Χιλιάδες Έλληνες επέστρεψαν στις εκκλησίες την Κυριακή μετά από εβδομάδες παραμονής, μετά την άρση της απαγόρευσης των συναθροίσεων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Ήταν μια ξεχωριστή στιγμή για όσους συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί της Κυριακής στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα στον Πειραιά, όπου οι μελωδικές φωνές της Λειτουργίας της Κυριακής μεταδόθηκαν σε ηχεία και ακούστηκαν στο λιμάνι, γράφει το Reuters.

«Δεν μπορώ να περιγράψω τα συναισθήματά μου. Μετά από δυόμισι μήνες καραντίνας βρισκόμαστε ξανά στην εκκλησία μας», δήλωσε η Στέλλα Κασίματη, 76 ετών.«Μας επιτρέπεται αυτό που μας στερήθηκε για δυόμισι μήνες, να πάμε στην εκκλησία και τη Θεία Κοινωνία» λέει στο Reuters.

Οι Έλληνες δεν στερήθηκαν μόνο τις εκκλησίες, αλλά έπρεπε να περάσουν το Πάσχα, που ήταν στις 19 Απριλίου, σε εσωτερικούς χώρους, αναφέρει μεταξύ άλλων το Reuters.

Τα στασίδια αντικαταστάθηκαν με καρέκλες μέσα στην εκκλησία και στην αυλή της, καθώς εφαρμόζονταν κανόνες κοινωνικής απόστασης. Οι καρέκλες είχαν απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους ενώ στην αυλή είχαν τοποθετηθεί όρια με κόκκινη και λευκή ταινία.

Γάντια μίας χρήσης και αντισηπτικά ήταν διαθέσιμα στην είσοδο. Μερικά άτομα φιλούσαν εικόνες, όπως συνηθίζεται στην ελληνική Ορθόδοξη θρησκεία. Μια γυναίκα σκούπισε το εικονίδιο με αντισηπτικό πριν πλησιάσει το επόμενο άτομο.

Ο επικεφαλής της Εκκλησίας Πέτρος Αναγνωστάκης, 74 ετών, δήλωσε ότι οι προετοιμασίες για το άνοιγμα της εκκλησίας συνεχίζονται για περίπου μια εβδομάδα. «Σήμερα είναι μια μεγάλη γιορτή, είμαστε πολύ χαρούμενοι και συγκινημένοι, είναι μια μεγάλη γιορτή για εμάς», είπε, κινήθηκε ορατά.

Η Ελλάδα κατέγραψε χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων κοροναϊού και θανάτων σε σχέση με άλλεςμ χώρες, αναφέρει το Reuters. Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου είχε καταγραφεί 2.819 περιπτώσεις και 162 θάνατοι.

«Νομίζω ότι είναι ένα θαύμα που η Ελλάδα δεν είχε πολλούς θανάτους ή ανθρώπους άρρωστους», δήλωσε η κυρία Κασίματη. «Πιστεύω ότι ήταν βοήθεια από τον Θεό» καταλήγει.