Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος μέχρι το πρωί της Δευτέρας, οπότε και θα γίνει επίσημα η άρση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κοροναϊού και θα επιστρέψουμε, έστω και μερικώς, στη ζωή που είχαμε μέχρι σήμερα. Όπως έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση, αυτή η νέα καθημερινότητα δεν θα μοιάζει πολύ με την προηγούμενη αλλά θα είναι με βήματα προς τη θετική κατεύθυνση.

ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Νίκος Παπαθανάσης, διευκρίνησε πως τα καταστήματα που θα επαναλειτουργήσουν είναι τα βιβλιοπωλεία, τα καταστήματα με γραφική ύλη, τα καταστήματα υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικών ειδών, ανθέων, τα ΚΤΕΟ, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα καταστήματα για γυάλισμα υποδημάτων, οπτικών.

Ο υφυπουργός επεσήμανε πως τα μέτρα θα πρέπει να τηρηθούν ενώ, εξειδικεύοντας την αναφορά του, τόνισε πως η αναλογία των τετραγωνικών μέτρων για τους πελάτες, η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας, ο κατάλογος των ραντεβού όπου χρειάζεται, καθώς και τα ατομικά μέτρα προστασίας, δηλαδή η χρήση μάσκας και το πλύσιμο των χεριών.

Σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων, επεσήμανε πως για τις παραβάσεις των παραπάνω θα υπάρχουν κυρώσεις, ενώ σε λειτουργία είναι και η γραμμή 1520 για καταγγελίες μη τήρησης των μέτρων και για φαινόμενα αισχροκέρδιας. Ο κ. Παπαθανάσης, ανέφερε ότι τα καταστήματα τροφίμων θα συνεχίσουν να λειτουργούν από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 20:00 το βράδυ τα Σάββατα μέχρι τις 9 Μαΐου, ενώ όσον αφορά τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής το ωράριό τους μπορεί να διαμορφωθεί από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 22:00 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ τα Σάββατα.

Τέλος, επεσήμανε πως οι θέσεις εργασίας πρέπει να έχουν 2 μέτρα απόσταση τουλάχιστον μεταξύ τους ενώ η χρήση μάσκας για τους υπαλλήλους είναι υποχρεωτική, ενώ όσον αφορά τη χρήση μάσκας το ίδιο ισχύει και για τα καταστήματα τροφίμων.

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ

Σύμφωνα με τις οδηγίες δημόσιας υγείας (υγιεινή χεριών, αποστάσεις, χρήση μάσκας) από την υγειονομική επιτροπή, τα μέτρα ισχύουν στις βασικές κατηγορίες δημόσιων χώρων όπως είναι τα γραφεία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα φροντιστήρια, οι χώροι λατρείας, η εστίαση, τα καταστήματα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα ταξί, οι ανελκυστήρες, οι λοιποί ανοικτοί χώροι, τα νοσοκομεία, τα ιατρεία, τα διαγνωστικά κέντρα, τα καταστήματα λιανικής, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Αναλυτικά από τη Δευτέρα που τίθενται σε ισχύ τα μέτρα για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, η κυβέρνηση εξέδωσε πίνακες με οδηγίες Δημόσιας Υγείας (υγιεινή χεριών, αποστάσεις, χρήση μάσκας) στις βασικές κατηγορίες δημόσιων χώρων, με βάση τις τελικές κατευθύνσεις που εγκρίθηκαν χθες από την Υγειονομική Επιτροπή.

Συγκεκριμένα στα μέτρα κυρίαρχο ρόλο παίζουν η απόσταση μεταξύ των ανθρώπων, η υγιεινή χεριών σε όλους τους χώρους, η χρήση ιατρικής μάσκας σε πολλές περιπτώσεις, και η συνάθροιση περιορισμένου αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους.

Η απόσταση μεταξύ ατόμων είναι το ελάχιστο 1,5 μέτρα, στους ανελκυστήρες επιτρέπεται πληρότητα έως 40%, η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική για το προσωπικό σε καταστήματα, μέσα μαζικής μεταφοράς, χώρους εστίασης, νοσοκομεία και κομμωτήρια, ενώ για το κοινό είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς ανελκυστηρες και νοσοκομεία.

Επίσης έχουν εκδοθεί οδηγίες για τη σωστή χρήση μάσκας (ιατρικής και μη ιατρικής) η οποία είναι «το κλειδί για την αποτελεσματικότητά της και την προστασία του ατόμου που τη φορά», καθώς και για την κατασκευή μη ιατρικής μάσκας.

Νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, στους υπαλλήλους που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν χρήση μάσκας ή άλλου προστατευτικού καλύμματος στο πρόσωπό τους αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, για τους πολίτες η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ταξί, ασανσέρ, διαγνωστικά κέντρα και ιατρεία ή νοσοκομεία.

Επίσης, υποχρεωτική θεωρείται η χρήση μάσκας για εργαζόμενους στους εξής τομείς: κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, σούπερ μάρκετ και λοιπούς χώρους αγοράς τροφίμων όπου οι εργαζόμενοι έχουν επαφή με προϊόντα καθώς και ιατρεία, νοσοκομεία ή διαγνωστικά κέντρα.

Τέλος, προαιρετική αλλά επιθυμητή θεωρείται η χρήση μάσκας για εργαζόμενους που δουλεύουν σε γραφεία και δεν έρχονται σε επαφή με πελάτες για την εξυπηρέτησή τους.