Στο remdesivir, το φάρμακο που εγκρίθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για χορήγηση ενδοφλεβίως μία φορά την ημέρα επί 10 μέρες, σε ασθενείς με κοροναϊό αναφέρθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο στρατηγός στη μάχη κατά του κοροναϊού στην Ελλάδα εξήγησε πως «για κανένα από τα φάρμακα δεν υπάρχει επίσημη έγκριση», αλλά όλα χορηγούνται υπό ειδικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο, καθώς φαίνεται ότι κάποια να βοηθούν στην αντιμετώπιση όσων νοσούν από κορωνοιό. Για το συγκεκριμένο σκεύασμα, είπε ότι «υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι οι ασθενείς που το λαμβάνουν φαίνεται να αναρρώνουν κατά 30% νωρίτερα».

Από εκεί και πέρα, ο καθηγητής επεσήμανε για το remdesivir: «Είναι πλέον το πρώτο φάρμακο που εγκρίνεται για την αντιμετώπιση της νόσου σε νοσοκομειακό επίπεδο. Ένα φάρμακο που δίνεται ενδοφλέβια, μια φορά την ημέρα για δέκα ημέρες. Η διαφορά ανάμεσα στην επείγουσα σύσταση, που υιοθετήθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων, σε σχέση με την επίσημη έγκριση, αφορά την τρέχουσα επείγουσα κατάσταση της Δημόσιας Υγείας. Αν υπάρξουν περισσότερα θετικά δεδομένα, θα υπάρξει και επίσημη έγκριση. Για κανένα από τα τρέχοντα φάρμακα δεν υπάρχει επίσημη έγκριση. Έτσι, με αυτή την έγκριση, το φάρμακο θα μπορεί να χορηγηθεί σε ενήλικες ή παιδιά που νοσηλεύονται με σοβαρή μορφή της νόσου, όπως χαμηλό οξυγόνο αίματος, ανάγκη για οξυγονοθεραπεία ή μηχανικός αερισμός με αναπνευστήρα. Το φάρμακο, όπως σας είπα προχτές, φαίνεται να βοηθάει κάποιους ασθενείς να αναρρώνουν ταχύτερα, κατά περίπου 30% ή περίπου 4 ημέρες, σε μια μελέτη 1.063 ατόμων στην οποία συμμετείχαν και τέσσερα κέντρα στην Ελλάδα».

Τέλος, αναφορικά με τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D που βρέθηκαν σε όσους νοσούν βαρύτερα από τον κορωναϊό, είπε ότι οι άνθρωποι «μπορούν να ελέγξουν τα επίπεδα βιταμίνης D τώρα που επιστρέφουμε στην κανονικότητα» και προσέθεσε ότι «τα σωστά επίπεδα της βιταμίνης αυτής βοηθούν σε πολλές παραμέτρους των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού».