Αίσθηµα ικανοποίησης και ανακούφισης διακατέχει από την περασµένη εβδοµάδα τον Κλήρο της Ελλαδικής Εκκλησίας για την επιστροφή των πιστών στις εκκλησίες από τις 4 Μαΐου για ατοµική προσευχή και από τις 17 για τη Θεία Λειτουργία και τις λοιπές Ιερές Ακολουθίες.

Η αρχή έγινε µε το µήνυµα του Κυριάκου Μητσοτάκη την περασµένη Τρίτη, όταν ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυµο και τον Κλήρο για την αγαστή συνεργασία τους µε την Πολιτεία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ευχαριστώ τον Αρχιεπίσκοπο και τον Κλήρο για την κατανόηση και τη συνεργασία µας. ∆εν ήταν εύκολη για κανέναν µας η εµπειρία του φετινού Πάσχα. Αποδείχθηκε, όµως, ότι ήταν αναγκαία για όλους». Είχε προηγηθεί η επιστολή του Προκαθηµένου της Ελλαδικής Εκκλησίας προς τον πρωθυπουργό, µε την οποία ζητούσε να ανοίξουν οι εκκλησίες για ατοµική προσευχή, όπως ίσχυε προτού επιβληθεί η απαγόρευση, ενώ επιστολή έστειλαν στον κ. Μητσοτάκη και τα µέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης.

Την περασµένη Πέµπτη συνεδρίασε η ∆ιαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία µετά την ολοκλήρωση των εργασιών της εξέφρασε µε ανακοίνωση τη «χαρά» και την «ικανοποίησή» της για όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συγχαίροντάς τον «για τις ευχαριστίες τις οποίες εξέφρασε δηµοσίως προς την Εκκλησία της Ελλάδος και σύµπαντα τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό Αυτής, αναγνωρίζοντας έτσι τη συµβολή του στην αντιµετώπιση της πανδηµίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Εκκλησία στέκεται στο πλευρό της ελληνικής Πολιτείας «ηθικώς και υλικώς» και προτίθεται να συνδράµει µε όλες της τις δυνάµεις.

Η ικανοποίηση στις τάξεις του Κλήρου είναι µεγάλη, καθώς, σύµφωνα µε εκκλησιαστικούς κύκλους, υπήρχε η πιθανότητα να µετατεθεί η επαναλειτουργία των εκκλησιών για αργότερα και όχι για τα µέσα Μαΐου, όπως τώρα. Σύµφωνα µε τους ίδιους κύκλους, κάτι τέτοιο θα ήταν ικανό να προκαλέσει πλείστες αντιδράσεις, οι οποίες θα ήταν δύσκολο να ελεγχθούν, δηµιουργώντας πολλά προβλήµατα σε διαφορετικά επίπεδα.

Η κρίσιµη περίοδος για τον τρόπο και τις συνθήκες υπό τις οποίες θα πραγµατοποιηθούν η Θεία Λειτουργία και οι Ιερές Ακολουθίες είναι οι ηµέρες µεταξύ 4 και 16 Μαΐου, όταν και πρέπει να γίνει η κατάλληλη προετοιµασία και να αποσαφηνιστούν οι σχετικοί κανόνες, κατόπιν συνεργασίας της Ιεράς Συνόδου µε επιστήµονες.

Σταθµό στη διαδικασία αυτή αποτελεί η νέα συνεδρίαση της ∆ιαρκούς Ιεράς Συνόδου στις 12 Μαΐου, όταν θα οριστικοποιηθούν οι κανόνες. Το θέµα στο οποίο εµφανίζεται αµετακίνητη η Εκκλησία είναι αυτό της Θείας Κοινωνίας, το οποίο χαρακτηρίζεται «αδιαπραγµάτευτο» και αναπόσπαστο κοµµάτι της Θείας Λειτουργίας.

Για «ανακούφιση» στο άκουσµα των ανακοινώσεων για την επαναλειτουργία των εκκλησιών έκανε λόγο, µιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ο µητροπολίτης ∆ηµητριάδος και Αλµυρού Ιγνάτιος, επισηµαίνοντας ότι «η Εκκλησία συνέβαλε τα µέγιστα, έκανε τη µεγαλύτερη υπέρβαση που θα µπορούσε να κάνει και αυτό αναγνωρίζεται από όλους».
ignatios1-770x439_c-1280x720

Μιλώντας για τους νέους κανόνες που πρόκειται για διαµορφωθούν για τη λειτουργία των ναών, στάθηκε στα προστατευτικά µέσα που θα χρησιµοποιούνται από τους πιστούς στο εσωτερικό των ναών, θέτοντας µάλιστα και τις προκλήσεις για το µέλλον.

«Οι πιστοί θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την ηµέρα και την ώρα που θα λειτουργηθούν, αξιοποιώντας τόσο τους ναούς όσο και τους προαύλειους χώρους», ανέφερε χαρακτηριστικά, συµπληρώνοντας: «Πάνω στο κλίµα εµπιστοσύνης που έχει δηµιουργηθεί θα οικοδοµήσουµε και τη νέα προσπάθεια να συγκροτήσουµε και πάλι τις ενορίες µας, να επανεκκινήσουµε το φιλανθρωπικό και κοινωνικό µας έργο».

Την ικανοποίησή του για το άνοιγµα των εκκλησιών εξέφρασε, µιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, και ο µητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, επισηµαίνοντας τη σηµασία της διευκρίνισης αναφορικά µε τις ηµεροµηνίες. «Ο κόσµος είναι ικανοποιηµένος.

paniguriki-theia-leitourgia-enopion-tis-timias-zonis-tis-theotokou-sti-n-ionia-001


Είναι µια πολύ καλή εξέλιξη, είναι πολύ θετικό που δόθηκε ηµεροµηνία για την επαναλειτουργία στις 17 Μαΐου», ανέφερε χαρακτηριστικά, συµπληρώνοντας µε νόηµα: «Αν δεν υπήρχε ηµεροµηνία, θα υπήρχε πρόβληµα. Τώρα όµως που ξέρουµε πότε θα γίνει τι, τα πράγµατα είναι πολύ καλά». Απαντώντας για την προετοιµασία των ναών βάσει των νέων κανόνων, ανέφερε: «Θα γίνουν οι απαραίτητες προετοιµασίες για τους ναούς µετά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου».