Για τον 4ο τόμο της Ιστορία της Ορθοδοξίας, που κυκλοφορεί αυτό το Σάββαατο 23/05 με την εφημερίδα Παραπολιτικά, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Mea Culpa» με τον δημοσιογράφο και βουλευτή Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Καλημέρης.

«Αξίζει πράγματι κάποιος να αγοράσει αυτό τον 4ο τόμο συμπληρωματικά και με τους υπόλοιπους που έχουν κυκλοφορήσει γιατί είναι ένα έργο πραγματικά μεγαλειώδες και θα ήθελα να εκφράσω και την ευγνωμοσύνη μου και το θαυμασμό μου για αυτή την πρωτοβουλία. Η ιστορία της Ορθοδοξίας πράγματι είναι πτυχή της εκκλησιαστικής ιστορίας πολύ κεντρική για τη ζωή μας και για τον πολιτισμό μας», τόνισε ο ίδιος.

Ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Καλημέρης υπογράμμισε ότι το βιβλίο αυτό «αποτυπώνει πράγματι με μεγάλη ιστορική τεκμηρίωση και αξιοπιστία από κορυφαίους επιστήμονες συγγραφείς, ο καθένας στο γνωστικό του αντικείμενο είναι και ένας διακεκριμένος συγγραφέας, όλη την αξία και τη δυναμική της ορθόδοξης παράδοσης και της εκκλησίας μας. Η οποία δεν είναι απλώς μια πτυχή του χριστιανισμού, μια σέκτα η Ορθοδοξία, αλλά αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα οργάνωσης και αναφοράς σε πολύ κρίσιμα υπαρξιακά ζητήματα του ανθρώπου. Δίνει κορυφαίες απαντήσεις».

«Η Ορθοδοξία είναι ένας τρόπος ζωής που έχει μια ιδιαίτερη και μια ανεπανάληπτη ιδιαιτερότητα η οποία πράγματι αποτυπώνεται και χαρτογραφείται σε αυτό το έργο. Αξίζει λοιπόν να το έχουμε για να παρακολουθήσουμε την ιστορική εξέλιξη της Ορθόδοξης εκκλησίας μας. Η ορθοδοξία είναι η εμπειρική συνηγορία του δόγματος. Είναι η υπεράσπιση του δόγματος μέσα από την εμπειρία μας, από την καθημερινότητα αυτό είναι το πολύ σημαντικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.