Περίπου 1.000 τεστ για τον κοροναϊό έχουν πάρει μετά το πρώτο 48ωρο, οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.

Άμεσα μάλιστα, εντός της ημέρας, αναμένονται και τα πρώτα αποτελέσματα αυτών των δειγμάτων που συνέλεξαν, κυρίως από ευπαθείς ομάδες και τα οποία αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον. Οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, όπως έχει τονιστεί από το υπουργείο Υγείας, θα δώσουν βάση στις ευπαθείς ομάδες και θα γίνονται μαζικοί έλεγχοι, με προτεραιότητα στους οίκους ευγηρίας, τις δομές αστέγων, τις φυλακές και άλλους κλειστούς χώρους όπου υπάρχει ευπαθείς πληθυσμός. Στόχος, όπως εξήγησε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, είναι να εντοπιστούν οι κρυφές εστίες του ιού στν χώρα. «Ο αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, θα αποκαλύψει και κρυφές εστίες του ιού σε ασυμπτωματικούς ασθενείς που πιθανώς ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε άλλους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου. Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων θα περιλαμβάνει και αναγνώριση τέτοιων κρυφών ή ελαφρά συμπτωματικών περιπτώσεων, οι οποίες θα οδηγούν σε έγκαιρη απομόνωση και λήψη μέτρων», είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσιόδρας.

Οπως τόνισε στην χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, το πρόγραμμα με τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ θα έχει εξάμηνη διάρκεια και ήδη βρίσκονται στον δρόμο 20 μονάδες. Σταδιακά θα αυξηθούν, καθώς αναμένεται να υπάρχουν 500 συνολικά το επόμενο διάστημα. Τα αποτελέσματα αυτών των τεστ αναμένεται να δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με την πανδημία και τους αριθμούς κρουσμάτων στη χώρα.

«Περίπου 20 μονάδες την ημέρα δραστηριοποιήθηκαν στην Αθήνα και εκτός Αθηνών και τα δείγματα τα οποία συλλέχθηκαν ήταν περίπου 1.000. Κοιτάζουμε ευπαθείς ομάδες και υπάρχει το χρονοδιάγραμμα και το πλάνο, έτσι ώστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι 500 κινητές ομάδες να είναι σε πλήρη ανάπτυξη», είπε αρχικά ο κ. Κοντοζαμάνης.

«Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο έχει εξάμηνη και πλέον διάρκεια. Επομένως δεν είναι κάτι το οποίο υλοποιείται από τη μία ημέρα στην άλλη», πρόσθεσε, σημειώνοντας για τον αριθμό των προσλήψεων που έγινε γι’ αυτή την προσπάθεια, «υπήρχε μία γρήγορη διαδικασία με βάση την προτεραιότητα που γινόταν η αίτηση, προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπορέσουμε να έχουμε το απαραίτητο προσωπικό στη διάθεσή μας, να το εκπαιδεύσουμε, έτσι ώστε να είναι στους δρόμους».