Έφυγαν τα μέτρα, όχι όμως ο ιός. Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, δεν είναι κανονικότητα όπως την ξέραμε, αλλά μια προσπάθεια να δούμε πώς μπορούμε να συνυπάρξουμε με έναν άγνωστο και φονικό ιό ανάμεσά μας.

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ήταν άλλωστε ξεκάθαρος και κατά την ενημέρωση της Τρίτης, για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας: «δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό. Θα παρακολουθούμε τις μελέτες συνεχώς και τα ενδεχόμενα και αν έχουμε νέα στοιχεία θα αλλάξουμε την πορεία του πλοίου. Ελπίζουμε να μην κριθεί απαραίτητο».

Ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα της καραντίνας υπογράμμισε το πόσο σημαντικό είναι να τηρήσουμε και να διατηρήσουμε τα όσα μας έχει μάθει η καραντίνα, ώστε να μην χρειαστεί και πάλι οι αρχές να λάβουν νέα μέτρα, για την προστασία του πληθυσμού και της κοινότητας.

Μάλιστα, απαντώντας στο  πότε και πως θα τεθούν εκ νέου σε συναγερμό οι αρχές για ενδεχόμενη έκρηξη διασποράς του κοροναϊού στη χώρα μας, ανέφερε: «Οι καμπύλες φθίνουν στη χώρα μας. Είμαστε σε μια φάση που επιδημία ελέγχθηκε. Όταν κανείς καταγράφει πολύ περισσότερα κρούσματα, κρούσματα που οδηγούν σε νοσηλείες και θανάτους, όταν υπάρχει καταγραφή στην επικράτεια, όταν το R0 δείχνει να αυξάνει, τότε όλα αυτά τα δεδομένα συνυπολογίζονται. Το R0 είναι πολύπλοκη συνάρτηση, με πολλές μεταβλητές. Αυτό εξετάζουμε κάθε ημέρα, τις μεταβλητές αυτές».

 ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα