«Δεν αναφέρομαι σε κλείσιμο των Νοσοκομείων - το οποίο δεν έγινε ποτέ για όσους είχαν πραγματική ανάγκη - αλλά για αυστηροποίηση των μέτρων πρόληψης και εντατικοποίηση του ελέγχου τήρησής τους, τόσο από ασθενείς και επισκέπτες, όσο κυρίως από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», τονίζει ο Αν. Διοικητής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά «Μεταξά».

Ενόψει της άρσης των περιοριστικών μέτρων που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 4 Μαΐου σε ολόκληρη την επικράτεια, ζητήσαμε την άποψη ενός στελέχους της υγειονομικής κοινότητας, που έζησε λεπτό προς λεπτό την πανδημία του κορωνοϊού και μάλιστα από θέση ευθύνης, σε ένα νοσοκομείο που περιθάλπει ασθενείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Διαβάστε τις σκέψεις που μοιράστηκε μαζί μας ο Αν. Διοικητής του Νοσοκομείου Μεταξά Σαράντος Ευσταθόπουλος, σχετικά με την επόμενη μέρα στα Αντικαρκινικά Νοσοκομεία της χώρας:

Μετά από σχεδόν ένα δίμηνο τήρησης αυστηρών περιοριστικών μέτρων, επιχειρείται πλέον το πέρασμα στην επόμενη φάση, προσπαθώντας να λύσουμε μια εξίσωση με πολλές μεταβλητές και ενώ καθημερινά προστίθενται νέες πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις ιδιότητες του ιού, τα επιδημιολογικά δεδομένα, τον περιορισμό της μετάδοσης, αλλά και τους τρόπους πρόληψης, διάγνωσης και αντιμετώπισής του, βάσει εκατοντάδων μελετών που «τρέχουν» ταυτόχρονα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ & ΤΑ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Διαβάζοντας μια κινεζική μελέτη σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν από τον κορωνοϊό οι ασθενείς με καρκίνο, είμαι πεπεισμένος ότι θα πρέπει άμεσα να ενισχυθούν τα Αντικαρκινικά Νοσοκομεία της χώρας με αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες προστατευτικού υγειονομικού υλικού, ώστε να τηρούνται ακόμα πιο αυστήρα τα μέτρα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), έστω και καθ’ υπερβολή!

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα και τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Cancer Discovery» της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου (AACR), μελετήθηκαν στοιχεία για 105 καρκινοπαθείς που αρρώστησαν από Covid-19 και άλλους 536 ασθενείς με Covid-19 αλλά χωρίς καρκίνο.

Από τη σύγκριση διαπιστώθηκε ότι οι καρκινοπαθείς είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να αρρωστήσουν με σοβαρά συμπτώματα από τον κορωνοϊό, τριπλάσιο κίνδυνο να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας, 2,7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να διασωληνωθούν και διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν, σε σχέση με τους υπόλοιπους μη καρκινοπαθείς ασθενείς.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Αυτό σημαίνει, ότι τόσο οι εργαζόμενοι στις εν λόγω υγειονομικές μονάδες όσο και οι λοιποί εισερχόμενοι στα Αντικαρκινικά Νοσοκομεία (ασθενείς για νοσηλεία, ασθενείς για εξωτερικά ιατρεία, επισκέπτες), αφού περάσουν τον καθιερωμένο πλέον έλεγχο (θερμομέτρηση, αντισηπτικό χεριών, ερωτηματολόγιο κλπ), θα πρέπει να φορούν τουλάχιστον απλή χειρουργική μάσκα για τη μετακίνησή τους εντός του Νοσοκομείου.

Πρακτικά δηλαδή, αν για παράδειγμα ένα Αντικαρκινικό Νοσοκομείο κατανάλωνε προ κορωνοϊού 10.000 απλές χειρουργικές μάσκες (μιας χρήσης), τώρα θα χρειάζεται τουλάχιστον τις τριπλάσιες, δηλαδή 30.000 απλές χειρουργικές μάσκες μηνιαίως!

Και επειδή η λύση δεν είναι το κλείσιμο των Νοσοκομείων - το οποίο δεν έγινε ποτέ για όσους είχαν πραγματική ανάγκη - αλλά η αυστηροποίηση των μέτρων πρόληψης και εντατικοποίηση του ελέγχου τήρησής τους, τόσο από ασθενείς και επισκέπτες, όσο κυρίως από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, κρίνω ότι θα πρέπει να εκδοθούν ειδικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για τα Αντικαρκινικά Νοσοκομεία.

ΠΡΩΤΙΣΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΜΗ ΝΟΣΗΣΟΥΝ ΙΑΤΡΙΚΟ & ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΩΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Από τη μικρή μας εμπειρία και τις γνώσεις που έχουμε αποκομίσει κατά το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε, κρίνω ότι τόσο στη διαλογή (εξωτερικοί οικίσκοι) όσο και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) πρέπει να θεωρείται απαραίτητη η χρήση προστατευτικής ασπίδας - προσωπίδας ή χρήση μασκών υψηλής προστασίας, όπως φυσικά και στις αίθουσας χειρουργείων.

Και στο ερώτημα γιατί να συμβεί αυτό τώρα που βρισκόμαστε στην «ύφεση» της κρίσης;

Γιατί σύμφωνα με απλά μαθηματικά, τώρα που σταδιακά θα επαναλειτουργήσουν χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία, η προσέλευση στα Νοσοκομεία θα αυξηθεί, μαζί της και το ποσοστό εμφάνισης ύποπτων κρουσμάτων.

Αυτό λοιπόν που οφείλουμε πρωτίστως οι εργαζόμενοι στα Αντικαρκινικά Νοσοκομεία, είναι να μην εκτεθούμε εμείς στον ιό, γιατί πολύ απλά εμείς δρούμε ως «πολλαπλασιαστές» στη μετάδοσή του, εξαιτίας των πολλαπλών επαφών μας με ασθενείς και λοιπούς συνεργάτες.

Έχοντας πάντα ως απόλυτη έγνοια και προτεραιότητα, να μην υπάρξει ούτε ένας συνάνθρωπός μας που θα μείνει χωρίς την ενδεδειγμένη και έγκαιρη θεραπεία ή διάγνωση, λόγω της γενικευμένης κατάστασης φόβου που επικρατεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αν λοιπόν επιθυμούσα να κωδικοποιήσω σε τίτλους:

Έκδοση ειδικού σχεδίου για τα Αντικαρκινικά Νοσοκομεία

Άμεση προμήθεια σημαντικών ποσοτήτων υγειονομικού υλικού ατομικής προστασίας για μαζική χρήση (χειρουργικές μάσκες, μάσκες υψηλής προστασίας, αντισηπτικά και προσωπίδες σε απόλυτη προτεραιότητα)

Προμήθεια θερμικής κάμερας για έλεγχο στην πύλη

Υλικοτεχνικός εξοπλισμός για υλοποίηση διαγνωστικούς τεστ κορωνοϊού και αντισωμάτων

Ενίσχυση της κατ’ οίκον νοσηλείας

Ενίσχυση των συστημάτων «τηλεϊατρικής» (όχι προς αντικατάσταση της δια ζώσης εξέτασης που είναι αδύνατη, αλλά για καλύτερη και πιο άμεση επικοινωνία ασθενών με θεράποντες ιατρούς)

Λειτουργία ογκολογικών συμβουλίων για διαχωρισμό επειγόντων περιστατικών και ιεραρχική ταξινόμηση των ραντεβού εξωτερικών ιατρείων αλλά και των χειρουργικών επεμβάσεων με απόλυτη διαφάνεια

Αυστηρή τήρηση μέτρων κατά του συγχρωτισμού κυρίως σε ΤΕΠ και Εξωτερικά Ιατρεία

Κλείνω τονίζοντας κάτι που αναφέρω από την αρχή της πανδημίας όταν ερωτώμαι σχετικώς.

Να μην έχουμε ούτε ένα ανεξέλεγκτο κρούσμα κορωνοϊού εντός του Νοσοκομείου μας και ας χαρακτηριστούμε και υπερβολικοί... όχι απλά τηρώντας δογματικά τις οδηγίες του σήμερα, αλλά διαβλέποντας και τα δεδομένα του αύριο, τα οποία όμως επηρεάζουν καθοριστικά τόσο το σήμερα όσο και το αύριο!

*Ο Σαράντος Ευσταθόπουλος είναι Αναπληρωτής Διοικητής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά «Μεταξά», με σπουδές στα Μαθηματικά και μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Διοίκηση