«Το πιο σημαντικό για μένα είναι η μνήμη που είναι η μόνη που έχει τρομερή δύναμη, είναι η μόνη που μπορεί να νικήσει το θάνατο αλλά η μνήμη έχει από τη φύση της μια αδυναμία, δεν είναι ανθεκτική».

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων, με αφορμή τη συμπλήρωση 101 χρόνων από τη γενοκτονία των Ποντίων, ο Γιάννης Χατζηελευθερίου, μέλος της επιτροπής Ποντιακών Μελετών και πρώην Πρόεδρος Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Mea Culpa» με τον δημοσιογράφο και βουλευτή Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

«Όταν σε γενοκτονούν για κάτι που είσαι και όχι για κάτι που έκανες, που είναι στα πλαίσια της ρατσιστικής γενοκτονίας και βέβαια οι Πόντιοι έχουν και το κριτήριο της γεωπολιτικής γενοκτονίας, όταν λοιπόν καταλαβαίνεις αυτό το πράγμα και δεν κάνεις κάτι για μένα δεν αξίζει να φέρεις τον προσδιορισμό Πόντιος», υπογράμμισε ο κ. Χατζηελευθερίου.

«Για να γίνει η μνήμη ανθεκτική πρέπει εμείς να συνεχίσουμε με έργο, με λόγο και με πράξεις να το διατυμπανίζουμε. Αυτό είναι τεράστιο θέμα όταν μετά από 100 χρόνια βλέπω παιδάκια να το διατυμπανίζουν, παιδιά που έχουν τη κυτταρική συλλογική μνήμη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε το μέγεθος όταν γίνεται μια γενοκτονία γιατί δεν ξέρουμε αυτούς που δεν πρόλαβαν να γεννηθούν. Είναι τεράστιο το ζήτημα αυτό για αυτό εντάσσεται στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που δεν παραγράφονται και δεν διαγράφονται», τόνισε.