«Μπήκαμε στη φάση της επιστροφής στη νέα καθημερινότητα σήμερα κι αυτή η διαδικασία θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική. Δεν έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο. Ο ιός είναι ακόμη εδώ», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε για ακόμη μια φορά ότι η νέα φάση της πανδημίας, έχει τους δικούς της κανόνες, τους οποίους επιβάλλεται να ακολουθούν όλοι. «Η νέα καθημερινότητα περιλαμβάνει νέα μέτρα προστασίας. Κι αυτά είναι: Κρατάμε αποστάσεις, πλένουμε τα χέρια μας, φοράμε τις μάσκες μας».

«Η νέα φάση θα αξιολογείται καθημερινά και θα προχωράμε πάντα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα σημείωσε και τόνισε με έμφαση: Ο ιός είναι εδώ, δεν έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο».



Τα fake news 

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε και μια αναφορά στα fake news, που ακούγονται τα τελευταία 24ωρα σχετικά με τα μέτρα της επόμενες φάσης. Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός, «δεν ισχύει ότι υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για άτομα άνω των 65 ετών. Υπάρχει όπως πάντα η σύσταση να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και να περιορίσουν στις άκρως απαραίτητες τις μετακινήσεις τους».

Στα fake news, ανήκει και η φήμη, ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία για τους πολίτες μετά τις 12 το βράδυ. Όπως διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς «καμία τέτοια οδηγία δεν ισχύει. Είναι στο πλαίσιο συστάσεων κάποιες οδηγίες, για τις οποίες μάλιστα δεν υπάρχουν πρόστιμα».


ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα