Κανένας νέος θάνατος ασθενούς με κοροναϊό δεν σημειώθηκε σήμερα, σκορπώντας για μια ακόμα φορά χαμόγελα στη χώρα μας. Ο αριθμός των νεκρών παραμένει στους 165.

Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται στα 2.840 μετά την επιβεβαίωση 4 νέων κρουσμάτων σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού το τελευταίο 24ωρο.

Εκ των συνολικών κρουσμάτων το 55.1% αφορά άνδρες. Από αυτά, 616 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.475 (52%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Όσον αφορά στους νεκρούς οι 47 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 22 συμπολίτες μας, με διάμεση ηλικία τα 73 έτη. Εξ αυτών, 9 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 95.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επιπλέν, 95 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουν συνολικά ελεγχθεί 136.001 κλινικά δείγματα.

Για το εμβόλιο

Σχετικά με το εμβόλιο για τον κοροναϊό, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως δύο εμβόλια βρίσκονται στη δεύτερη φάση ανάπτυξης, ενώ ακόμη 110 σε στάδιο έρευνας.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως είναι πιθανό το εμβόλιο να παραχθεί στο τέλος του έτους ή στις αρχές το επόμενου.

Για το άνοιγμα των σχολείων

Για το ενδεχόμενο ανοίγματος των σχολείων, ο λοιμωξιολόγος τόνισε: «Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι υπήρξε επιδημιολογικό όφελος με το κλείσιμο των σχολείων. Πολλοί γονείς δεν μπορούν να υποστηρίξουν διδασκαλία στο σπίτι ή να επιστρέψουν στις εργασίες τους όσο τα σχολεία είναι κλειστά. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι η επιστροφή στο σχολείο είναι απόλυτα ασφαλής».

Χαρδαλιάς: Ελεύθερη μετακίνηση σε όλα τα νησιά από τη Δευτέρα 25 Μαΐου

Την ελεύθερη μετακίνηση από και προς όλα τα νησιά της χώρας ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως το δεύτερο κύμα άρσης των μέτρων προχωράει ομαλά και σταθερά, πολύ περιορισμένα προβλήματα, ανακοινώνοντας την ελεύθερη μετακίνηση προς τα νησιά.

«Από τις 25 Μαΐου επιτρέπονται οι μετακινήσεις στα νησιά» είπε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας το θετικό σενάριο που έκανε λόγο για καλή επιδημιολογική εικόνα που επέτρεψε στην αρμόδια επιτροπή να ανάψει το «πράσινο φως».

Σημειώνεται πως μέχρι και την Κυριακή 24 Μαΐου επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, καθώς και οι μετακινήσεις από και προς την Κρήτη και την Εύβοια. Η μετακίνηση προς τα άλλα νησιά θα επιτραπεί από τις 25 Μαΐου, εφόσον συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική εικόνα.

Την Δευτέρα οι αποφάσεις για τα δημοτικά σχολεία

Αναφερόμενος στην επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως «είχαμε πει ότι θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου, όμως οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Δευτέρα».

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα