Δύο θάνατοι ασθενών με κοροναϊό σημειώθηκαν σήμερα ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 146.


Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται στα 2.632 μετά την επιβεβαίωση μόλις 6 νέων κρουσμάτων σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού το τελευταίο 24ωρο.

Εκ των νοσούντων το 22,6% των κρουσμάτων θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδια από το εξωτερικό και 50% είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Επίσης το 55,4% των κρουσμάτων αφορά άνδρες.

Σε ΜΕθ νοσηλεύονται 35 συμπολίτες μας, με διάμεση ηλικία 67 έτη. Το 23% γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 91,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι 90 ετών και άνω. Επιπλέον, 81 άτομα εξήλθαν από ΜΕΘ.

Για τα εμβόλια

«Τα εμβόλια είναι στην καθημερινή συζήτηση με πάνω από 100 ομάδες να έχουν ξεκινήσει μελέτες σε δύο φάσεις. Στην φάση 1 στρατηγική υπάρχουν εθελοντές με δόσεις εμβολίου για να ανιχνευθούν αντισώματα. Όταν προχωρήσουν οι δύο φάσεις, ακολουθεί η φάση τρία, με χορήγηση του εμβολίου στην πραγματική κοινότητα» είπε αναφορικά με το εμβόλιο, το οποίο περιμένει ο πλανήτης για να επιστρέψει στην κανονικότητα.

«Δεν είναι προσπάθεια ανταγωνισμού, αλλά συνένωσης στον κοινό στόχο. Κάποιες από τις προσπάθειες αυτές μπορεί να φέρουν δεκάδες εκατομμύρια εμβόλια μέχρι το τέλος του χρόνου» συμπλήρωσε.

Για την επόμενη ημέρα

«Να καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε πολύτιμοι. Ανήκουμε σε κοινή προσπάθεια που προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες αλλά αφορά όλους μας. Είναι μια φάση ιδιαίτερα σημαντική και ειδικότερα οι επόμενες 15 μέρες» είπε χαρακτηριστικά.

«Όλοι μας θα κριθούμε, για να προστατεύσουμε και να προστατευθούμε, από εμάς θα κριθεί. Τώρα που αυξάνονται οι επαφές, πρέπει να παρακολουθούμε τον εαυτό μας για τυχόν συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν στην αποφυγή διασποράς του ιού. Να μην έχουμε επάνοδο στην επιδημία» είπε ακόμα.

Η κορύφωση του ιού στην Ευρώπη

Ακόμα, εκτίμησε ότι το πρώτο κύμα της νόσου έχει περάσει την κορύφωσή του στην Ευρώπη – με εξαίρεση πέντε χώρες, ανάμεσα στις οποίες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Χαρδαλιάς: Δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 12 το βράδυ

Διευκρινίσεις για τις συστάσεις περί αποφυγής κυκλοφορίας των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών και αποφυγής κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκανε λόγο για fake news, λέγοντας ότι δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών, ούτε για την κυκλοφορία από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί.

Σημείωσε ότι πρόκειται απλά για συστάσεις και δεν συνδέονται με επιβολή προστίμων.

«Σήμερα αφήσαμε πίσω μας 42 μέρες πρωτόγνωρης προσπάθειας. Η νέα φάση έχει νέες προκλήσεις. Η νέα διαδικασία θα αξιολογείται καθημερινά. Ο ιός είναι ακόμη εδώ. Δεν έχουμε ξεφύγει τον κίνδυνο.Θα έχουμε και νέα κρούσματα και νέες απώλειες» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Πρέπει να συνεχίσουμε στον δρόμο που χαράξαμε μέχρι τώρα» συμπλήρωσε.

Άρση μέτρων: Πώς θα επαναλειτουργήσει η Δικαιοσύνη
Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης αναφορικά με την επαναλειτουργία των δικαστηρίων στην Ελλάδα και την επαναφορά των δικαστικών λειτουργών σε καθεστώς εργασίας, περιέγραψε το απόγευμα της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κοροναϊο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιάρας, το υπουργείο Δικαιοσύνης έκανε ήδη από την περασμένη εβδομάδα το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση των δικαστικών εργασιών που τελούν σε αναστολή από τις 13 Μαρτίου 2020.

Ειδικότερα, έχει ήδη ξεκινήσει από τις 28 Απριλίου η λειτουργία όλων των υποθηκοφυλακείων έμμισθων και άμισθων, καθώς και των κτηματολογικών γραφείων σε όλη την επικράτεια.

Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, έχουν ήδη ξεκινήσει στα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία όλης της χώρας όλες οι δικαστικές εργασίες που συνδέονται με την ομαλή λειτουργία των υποθηκοφυλακείων.

Τα επόμενα βήματα

Από τις 6 Μαΐου επανέρχεται η σχετική κανονικότητα στη Διοικητική Δικαιοσύνη. Συνεχίζουν να λειτουργούν οι διαδικασίες επείγουσας δικαστικής διαδικασίας. Το επόμενο βήμα θα είναι η αποκατάσταση της διοικητικής δικαιοσύνης από την 1η Ιουνίου.

Πολιτική Δικαιοσύνη: Έχουμε πάρει μέτρα για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Την 1η Ιουνίου προγραμματίζεται να ξεκινήσει η εκδίκαση υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων.

Ποινική Δικαιοσύνη: Μέχρι και σήμερα έχουμε περιοριστεί στην εκδίκαση πλημμελημάτων και κακουργημάτων που συμπληρώνεται το όριο κράτησης. Στόχος μας είναι η εκδίκαση του συνόλου των ποινικών υποθέσεων να τοποθετηθεί μετά τις 15 Ιουνίου.

Η Σχολή Δικαστικών Λειτουργών θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τις 2 Ιουνίου. Εξετάζεται η αύξηση του ωραρίου λειτουργίας. Τέλος, συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα