Ένα γραμματόσημο, έργο τέχνης, φιλοτέχνησε ο γνωστός ζωγράφος ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Κατζουράκης, απεικονίζει τον Παρθενώνα, βάση του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, και ένα σμήνος γερανών (ο γερανός κατά την αρχαιότητα ήταν το πτηνό σύμβολο της Δικαιοσύνης), που ίπταται ανοδικά για τον εορτασμό των 70 ετών από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το επεττειακό γραμματόσημο παρουσιάστηκε σήμερα ενόψει του γεγονότος ότι η χώρα μας αναλαμβάνει την επόμενη προεδρία της επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο του 2020, από τον τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα.

Η επέτειος αυτή προσλαμβάνει μία ιδιαίτερα σημαντική, πολιτική και συμβολική σημασία ιδιαίτερα σήμερα που η Ελλάδα ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης αναδεικνύεται ως ένα ισχυρό, σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημοκρατικό και φιλελεύθερο κράτος. Στο πλαίσιο αυτό τα ΕΛΤΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρούν στην έκδοση του επετειακού γραμματοσήμου για τα 70 χρόνια του Συμβουλίου.

Το γραμματόσημο αυτό, το φιλοτέχνησε ο γνωστός ζωγράφος ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Κατζουράκης, απεικονίζει τον Παρθενώνα, βάση του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, και ένα σμήνος γερανών (ο γερανός κατά την αρχαιότητα ήταν το πτηνό σύμβολο της Δικαιοσύνης), που ίπταται ανοδικά.

Η παρουσίαση του επετειακού γραμματοσήμου έγινε σήμερα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, από τον κ. Τσιάρα, παρουσία του γενικού εμπορικού Διευθυντή των ΕΛΤΑ Γιώργου Κατρή, του γενικού διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού των ΕΛΤΑ Ησαΐας Τσιτόγλου και της υπηρεσιακής γενικής γραμματέως Βασιλικής Γιαβή.

Από την πλευρά του ο κ. Τσιάρας, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των ΕΛΤΑ για προσφορά τους, επισήμανε ότι η έκδοση του επίμαχου επετειακού γραμματοσήμου αποτυπώνει την Ελληνική προεδρία της επερχόμενης Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε ότι είχαν προγραμματίσει εκδηλώσεις οι οποίες όμως λόγω της πανδημία ακυρώθηκαν και προσέθεσε ότι «μία από τις πρωτοβουλίες που λάβαμε ήταν να φτιάξουμε αυτό το συλλεκτικό γραμματόσημο με σκοπό αφενός να αναδείξουμε τα συγκεκριμένα στοιχεία της χώρας μας και αφετέρου να αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα στο μελλοντικό χρόνο για τη δική μας προεδρία».Έτσι, ζητήσαμε από τον ομότιμο καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Κυριάκο Κατσουράκη να φιλοτεχνήσει ένα γραμματόσημο που να περιλαμβάνει τις αξίες της χώρας μας αλλά και τα μηνύματα της χώρας που θα συνοδεύουν την Ελληνική προεδρία».

Το επετειακό γραμματόσημο, απεικονίζει τον Παρθενώνας που είναι το σύμβολο του Ελληνικού πολιτισμού, οι γερανοί που συμβολίζουν τη Δικαιοσύνη και η ανοδική τους πορεία ή η κατεύθυνσή τους προς τη Δύση, κάτι που συμβολίζει την προσπάθεια για ένα κράτος δικαίου.

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στον συμβολισμό του πτηνού γερανός χώρος της Δικαιοσύνης κατά την αρχαιότητα.

Ο κ. Κατρής ανέφερε ότι το επετειακό γραμματόσημο είναι αρωγός του πολιτισμού και είναι ουσιαστικά συνδεδεμένο με την Ελληνική σημαία, όπου με καθαρά συλλεκτικό σκοπό θα μπορέσουμε να αποτυπώσουμε σε βάθος του χρόνου την ανάληψη της Ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Μαζί με το γραμματόσημο, ανέφερε ο κ. Κατρής, υπάρχει πλέον της επετειακής γραμματοσειράς, τα ΕΛΤΑ δημιούργησαν και ένα συλλεκτικό λεύκωμα το οποίο περιλαμβάνει και ειδικούς ανάλογους φακέλους, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και τόνισε ότι τα ΕΛΤΑ, είναι θα είναι αρωγός στον Πολιτισμό.

Οι εκπρόσωποι των ΕΛΤΑ δώρισαν τιμητικά στον κ. Τσιάρα την νέα επετειακή γραμματοσειρά, με τον αριθμό «1».