«Η σειρά με την οποία ανοίγουν τα καταστήματα έχει μια λογική φόρτου», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Άλκης Βατόπουλος.

Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρξει ημερομηνία εξόδου από την πανδημία, ο κ. Βατόπουλος, απάντησε αρνητικά διευκρινίζοντας ότι «αυτό που κάνουν διάφορες επιστημονικές ομάδες είναι ότι βάζουν διάφορα μοντέλα τα οποία κάνουν μια πρόβλεψη, αυτό όμως δεν μπορεί κανείς να το πάρει τοις μετρητοίς, είναι μια πρόβλεψη».

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας σημείωσε ότι «η σειρά με την οποία ανοίγουν τα καταστήματα έχει μια λογική φόρτου, ας πούμε τα μικρά μαγαζιά, τα βιβλιοπωλεία είναι μικρότερο το φορτίο από ότι να ανοίξουν τα σχολεία και ακόμα μικρότερο με το να ανοίξουν τα εστιατόρια άρα πάμε από το λίγο στο πολύ».

«Δεν αισθάνομαι ότι τα σχολεία, τα εστιατόρια ή οι παραλίες έχουν μεγαλύτερη σημασία από ότι έχουν κάποια άλλα όλα αυτά είναι αλληλοδιαπλεκόμενα και έχουνε σχέση με τον τρόπο που κινείται η κοινωνία», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, ανέφερε ότι «αυτό που εμείς κοιτάμε είναι ο ρυθμός αύξησης που είναι το R, δηλαδή το R να μην είναι πάνω από 1».

«Αυτός είναι ένας πολύπλοκος υπολογισμός που έχει σχέση με το χρόνο επωάσεως, το χρόνο γενιάς δηλαδή πόσος χρόνος περνάει από κάποιον να κολλήσει κάποιον άλλον. Μας ενδιαφέρει ο κάθε άνθρωπος στην παρούσα φάση πόσους κολλάει, αυτή τη στιγμή ένας άνθρωπος κολλάει μισό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτό μας ενδιαφέρει, ένας άνθρωπος να μην κολλάει πάνω από έναν. Αυτό δεν είναι εύκολο να το δει ο καθένας με την πρώτη ματιά χρειάζεται κάποιους υπολογισμούς οπότε ξαφνικά τώρα που έχουμε 10 κρούσματα να γίνουνε 20 δεν σημαίνει ντε και καλά ότι είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχήσουμε», τόνισε ο κ. Βατόπουλος.

Για την αντίδραση του ιού στις υψηλές θερινές θερμοκρασίες, δήλωσε πως «ο ήλιος έχει απολυμαντική ιδιότητα έτσι κι αλλιώς είτε είναι κορονοϊός είτε οποιοσδήποτε ιός, το ιώδιο της θάλασσας αντίστοιχα».

«Η αίσθησή μου είναι ότι το καλοκαίρι θα έχουμε λιγότερα κρούσματα από αυτά που θα είχαμε αν ήτανε χειμώνας. Αυτό είναι συνδυασμός πολλών παραμέτρων της θερμοκρασίας, του ήλιου και του γεγονότος ότι θα ζούμε σε ανοιχτό περιβάλλον, θα έχουμε ανοιχτά παράθυρα», διευκρίνισε.

Για το δεύτερο κύμα του ιού το Φθινόπωρο, ο καθηγητής ανέφερε ότι «είναι λογικό να το περιμένει αυτό υπό την έννοια ότι πάντα αυτά τα νοσήματα τα μεταδιδόμενα εφόσον δεν εξαφανίζονται τελείως με την πρώτη ευκαιρία δημιουργούνται οι συνθήκες να ξανά προκαλέσουν κρούσματα και ενδεχόμενα ένα ακόμα επιδημικό κύμα το οποίο ελπίζουμε να είναι μικρότερο και να είναι και διαχειρίσιμο».

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα