Με απόλυτη επιτυχία φαίνεται πως στέφτηκε η χθεσινή «πρεμιέρα» της σταδιακής άρσης των μέτρων. Παρά το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας οι Αρχές δεν εξάντλησαν την αυστηρότητά τους όσον αφορά τα πρόστιμα και η κυβέρνηση αξιολογείται με θετικό πρόσημο την «υποδοχή» των μέτρων από τους πολίτες και δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας για την συνέχεια.

Επιχειρήσεις, επαγγελματίες και πολίτες προσαρμόστηκαν στην νέα πραγματικότητα και τήρησαν στην συντριπτική πλειοψηφία τους, τους κανόνες κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Αν και η αξιολόγηση δεν είναι μόνο καθημερινή αλλά κάθε ώρα, η τελική αξιολόγηση θα γίνει προς το τέλος της εβδομάδας με το Μέγαρο Μαξίμου να αποφασίζει εάν θα δοθεί ή όχι το πράσινο φως για τα υπόλοιπα.

Οι πολίτες με τις… ειδικές οδηγίες ανά χείρας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους εργασιακούς χώρους και τις δημόσιες υπηρεσίες οι πολίτες προσήλθαν χθες σε μεγαλύτερους αριθμούς, αλλά με την ίδια ευλαβική προσήλωση στα μέτρα υγιεινής και προστασίας, εφαρμόζοντας κατά γράμμα το δόγμα «ΧΑΜ», δηλαδή Χέρια – Αποστάσεις – Μάσκες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη μέρα «κέρδισε» τόσο τις εντυπώσεις με τους υπουργούς να ξεκαθαρίζουν πως υπάρχουν περιθώρια για επιτάχυνση της απελευθέρωσης κοινωνικών και οικονομικών πτυχών της καθημερινότητας. Πάντα όμως οι κινήσεις θα γίνονται βήμα- βήμα και με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως διευκρινίζουν κυβερνητικά στελέχη.

Μάλιστα η επιτυχής αντιμετώπιση του υγειονομικού σκέλους της κρίσης του κοροναϊού επιτρέπει στην κυβέρνηση να εστιάσει το επόμενο διάστημα στην στήριξη της οικονομίας και των κλάδων που έχουν πληγεί περισσότερο. Στόχος είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων με εργαλεία ρευστότητας που θα τις βοηθήσουν να σταθούν όρθιες και να μην υπάρξει κύμα λουκέτων στην αγορά τους επόμενους μήνες.

Από χθες άνοιξαν -μεταξύ άλλων- βιβλιοπωλεία, καταστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού, καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού, καταστήματα ανθέων, υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων (ΚΤΕΟ) και αυτά που βρίσκονταν πρώτα με διαφορά στη λίστα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων: τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής.

Οι μάσκες είχαν την τιμητική τους, ως υποχρεωτικό μέτρο προφύλαξης από τον κοροναϊό σε κλειστούς χώρους, όπως τα κουρεία και τα κομμωτήρια, αλλά και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Μάλιστα, στα ΜΜΜ, όσοι δεν φορούσαν μάσκα αναγκάστηκαν να κατέβουν από αυτά, μετά τις υποδείξεις και τις συστάσεις των αρχών.

Ακόμα, στον… χορό της επιστροφής μπήκαν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, με τις κυρίες και τους κυρίους που πρόλαβαν να κλείσουν το ραντεβού τους έγκαιρα, να υποχρεούνται και εκείνοι να φορούν μάσκες, όπως και οι υπάλληλοι που τους εξυπηρετούν.

Μπροστά σε ίδια εικόνα βρέθηκαν και όσοι επισκέφτηκαν τα καταστήματα που άνοιξαν, στα οποία ισχύουν τα μέτρα της απόστασης, αλλά και των ατόμων που επιτρέπονται να βρίσκονται μέσα σε αυτά ανάλογα με τα τετραγωνικά τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν αναταραχές. Οι περισσότεροι δείχνουν να καταλαβαίνουν την κατάσταση και έτσι περίμεναν υπομονετικά να έρθει η σειρά τους.

Τσουχτερά πρόστιμα

Την ίδια ώρα εντατικοί ήταν οι έλεγχοι των ειδικών κλιμακίων, αλλά και αυξημένη η κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών για τυχόν «παραφωνίες» ως προς τη συμμόρφωση με την νέα κανονικότητα.

Επιχειρήσεις και πολίτες καλούνται να συμμορφωθούν με τη νέα τάξη πραγμάτων και να συμμορφωθούν με τα μέτρα προστασίας, ώστε να αποφευχθεί ένα νέο κύμα κρουσμάτων κοροναϊού.

Σε αντίθετη περίπτωση τα πρόστιμα είναι τσουχτερά:

– 300 ευρώ είναι τα πρόστιμα για μη χρήση μάσκας, σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα
– 150 ευρώ για μη τήρηση απόστασης στο 1,5 μέτρο
– 150 ευρώ είναι και τα πρόστιμα σε Δημόσιο – ιδιωτικές επιχειρήσεις
– 150 ευρώ σε οδηγούς ταξί και επιβάτες που δεν χρησιμοποιούν μάσκα, ή όταν οι οδηγοί ταξί έχουν υπεράριθμους επιβάτες
– 1.000 ευρώ σε κομμωτήρια για μη τήρηση ραντεβού και κανόνων υγιεινής και αποστάσεων εσωτερικά του καταστήματος
– 2.000 ευρώ σε ΚΤΕΟ για μη τήρηση ραντεβού

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε σταθμούς μετρό, στάσεις λεωφορείων, τρόλεϊ, τραμ, σε πιάτσες και δρόμους για τα ταξί, σε εισόδους νοσοκομείων, σε ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και εκκλησίες.