Η καραντίνα μπορεί να τελειώνει από τη Δευτέρα, αφού θα αρχίσει η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού, ωστόσο, η καθημερινότητα θα είναι διαφορετική και με άλλους όρους λόγω κορονοϊού.

Μετακινήσεις

Από την Δευτέρα οι πολίτες θα έχουν το «ελεύθερο», να πραγματοποιούν μετακινήσεις εντός νομού, χωρίς να έχουν την υποχρέωση να συμπληρώνουν τα σχετικά έντυπα μετακίνησης και να στέλνουν sms στο 13033. Ωστόσο, δεν θα είναι ελεύθερες από εκείνη την ημέρα και οι μετακινήσεις εκτός νομού, ανά την επικράτεια.

Έτσι, όσοι  θέλουν να μετακινηθούν σε άλλους νομούς θα πρέπει να περιμένουν έως τις 18 Μαΐου, ενώ οι άνδρες της Αστυνομίας συνεχίζουν τους αυστηρούς ελέγχους για την εφαρμογή του μέτρου.

Ποια καταστήματα ανοίγουν τη Δευτέρα

Στο πρώτο στάδιο που τοποθετείται στις 4 Μαΐου επανεκκινούν οι εταιρείες λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, επανέρχονται στην εργασία τους, συνολικά 68.528 εργαζόμενοι και επαγγελματίες από τους 690.000 που είχε ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους (ποσοστό 10%) και επαναλειτουργούν 26.167 επιχειρήσεις από το σύνολο των περίπου 260.000 (ποσοστό 10%).

Ειδικότερα στις 4 Μαΐου ανοίγουν:

Βιβλιοπωλεία

Οπτικά

Αθλητικός εξοπλισμός

Πώλησης φυτών

Αγορές καταναλωτών

Απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών

Κομμωτήρια

Κουρεία

Κέντρα αισθητικής

ΚΤΕΟ

Οι κωδικοί που επανεκκινούν είναι οι 4741, 4742, 4761, 4762, 4764, 4776, 7120, 9602.

Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει την Δευτέρα 11 Μαΐου, εκτός των εμπορικών κέντρων. Αυτά θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου.

Τήρηση αποστάσεων

Σε όλα τα καταστήματα θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών. Και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Όσον αφορά στην τήρηση των αποστάσεων στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν αυτά έχουν ως εξής:

Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου έως 20 τ.μ. 4 άτομα, 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ. και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.

Ωράριο λειτουργίας επιχειρήσεων

Όσον αφορά στη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων η έναρξη τους μεταφέρεται στις 10.00 π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση, τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων ανά άτομο, χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες, ενώ συνιστάται μη χρήση ανελκυστήρων, αλλά εφόσον είναι αναγκαία τότε επιτρέπεται χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα

Για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.

Προσέλευση πελατών μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής.

Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα. Ισχύουν οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου. Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 / 10 τ.μ..

Πώς θα επανέλθουν στην κανονικότητα οι εκκλησίες

Από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία. Και από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες. Πάντα όμως με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα.

Πώς θα λειτουργούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στο μετρό (γραμμές 2 και 3) και τον ηλεκτρικό (γραμμή 1) η χρονοαπόσταση των δρομολογίων θα κυμαίνεται στα 6 λεπτά, ενώ στο τραμ στα 8 λεπτά.

Τι θα γίνει με λεωφορεία και τρόλεϊ


Αντίστοιχα, στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, τα οχήματα που θα δρομολογηθούν θα ξεπεράσουν τα 1.000. Εφόσον χρειαστεί, δύναται να υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις ανάλογα με τη διαμόρφωση των αναγκών. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας, ελεγχόμενη η είσοδος σε συρμούς και οχήματα

Σε πλήρη λειτουργία ο προαστιακός από τη Δευτέρα - Το νέο σύστημα εισιτηρίων για αποφυγή συνωστισμού

Σε πλήρη λειτουργία τίθεται από τη ερχόμενη Δευτέρα, 04 Μαϊου, ο προαστιακός Σιδηρόδρομος Αθηνών (Πειραιάς-Κιάτο, Πειραιάς-Αεροδρόμιο, Αθήνα-Χαλκίδα και Άνω Λιόσια-Κορωπί), ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Για την ελαχιστοποίηση φαινομένων συνωστισμού εντός των συρμών της, και αποκλειστικά για τον προαστιακό εκτός αστικής ζώνης, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ανέπτυξε ένα σύστημα εισιτηρίων, συνδέοντας πλέον τα δρομολόγια με τον τίτλο μεταφοράς. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα να ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο ο επιβατικός φόρτος σε κάθε συρμό.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Ως προς τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας, τόσο για το προσωπικό, όσο και τους επιβάτες.

Ως προς τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας, τόσο για το προσωπικό, όσο και τους επιβάτες.

Επιπλέον υιοθετούνται μέτρα για την ελεγχόμενη είσοδο σε σταθμούς, συρμούς και οχήματα, ώστε να επιτευχθεί κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση. Το επιβατικό κοινό καλείται να τηρεί τις αναγκαίες αποστάσεις, ώστε να μην παρουσιάζονται φαινόμενα συνωστισμού, και στο πλαίσιο αυτό συστήνεται η φόρτιση προσωποποιημένων καρτών ΑΤΗ.ΕΝΑ card, μέσω κινητού με την τεχνολογία NFC, ή υπολογιστή. Στις περιπτώσεις που το επιβατικό κοινό εξυπηρετείται σε αυτόματα μηχανήματα ή εκδοτήρια, συνιστάται η χρήση χρεωστικών / πιστωτικών καρτών.

