Δεν δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης για συνταγογράφηση και αποζημίωση των μοριακών τεστ για την ανίχνευση του νέου κοροναϊού SARS- COV 2 από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), απαντώντας στην επίκαιρη σχετική ερώτηση του τέως υπουργού Υγείας και τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Ξανθός διαμαρτύρεται, σε γραπτή δήλωσή του, ότι «έτσι το τοπίο στον ιδιωτικό τομέα σε σχέση με τον διαγνωστικό έλεγχο της πανδημίας θα εξακολουθήσει να είναι αρρύθμιστο και ασύδοτο και το υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει να επιτρέπει την προκλητική οικονομική εκμετάλλευση ασθενών, που με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ πρέπει να κάνουν μοριακό τεστ για να χειρουργηθούν σε ιδιωτικές κλινικές».

Υπενθυμίζεται ότι το μοριακό τεστ για την ανίχνευση του νέου κοροναϊού διενεργείται δωρεάν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας, καθώς και στα Κέντρα Υγείας, τα οποία αντιμετωπίζουν αποκλειστικά ασθενείς με τη νόσο COVID – 19.

Κι όμως, είναι πολύ λογικό να μην αποζημιώνονται γενικώς τα μοριακά τεστ τα οποία διενεργούνται στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, καθώς τίποτε δεν μας εγγυάται ότι θα αποφύγουμε την προκλητή ζήτηση και την άναρχη συνταγογράφησή τους.

Βεβαίως, θα μπορούσε να υπάρξει μία απόφαση του Βασίλη Κοντοζαμάνη, σύμφωνα με την οποία τα μοριακά τεστ ανίχνευσης θα αποζημιώνονται ασφαλιστικά στις περιπτώσεις, στις οποίες απαιτείται η εισαγωγή του ασθενή στο χειρουργείο. Μία απόφαση, δηλαδή, η οποία πόρρω θα απέχει από την γενική ασφαλιστική αποζημίωση των μοριακών τεστ για την ανίχνευση του νέου κοροναϊού στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας.