Από τις αρχές Μαϊου, η Ελλάδα έχει αρχίσει να χαλαρώνει τα μέτρα κλειδώματος του κοροναϊού, που τέθηκαν σε εφαρμογή τον Μάρτιο.

Στο πρώτο στάδιο και συγκεκριμένα στις 4 Μαΐου επανεκκίνησαν οι εταιρείες λιανικού εμπορίου (βιβλιοπωλεία οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, πώλησης φυτών, αγορές καταναλωτών και απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών) και παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ). Επίσης, υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Επανήλθαν στην εργασία τους συνολικά 68.528 εργαζόμενοι και επαγγελματίες από τους 690.000 που είχε ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους (ποσοστό 10%) και επαναλειτούργησαν 26.167 επιχειρήσεις από το σύνολο των περίπου 260.000 (ποσοστό 10%).

Στο δεύτερο στάδιο, που εφαρμόστηκε στις 11 Μαΐου, επανεκκίνησαν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου με τους ίδιους κανόνες της πρώτης φάσης. Επανήλθαν στις λαϊκές τα βιομηχανικά είδη και επαναλειτούργησαν οι σχολές οδηγών, με μάσκες και γάντια. Επίσης, καταστήματα τυχερών παιχνιδιών χωρίς να παρέχονται υπηρεσίες σε καθήμενους.

Επέστρεψαν στα θρανία τους οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ' Λυκείου, που έχουν μπει στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για τις Πανελλαδικές, εξετάσεις που θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου.

Ανοίγουν το Σαββατοκύριακο οι οργανωμένες παραλίες λόγω καύσωνα - Πώς θα λειτουργήσουν 

Με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής των Λοιμοξιολόγων, αποφασίστηκε να ανοίξουν από το Σάββατο 16 Μαΐου οι 515 οργανωμένες παραλίες, περίκλειστες ή μη, της χώρας.

Από τις 8 το πρωί του Σαββάτου, οι οργανωμένες παραλίες θα λειτουργούν με τους εξής όρους και κανόνες:

- Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων.

- Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000τ.μ.

-Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών.

- Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι 2 ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.

-Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

-Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ) λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away).

-Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο.

-Απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.

-Απαγορεύεται το delivery στα σημεία αυτά.

-Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο του καταστήματος.

-Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

-Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.

-Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες – καρέκλες μετά από κάθε πελάτη. Επίσης, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.

Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου.

Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.

Υπενθυμίζεται ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι απαραίτητο και στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής.

3ο στάδιο: Στις 18 Μαϊου θα λειτουργήσουν τα πάρκα και οι κήποι, οι αρχαιολογικοί χώροι και ο ΟΠΑΠ-τυχερά παιχνίδια, σε όλες τις περιπτώσεις υπό περιορισμούς.

Στις 18 Μαρτίου, όπως ήδη ανακοινώθηκε, απελευθερώνονται οι μετακινήσεις πέραν των ορίων των περιφερειακών ενοτήτων, ενώ θα επιτρέπεται και η πρόσβαση στην Κρήτη.

Το σενάριο που επικρατεί είναι ότι από την προσεχή Δευτέρα, εκτός από τις μετακινήσεις στην Ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, θα επιτρέπονται και οι μετακινήσεις προς Σαλαμίνα, Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρο Ύδρα και Σπέτσες, λόγω και της εγγύτητάς τους με την Αθήνα.

Για τα υπόλοιπα νησιά της Επικράτειας, από το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι ελεύθερη η μετακίνηση προς τα νησιά από τις 25 Μαϊου. 

Για όλα τα παραπάνω, βέβαια, αναλυτικές πληροφορίες και ανακοινώσεις, θα υπάρξουν μετά την τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους ειδικούς και εφόσον κριθεί ότι αυτό το άνοιγμα δεν θα αποτελέσει ρίσκο ή πισωγύρισμα, στην μέχρι τώρα εξαιρετική διαχείριση της πανδημίας στη χώρα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην χαθεί η τουριστική περίοδος. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται γενική απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων προοδευτικά από τις 25 Μαϊου και πάντα με σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα για να αντέξουν οι υγειονομικές δομές των νησιών

Οι νέοι κανόνες του ταξιδιού

Τα πλοία θα ταξιδεύουν με πληρότητα 50%, ενώ για τα πλοία με καμπίνες το ποσοστό αυτό θα φτάνει έως 55%.

Ανά καμπίνα θα υπάρχει ένας επιβάτης εκτός και αν πρόκειται για οικογένεια. Η διάθεση των καμπινών των πλοίων θα γίνεται μόνο από το αφετήριο λιμάνι και όχι από τους ενδιάμεσους σταθμούς.

Στα καθίσματα αεροπορικού τύπου θα υπάρχει μια κενή θέση ανάμεσα στους επιβάτες ενώ θα υπάρχει και ειδική σήμανση για το πού θα πρέπει να κάθονται.

Επίσης, σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, οι πόρτες και τα παράθυρα θα πρέπει να ανοίγονται περισσότερο χρόνο από τον συνηθισμένο, ενώ όσον αφορά στον μηχανικό αερισμό σε περίπτωση διακοπτόμενης λειτουργίας του πλοίου θα πρέπει το σύστημα αερισμού να μην σταματάει καθόλου.

Επιπλέον η χρήση της μάσκας στα πλοία θα είναι υποχρεωτική.

4ο στάδιο: από 1η Ιουνίου επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, με χρήση μάσκας. Επίσης, τα εστιατόρια και οι καφετέριες, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, επίσης υπό περιορισμούς.

Όσον αφορά τα εμπορικά κέντρα, ο Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε πάντως ότι η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να ανοίξουν μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 25 Μαϊου, ενω συζητούν να ανοίξουν εντός του μήνα τα κέντρα τατουάζ.

Την πρώτη ημέρα του Ιουνίου θα ανοίξουν και πάλι τις πόρτες τους τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης,  ενώ τα εποχικά ξενοδοχεία μέσα στον Ιούλιο.

5ο στάδιο: Επαναλειτουργούν εντός Ιουνίου οι θερινοί κινηματογράφοι και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

6ο στάδιο: Μέσα στον Ιούνιο θα ανοίξουν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι εξωτερικοί παιδότοποι.

7ο στάδιο: Εντός Ιουνίου, θα λειτουργήσουν και σε εσωτερικούς χώρους εστιατόρια και καφετέριες, καταλύμματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Το άνοιγμα των γυμναστηρίων προγραμματίζεται για τις 29 Ιουνίου.

Τον Ιούνιο θα ανακοινωθούν οι κανόνες για τις εκδηλώσεις όπως γάμους και βαφτίσεις.

Το σχέδιο της Κομισιόν για την επανεκκίνηση του τουρισμού και το «ξεκλείδωμα» των συνόρων

Το σχέδιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού και οδηγίες για τις χώρες της ΕΕ ανακοινώνει η Κομισιόν. 

Το πακέτο κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων, περιλαμβάνει τα πάντα από την κατάργηση των εσωτερικών περιορισμών στα σύνορα της ΕΕ έως τη χρήση εφαρμογών ανίχνευσης κινητών τηλεφώνων και ανακοινώθηκε για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να άρουν σταδιακά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να επιτρέψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις να ανοίξουν ξανά

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ το σχέδιο της Κομισιόν