Ερχονται οι «ειρνηνοποιοί» αστυνομικοί στις πλατείες οι οποίοι θα έχουν «πυροσβεστικό» και όχι κατασταλτικό ρόλο μετά τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε Αγία Παρασκευή, Παγκράτι αλλά και σε άλλες πλατείες της Ελλάδας.

Οι εικόνες συνωστισμού των τελευταίων ημερών προκάλεσαν ανησυχία στην κυβέρνηση και προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές.

Για να μην πέσει κι άλλο λάδι στη φωτιά, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλης Καραμαλάκης, με εντολή που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης και εστάλη σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες μετά τα όσα συνέβησαν στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής κι άλλες πλατείες, ζητά από τους αστυνομικούς να παίξουν ρόλο «πυροσβεστικό» και όχι κατασταλτικό απέναντι στους νεαρούς και τις υπαίθριες συγκεντρώσεις μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ προβλέπει τη χρησιμοποίηση «ειρηνοποιών» αστυνομικών. Αστυνομικών δηλαδή που έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση στη διαπραγμάτευση και διαχείριση πλήθους. Στόχος τους, με ήπιο τρόπο να κερδίζουν χρόνο και να πείθουν τους πολίτες για την αναγκαία απομάκρυνση ή διασπορά τους από τις πλατείες και άλλα σημεία όπου παρατηρείται υπερβολικός συνωστισμός.

Η διαταγή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ

Στη διαταγή, αφού αναφέρεται αναλυτικά στον επαγγελματισμό την αποφασιστικότητα και την υπευθυνότητα, καθώς και στο πνεύμα συμπαράστασης και συνεργασίας με τους πολίτες, που έδειξε η αστυνομία κατά τη διάρκεια της καραντίνας, επισημαίνεται ότι είναι κρίσιμο και αναγκαίο να επιδείξει την ίδια στάση κατανόηση, συμπάθεια και εμπιστοσύνη προς κάθε πρόσωπο, στη φάση της αποκλιμάκωσης των μέτρων και τονίζεται:

«Σε περίπτωση συγκέντρωσης ατόμων ή και ομάδων προσώπων θα πρέπει να εξαντλούνται όλα τα περιθώρια της πειθούς, της προειδοποίησης και της ουσιαστικής επικοινωνίας με αυτά, ώστε να τηρούνται απαρέγκλιτα οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας και να αποφεύγεται η πέραν εύλογου χρονικού διαστήματος παραμονή στα σημεία αυτά και ο συνωστισμός».