«Όταν μπαίνουμε στο σπίτι με τα ψώνια δεν ακουμπάμε τις σακούλες πάνω στον πάγκο ή στο τραπέζι για να τις αδειάσουμε, τις ακουμπάμε κάτω, τις απορρίπτουμε», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, η επίκουρη καθηγήτρια Μικροβιολογίας, Δημόσιας Υγείας και Μοριακής Μικροβιολογίας, Γεωργία Μανδηλαρά.

Ερωτηθείσα αν μεταδίδεται ο κοροναϊός από τα τρόφιμα, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κάποια ένδειξη, δεν έχει καταγραφεί κάποιο κρούσμα ότι ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί με την κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου». «Ο κοροναϊός αυτός έχει να κάνει αποκλειστικά με το αναπνευστικό σύστημα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα αν συνεχίζουμε να πλένουμε και να απολυμαίνουμε τα τρόφιμα από το super market, δήλωσε ότι «δεν έχει αλλάξει κάτι, συνεχίζουμε και τα πλένουμε, συνεχίζουμε και σχολαστικά να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και ζεστό νερό, όταν είμαστε εκτός σπιτιού με αντισηπτικό απολυμαίνουμε τα χέρια μας».

Η κα Μανδηλαρά τόνισε πως «όταν μπαίνουμε στο σπίτι με τα ψώνια δεν ακουμπάμε τις σακούλες πάνω στον πάγκο ή στο τραπέζι για να τις αδειάσουμε, τις ακουμπάμε κάτω, τις απορρίπτουμε. Όπου μπορούμε αποσυσκευάζουμε και βάζουμε τα τρόφιμα σε δικά μας αντικείμενα».

«Μπορούμε τα μπουκάλια με γάλα ή αναψυκτικά να τα πλύνουμε και να τα βάλουμε στο ψυγείο μας είναι απλά tips που μπορούμε να ακολουθήσουμε στην καθημερινότητα μας. Στο πλαστικό έχει βρεθεί ότι ζει ο ιός περίπου τρεις μέρες, στο χαρτί 24 ώρες όμως σε ελεγχόμενες συνθήκες. Είναι ένας μονόκλωνος ιός αρκετά ασταθής στο περιβάλλον άρα δεν φαίνεται να ζει πάρα πολύ», υπογράμμισε η ίδια.

«Θέλω να τονίσω ότι όταν λέμε ιό εννοούμε ότι χρειάζεται για να πολλαπλασιαστεί ένα ζωικό οργανισμό. Άρα σε μια επιφάνεια δεν πολλαπλασιάζεται απλά επιβιώνει, παραμένει εκεί», διευκρίνισε.

Για τα φρούτα και τα λαχανικά, ανέφερε ότι τα φρούτα μπορούμε να τα πλύνουμε με πράσινο σαπούνι, τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε στο ψυγείο.
«Τα λαχανικά τα ξεπλένουμε καλά, και να τονίσω ότι δεν πλένουμε με χλωρίνη τα φρούτα και τα λαχανικά γιατί θα πάθουμε δηλητηρίαση», τόνισε η κα Μανδηλαρά.

Για τα φαγητά από delivery, δήλωσε ότι «τα αποσυσκευάζουμε, τα βάζουμε σε δικό μας πιάτο, απορρίπτουμε τη συσκευασία και μπορούμε να τα ξαναζεστάνουμε για 3-4 λεπτά για να νιώθουμε ασφαλείς».

«Να τονίσω όμως ότι το τρόφιμο δεν πάει στην αναπνευστική οδό, πάει στην γαστρεντερική οδό οπότε καταλήγει στο στομάχι εκεί έχουμε τα γαστρικά υγρά και εκεί σκοτώνονται τα πάντα», υπογράμμισε.