Μακριά από τις σχολές και με εξ αποστάσεως διαδικασία θα ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο για τους φοιτητές που καλούνται να παραμείνουν σε... καραντίνα. Ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Βασίλης ∆ιγαλάκης, μιλώντας στα «Π» τόνισε ότι τα πανεπιστήμια της χώρας θα ανοίξουν στις 25 Μαΐου, όταν θα ξεκινήσουν και οι εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις, ενώ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο θα διεξαχθούν θα μπορεί να αποφασιστεί μεμονωμένα από κάθε καθηγητή για το τμήμα του, αλλά πάντα με βασικό άξονα τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής.

«Το ποσοστό των πανεπιστημιακών μαθημάτων που γίνονται εξ αποστάσεως είναι 96,5%. Στο μεγαλύτερο μέρος, δηλαδή, η διαδικασία στέφεται από απόλυτη επιτυχία. Οποιαδήποτε απόφαση και αν παίρνουμε είναι πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες και τις υποδείξεις της επιτροπής του ΕΟ∆Υ. Με βάση τα μέτρα ασφάλειας, θα ξεκινήσουν και στα μέσα Μαΐου τα εργαστηριακά μαθήματα και οι ασκήσεις σε σχολές που αυτό είναι αναγκαίο», εξήγησε ο ίδιος.

Οσον αφορά την εξεταστική που αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο, ο κ. ∆ιγαλάκης διασαφήνισε στα «Π» ότι το πώς θα γίνουν οι εξετάσεις είναι αρμοδιότη τα του διδάσκοντος.

«Ο εκάστοτε καθηγητής θα αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα εξεταστούν οι φοιτητές του. Παρ’ όλα αυτά, και στη σύνοδο πρυτάνεων που έγινε συζητήθηκε το θέμα και δόθηκαν κάποιες λύσεις από εμάς. Αρχικά προτείνουμε σε όσα μαθήματα είναι δυνατόν να γίνει αξιολόγηση, για παράδειγμα, με μια εργασία από το σπίτι ή με μια προφορική εξέταση. Προτείνουμε, λοιπόν, κατά βάση την εξ αποστάσεως εξέταση, όπου μπορεί να γίνει αυτό. Οπου απαιτηθούν γραπτές εξετάσεις με φυσική παρουσία, αυτές θα γίνουν με βάση τα μέτρα που θα μας έχουν προταθεί από τους ειδικούς», ξεκαθάρισε ο κ. ∆ιγαλάκης και συνέχισε: «Τα μέτρα θα είναι όμοια με όσα ορίστηκαν για τα σχολεία. Φυσικά, θα πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των φοιτητών, αλλά θα αλλάξει και η διάρκεια της εξέτασης, αφού πλέον θα πρέπει να διαρκέσει λιγότερο από ό,τι συνήθως, ώστε να αποφευχθούν οι πολύωρες διαδικασίες. Και φυσικά με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, που έχουν να κάνουν με την απολύμανση και τον καθαρισμό των αμφιθεάτρων πριν, αλλά και ανάμεσα από κάθε εξέταση».
 
Στον απόηχο όλων αυτών, ο υφυπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι η εξεταστική θα παραταθεί, αφού η διαδικασία θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι συνήθως. «Αν τηρηθούν τα μέτρα, σημαίνει ότι θα χρειαστούν περισσότερες αίθουσες για ένα μάθημα, δεν θα μπορούν να γίνουν πολλές εξετάσεις ταυτόχρονα και σίγουρα η εξεταστική θα διαρκέσει περισσότερο και θα φτάσει μέχρι τη μέση ή και τα τέλη Ιουλίου», ανέφερε.

Θεωρητικά, όλες οι σχολές πρέπει να ολοκληρώσουν την ύλη τους, αφού δεν είναι όπως στο σχολείο, καθώς έχει να κάνει με εκπαίδευση επιστημόνων και το ακαδημαϊκό εξάμηνο είναι ορισμένο να ολοκληρώνεται σε 13 εβδομάδες. ∆εδομένου ότι γίνεται κανονική διδασκαλία, έστω και εξ αποστάσεως, αυτό σημαίνει ότι το πολύ μέχρι τις αρχές Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί τα μαθήματα σε όλα τα ιδρύματα και θα απομένουν μόνο οι εξετάσεις.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 09 Μαΐου

Οσον αφορά τις απολυμάνσεις, ο κ. ∆ιγαλάκης εξήγησε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθούν, αφού κανένας δεν βρίσκεται στον χώρο των πανεπιστημίων και ο ιός καταστρέφεται έπειτα από ένα διάστημα, ακόμα και αν βρίσκεται πάνω σε επιφάνειες. Το ίδιο ισχύει και για τις εστίες, οι οποίες, όμως, θα ανοίξουν στις 25 Μαΐου, αλλά μόνο για τους φοιτητές που θα έχουν εργαστηριακές ασκήσεις. Οσοι δεν έχουν εργαστήρια δεν χρειάζεται να πάνε στο πανεπιστήμιο και, ως εκ τούτου, δεν θα διαμένουν στις εστίες».