημα της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και του δημοσιογράφου Βασίλη Βενιζέλου, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως ένα ποσοστό των ανθρώπων που έχουν τον ιό είναι ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί καθώς και ήπια συμπτωματικοί ενώ συμπλήρωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά στο ερώτημα για τον συνολικό αριθμό των ασυμπτωματικών».

Το αξιοσημείωτο, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα είναι ότι με τα τεστ αντισωμάτων υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα της κατάστασης. Μάλιστα, όπως εξήγεισαι, θα περιμένα περισσότερα αντισώματα στον γενικό πληθυσμό, αν αυτός είχε νοσήσει χωρίς όμως να παρουσιάζει συμπτώματα του κοροναϊού. «Είδαμε από τα τεστ αντισωμάτων ότι τα αποτελέσματα που βγάζουμε είναι σε σωστό επίπεδο», επεσήμανε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι σημείο - κλειδί για την επιτυχή αντιμετώπιση της covid-19 ήταν πως «κατεβάσαμε σε πολύ χαμηλά επίπεδα το ρ. Γι' αυτό και οι πλατείες δεν δημιούργησαν κάποιο πρόβλημα στη συνέχεια. Το κοινωνικό τέλος της επιδημίας, δηλαδή οι συναθροίσεις, έγιναν σε μια περίοδο που δεν υπήρχε ο ιός», τόνισε.

«Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει. Με το άνοιγμα των συνόρων για τους τουρίστες, ο ιός θα προσπαθήσει να επιστρέψει. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.