Απαγορεύεται η χρήση των ανελκυστήρων

Η χρήση των ανελκυστήρων θα απαγορεύεται, με εξαίρεση τα άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα. Σε λεωφορεία και τρόλεϊ παρατείνεται το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου από την μπροστινή θύρα. Επίσης, συνεχίζονται κανονικά οι απολυμάνσεις συρμών και οχημάτων καθώς και σταθμών των μέσων σταθερής τροχιάς.

Το αμέσως προσεχές διάστημα, θα υπάρξει και καμπάνια ενημέρωσης του επιβατικού κοινού για τα νέα, αναγκαία μέτρα υγιεινής και προφύλαξης από τον κορωνοϊό. Λόγω της εφαρμογής προληπτικών μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των επιβατών και των εργαζομένων του ΟΑΣΑ, η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού μεταφέρεται σε νέο χώρο στα γραφεία του οργανισμού, που βρίσκονται στο ισόγειο της οδού Ρεθύμνου 16, 106 82, Αθήνα και θα γίνεται Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή (10:00 - 14:00).

Διαβάστε ΕΔΩ τις οδηγίες του ΕΟΔΥ

Πώς θα λειτουργούν οι λαϊκές αγορές

Αναπροσαρμόζεται ο τρόπος λειτουργίας των λαϊκών αγορών, σύμφωνα με όσα προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

1. Έως και ‪την Κυριακή 31 Μαΐου 2020,‬ επιτρέπεται η λειτουργία των υπαίθριων αγορών της περ. 9 του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α' 171), σε όλη την Επικράτεια, ως εξής:

α. Σε κάθε υπαίθρια αγορά, από τους πωλητές (παραγωγούς και επαγγελματίες) που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, σύμφωνα με την άδειά τους, συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό 50%, ανά κατηγορία πωλητών (κατηγορίες πωλητών: παραγωγοί και επαγγελματίες).

β. Στις περιοχές όπου λειτουργούν παράλληλες υπαίθριες δεν ισχύουν οι ανωτέρω περιορισμοί.

γ. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε 5 μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό - ελεύθερο από αντικείμενα.

2. Οι φορείς λειτουργίας των υπαίθριων αγορών δημοσιοποιούν πίνακα με τους συμμετέχοντες κάθε φορά πωλητές (παραγωγούς και επαγγελματίες) στις υπαίθριες αγορές ευθύνης τους.

3. Απαγορεύεται έως και την Κυριακή ‪10 Μαΐου 2020‬ η πώληση στις υπαίθριες αγορές των βιομηχανικών ειδών, εκτός των ειδών ατομικής καθαριότητας και οικιακής φροντίδας.

4. Απαγορεύεται έως και ‪την Κυριακή 31 Μαΐου 2020‬ η λειτουργία των αγορών του άρθρου 38 του ν. 4497/2017, δηλαδή οι υπαίθριες αγορές.

5. Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ορίζεται αρμόδια για την επιβολή των μέτρων της παρ. 1, μετά από βεβαίωση της παράβασης μη τήρησης αυτών από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα όπως ορίζονται στον ν. 4177/2013 (Α' 173).

Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα. Αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές.

Όλες οι αλλαγές στο δημόσιο

Προσαρμογή στα νέα δεδομένα μετά την εποχή του κοροναϊού, θα έχει ο δημόσιος τομέας καθώς και οι εργαζόμενοι.
Την εγκύκλιο με τις οποίες καθορίζεται το ωράριο προσέλευσης των εργαζομένων στο δημόσιο απέστειλε στις υπηρεσίες του δημοσίου ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Παράλληλα, στην εγκύκλιο υπάρχουν διευκρινίσεις για τις άδειες ειδικού σκοπού για τους γονείς που έχουν παιδιά κάτω των 15 ετών.

Πότε ανοίγουν σχολεία

Στην Εκπαίδευση, τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου. Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο. Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη. Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά.

Όλο το σχέδιο για την επιστροφή στα θρανία - Μαθήματα με αντισηπτικά και προαιρετικά μάσκες

Το σχέδιο του υπουργείο Παιδείας για την επόμενη ημέρα στα σχολεία ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.

Τα επόμενα στάδια - Από 11 Μαΐου μέχρι τέλος Ιουνίου

Στο δεύτερο στάδιο που θα εφαρμοστεί στις 11 Μαΐου επανεκκινούν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου με τους ίδιους κανόνες της πρώτης φάσης. Επανέρχονται στις λαϊκές τα βιομηχανικά είδη και επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών, με μάσκες και γάντια.

Στο τρίτο στάδιο στις 15 Μαΐου, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι ενώ δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις. Επίσης επαναλειτουργούν τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών (ΟΠΑΠ) χωρίς να παρέχονται υπηρεσίες σε καθήμενους.

Στο τέταρτο στάδιο, την 1η Ιουνίου, επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα ‪με έναν πελάτη ανα 20 τ.μ. (δεν θα λειτουργούν‬ οι χώροι εστίασης εντός αυτών), με χρήση μάσκας. Επίσης, τα εστιατόρια και οι καφετέριες, μόνο σε εξωτερκούς χώρους, επίσης υπό περιορισμούς‪ (ελάχιστη απόσταση των τραπεζιών τα 2 μέτρα με 4 άτομα σε κάθε τραπέζι όπως και των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας).‬

Στο πέμπτο στάδιο που θα προσδιοριστεί τον Ιούνιο επανεκκινούν τα θερινά σινεμά με 1,5 μ απόσταση μεταξύ των θεατών ανά σειρά και πληρότητα έως 60%. Επίσης επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με όρους αντίστοιχους των καφέ και των εστιατορίων.

Στο έκτο στάδιο επαναλειτουργούν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους, με τους ίδιους κανόνες απόστασης.

Στο έβδομο στάδιο επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφέ σε εσωτερικούς χώρους, επιχειρήσεις διασκέδασης, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.