Την βεβαιότητα επανόδου του κοροναϊού με ένα δεύτερο κύμα ανακοίνωσε σήμερα ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας εφιστώντας την προσοχή για την φάση αυτή της πανδημίας σε όλους. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας η επάνοδος του ιού θεωρείται βέβαιη και για το λόγο αυτό απαιτείται αυξημένη εγρήγορση.

 «Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας», επισήμανε ο καθηγητής, ενώ τόνισε πως θεωρείται βέβαιο να υπάρξει δεύτερο κύμα και στην Ευρώπη.

Ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε πως κατοικίες μεταναστών, μπαρ, πλοία, κρουαζιερόπλοια, θέρετρα σκι- διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην επιδημία.

 Ερωτηθείς για τους φόβους που εγείρονται από την έλευση τουριστών χωρίς να γίνονται τεστ στον καθένα, παρά μόνο δειγματοληπτικά, ο κ.Τσιόδρας απάντησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κάτι που να εγγυάται 100% την ασφάλεια για να ανοίξει κάτι. Ενδεχομένως να αναγκαστούμε να επαναφέρουμε κάποια μέτρα στο μέλλον, αυτή τη στιγμή ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου είναι χαμηλός.
Ο έλεγχος δεν προτείνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων, γιατί μπορεί επιπλέον να δημιουργήσει ψευδαίσθηση ασφάλειας. Τίποτα αυτή τη στιγμή δεν είναι προδιαγεγραμμένο, προχωρούμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.