Συναγερμό στις αρμόδιες αρχές υπό τον φόβο επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων του κοροναϊού, έχει σημάνει η νέα -μετά lockdown- μόδα των υπαίθριων πάρτι (αρχικά κυρίως σε πόλεις της περιφέρειας, αλλά και σε γειτονιές της πρωτεύουσας)

Ο εικόνες με νεαρούς τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία να συνωστίζονται έξω από καταστήματα για… take away ποτά ή να διοργανώνουν πάρτι σε… πλατείες, λίγα μόλις 24ωρα από την έναρξη χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό προκαλεί προβληματισμό τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην ίδια την κοινωνία που επιμένει και κάνει υπομονή, μιας και βρισκόμαστε ακόμη στο πρώτο στάδιο της επιστροφής.

Τα παραδείγματα μάλιστα πολλά και διασκορπισμένα

Το βράδυ της Κυριακής είδαμε φωτογραφίες από ένα υπαίθριο πάρτι στον Βόλο με πλήθος κόσμου να καλοπερνά κρατώντας ένα ποτό στο χέρι. Οι εικόνες αυτές προκάλεσαν την οργή του κ. Χαρδαλιά, ο οποίος ανακοίνωσε πως από εδώ και στο εξής τα καταστήματα take away θα επιτρέπεται να πωλούν μόνο καφέ.

Ωστόσο αυτή η προειδοποίησε δεν ήταν εντελώς αποτελεσματική.

Το βράδυ της Δευτέρας είχαμε ένα πρωτοφανές περιστατικό στην Αγία Παρασκευή όπου 300 νεαροί συγκρούστηκαν με την αστυνομία επειδή δεν ήθελαν να αφήσουν στη μέση το υπαίθριο πάρτι που είχαν οργανώσει. Από εκεί μάλιστα δεν έλειψε ο πετροπόλεμος από τη μία και η ρίψη δακρυγόνων από την άλλη.

Έρχονται πρόστιμα – φωτιά

Η ανοχή, όπως φαίνεται, τελειώνει και πλέον αρχίζουν τα πρόστιμα για τους πονηρούς που εκμεταλλεύονται την εξαίρεση του take away ώστε να μετατρέπουν τα κλειστά για το κοινό, λόγω των μέτρων, μαγαζιά τους σε υπαίθρια μπαρ – κλαμπ.

Έτσι, μετά από τις συστάσεις που έγιναν και από την αστυνομία και από τον υφυπουργό Προστασίας, δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και νέα πρόστιμα-φωτιά καθώς και βαριές καμπάνες για όποιον καταστηματάρχη συνεχίσει να αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία αλλά και προκλητική αφορμή για να συνεχιστούν τα πάρτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μαγαζιά δεν θα είναι τα μόνα που ενδεχομένως να πρέπει να πληρώσουν βαριά πρόστιμα για αυτή την κατάσταση, αλλά και όσοι πολίτες επιλέξουν να συνεχίσουν να “επαναστατούν” με ένα ποτήρι στο χέρι.

Το πρόστιμο για τους καταστηματάρχες που ανοίγουν με πονηρό τρόπο τα μαγαζιά και πουλάνε ποτά μπορεί να φτάνει τα 5.000 ευρώ αλλά και να μπαίνει λουκέτο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αλλά και αφαίρεση άδειας σε περίπτωση υποτροπής.

Σχετικά με τους πολίτες που αψηφούν τις συστάσεις των ειδικών, γι’ αυτούς θα ισχύσει το πρόστιμο των 150 ευρώ για τη μη τήρηση αποστάσεων ασφαλείας. Τα όσα έγιναν την Τρίτη στην Αγία Παρασκευή και αλλού συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των μέτρων κατά της πανδημίας και τα πρόστιμα πλέον θα πρέπει να θεωρούνται βέβαια.