Αντίποινα στα μέτρα της βρετανικής κυβέρνησης για καραντίνα 14 ημερών σε όλους του επισκέπτες που θα βρεθούν στην χώρα, αποφάσισε να πάρει η Γαλλία, δηλώνοντας πως θα κάνει το ίδιο, αν και εθελοντικά.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πάτελ ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ πως από την Δευτέρα 8 Ιουνίου, όλοι οι τουρίστες που θα βρεθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να απομονωθούν για 14 ημέρες μετά την άφιξή τους στην χώρα. Να σημειωθεί πως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου από κορωνοϊό στην Ευρώπη, δεν έχει επιβάλει μέχρι σήμερα ελέγχους στα σύνορα, αλλά ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως σκοπεύει να εισαγάγει την καραντίνα.

Μια κοινή δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανέφερε αρχικά ότι τα άτομα που ταξιδεύουν μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας θα εξαιρούνται από τις απαιτήσεις, αλλά η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών χθες, απαριθμούσε μόνο κάποιες εξαιρέσεις για ορισμένες κατηγορίες ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των οδηγών φορτηγών και τους μετανάστες εργάτες.

Η γαλλική κυβέρνηση, από την πλευρά της, «εξέφρασε την λύπη της» για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά είπε ότι θα επιβάλει αμοιβαία μέτρα για τα άτομα που φθάνουν στην Γαλλία από την Βρετανία. Πάντως, η καραντίνα στην Γαλλία είναι σε μεγάλο βαθμό ακαδημαϊκή σε αυτό το στάδιο, καθώς τα ταξίδια στην χώρα εξακολουθούν να είναι πολύ περιορισμένα τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουνίου. Ένας εκπρόσωπος του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας δήλωσε στο AFP χθες: «Σημειώνουμε την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης και λυπούμαστε γι’ αυτήν. Η Γαλλία είναι έτοιμη να εφαρμόσει ανταποδοτικά μέτρα μόλις το σύστημα τεθεί σε ισχύ από την βρετανική πλευρά».

Η γαλλική κυβέρνηση αργότερα δημοσίευσε μια πληρέστερη δήλωση σχετικά με τα σχέδιά της για καραντίνα, αναφέροντας ότι θα είναι «εθελοντική», δηλαδή οι άνθρωποι που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο καλούνται να απομονωθούν για 14 ημέρες, αλλά δεν θα υπάρξουν επιτόπιοι έλεγχοι ή πρόστιμα, όπως σχεδιάζει να κάνει η βρετανική κυβέρνηση.