Βρισκόμαστε στον μήνα κατά τον οποίο -κάτω από φυσιολογικές συνθήκες- τα προσκλητήρια θα είχαν ήδη μοιραστεί και οι γάμοι αλλά και οι βαφτίσεις θα άρχιζαν να μονοπωλούν τα Σαββατοκύριακά μας. Τα πράγματα, όμως, φέτος είναι διαφορετικά.

Ο κορονοϊός ήρθε στη ζωή μας και δεν έφερε αλλαγές μόνο στην καθημερινότητά μας, αλλά ανέτρεψε πλήρως και στα σχέδια όσων είχαν αποφασίσει το δίσεκτο αυτό έτος να πραγματοποιήσουν τα Μυστήρια.

Ηδη, όσοι είχαν ορίσει ημερομηνίες εντός του Μαΐου κλήθηκαν να τις μεταφέρουν, καθώς κανένας γάμος ή βάφτιση δεν θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Οχι μόνο οι εκκλησίες αλλά και οι χώροι εκδηλώσεων φρόντισαν να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους για τις αλλαγές που υπάρχουν και πλέον προσπαθούν να ανασυνταχθούν έπειτα από μια, όπως λένε, «χαμένη χρονιά».

«Οι κοινωνικές εκδηλώσεις στην εποχή της πανδημίας έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα», τονίζει στα «Παραπολιτικά» η κ. Νίκη Βαβαρίνη, οργανώτρια εκδηλώσεων και ιδιοκτήτρια της Prime Εvents.

«Από 25 Φεβρουαρίου έως και 30 Ιουνίου είχαμε ολική ακύρωση όλων των εκδηλώσεων (γάμους και βαφτίσεις). Μέχρι στιγμής, το 30% των εκδηλώσεων έχουν μετατεθεί για το καλοκαίρι του 2021, ενώ το 20% μετατέθηκε από 1η Ιουλίου έως 31η Δεκεμβρίου του 2020 και 40% βρίσκεται στον αέρα, καθώς πρόκειται για ανθρώπους που δεν μπορούν να αποφασίσουν, είτε λόγω της γενικότερης ρευστότητας της κατάστασης είτε επειδή φοβούνται.
Ο κόσμος ανησυχεί και περιμένει και από εμάς λύσεις και απαντήσεις», τονίζει η κ. Βαβαρίνη.

Η ίδια συμπληρώνει πως πλέον χρειάζεται, πέραν της κρατικής μέριμνας και των γενικότερων εντολών, και προσωπική ευθύνη.

«Πρέπει και εμείς, οι οργανωτές, αλλά και οι πελάτες να προσέχουμε όσο μπορούμε. Προσωπικά, ζητώ πλέον έγγραφη διαβεβαίωση για την τήρηση των κανόνων υγιεινής, προτείνω λιγότερα άτομα, αποφυγή της δεξίωσης με τη μορφή του καθιστού μπουφέ και αντικατάσταση αυτού του τύπου σερβιρίσματος με το καθιστό μενού ή το περαστό cocktail. Σε αυτή την περίπτωση, ο καλεσμένος δεν έρχεται σε επαφή με άλλα σκεύη παρά μόνο με τα δικά του και αποφεύγονται κάθε περιττός συνωστισμός και ουρές. Οι υπάλληλοι του σέρβις θα κρατούν αποστάσεις, θα φορούν υποχρεωτικά γάντια και μάσκες για το σερβίρισμα κ.ο.κ.».

«Περιμενουμε»

«Γνωρίζουμε ότι μέχρι και τον Ιούνιο απαγορεύονται τα Μυστήρια, όμως περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει από εκεί και έπειτα», τονίζει στα «Π» η Αρτεμις Ανδρέου, wedding planner στην Event Planning by Zoulovits.
Eίναι η πρώτη φορά που καλούνται να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση.

«Περίπου το 80% των εκδηλώσεων έχουν αναβληθεί για του χρόνου. Κάποια events που ήταν να γίνουν τον Μάιο μετατέθηκαν για τον Σεπτέμβριο και κάποια ακυρώθηκαν τελείως. Οι γάμοι που αναλαμβάνουμε είναι κυρίως από πελάτες του εξωτερικού και εκείνοι έχουν περισσότερη ανασφάλεια. Υπάρχει μεγάλη αμφιβολία, οπότε η ακύρωση είναι μονόδρομος. Βέβαια, αυτό δημιουργεί και τεράστια ζήτηση για γάμους το 2021. Είναι η πρώτη φορά που κάνουμε τόσο πολλές επαφές και τόσο νωρίς για την επόμενη χρονιά. Οικονομικά, υπάρχει τεράστια ζημία. Είναι σαν να προσπαθούμε να καλύψουμε δύο χρονιές με τα έσοδα μίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Οι πελάτες μας, εντός και εκτός Ελλάδας, εδώ και παραπάνω από έναν χρόνο προσπαθούν να οργανώσουν τον γάμο τους και τώρα όλα ανατρέπονται και ακυρώνονται», τονίζει στα «Π» ο κ. Παντελής Μαθιουδάκης, ιδιοκτήτης της Μαθιουδάκης Εvents.

«Τα πράγματα είναι πάρα πολύ θολά και δυσοίωνα. Καταλαβαίνουμε ότι έτσι πρέπει να γίνει. Ενα βήμα τη φορά, αλλά εμείς είμαστε ένας κλάδος που δέχεται πλήγματα. Καταλαβαίνουμε απόλυτα την κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε σε αναβρασμό, γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει».

Εξίσου προβληματισμένος με την κατάσταση είναι και ο Γ. Παπαχαραλάμπους, ιδιοκτήτης του κτήματος Santa Maria, το οποίο για πολλά χρόνια φιλοξενεί στον χώρο του γάμους και βαφτίσεις.

«Μέχρι και το τέλος του Ιουνίου όλα έχουν ακυρωθεί. Αλλά και όσα δεν έχουν ακυρωθεί από εκεί και μετά δεν είναι σίγουρο ούτε αν θα γίνουν ούτε πώς θα γίνουν. Eτσι κι αλλιώς, όλα έχουν μείνει πολύ πίσω, έχουν “παγώσει”, γιατί δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το αύριο. Τα ζευγάρια ανησυχούν, έχουν δώσει κάποια χρήματα και δεν ξέρουν τι θα γίνει τελικά. Πάνω από όλα είναι η δημόσια υγεία, αλλά ο καθένας θέλει να ξέρει τι μέλλει γενέσθαι. Βιώνουμε ένα τεράστιο πλήγμα και ελπίζουμε όλο αυτό να ξεπεραστεί όσο πιο ανώδυνα γίνεται», καταλήγει.

***Δημοσιεύτηκε στη εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