Δεκατρία νέα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, σε όλη την Ελλάδα. Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ακόμη ότι ο συνολικός αριθμός είναι 2.691 εκ των οποίων το 55% είναι άνδρες και 603 είναι σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό. Επίσης, καταγράφηκαν 2 ακόμη θάνατοι, που συνολικά έφτασαν τους 150 στην Ελλάδα. Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) παραμένουν 32 συμπολίτες μας.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε ακόμη στη χρησιμότητα των τεστ αντισωμάτων σημειώνοντας πως, όταν δεν έχουν νοσήσει πολλοί άνθρωποι, είναι πιο δύσκολο να γίνει η διάγνωση. «Όσο αυξάνει το ποσοστό αυτών που νοσούν, τόσο αυξάνεται και η επιτυχία του τεστ να καταλάβει ποιοι έχουν νοσήσει», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να σκεφτόμαστε το μέλλον και να παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις».

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ακόμη ότι ανιχνεύτηκαν ειδικά αντισώματα εναντίον του ιού σε όλους όσους πέρασαν τη νόσο. «Η πιθανότητα να έχουμε ψεύτικα θετικά είναι μικρότερη του 1%» σημείωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας ξεκαθαρίζοντας ότι το 92% που εξετάστηκαν, 21 ημέρες αφότου νόσησαν, είχαν αναπτύξει θετικά αντισώματα. «Άνθρωποι με θετικά αντισώματα θα έχουν μια μορφή ανοσίας απέναντι στον ιό. Το μόνο που μένει να μάθουμε είναι για πόσο διάστημα θα έχουν την ανοσία. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι, στην παρούσα φάση, να μελετήσουμε την πορεία τους», συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας είπε ότι, όπως όλα δείχνουν προς το παρόν, δεν θα υπάρξει μηδενισμός των κρουσμάτων εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού. Τέλος, ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε τα συλληπητήριά του για την οικογένεια του αποθανόντος Δημήτρη Κρεμαστινού.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα