«Τέτοιος μεταδοτικός ιός δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην ανθρωπότητα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο καθηγητής εντατικής θεραπείας και πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, πρόεδρος ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας, Σπύρος Ζακυνθινός.

Ερωτηθείς αν είμαστε έτοιμοι να βγούμε από την καραντίνα ή είμαστε υποχρεωμένοι να βγούμε, ο κ. Ζακυνθινός επισήμανε ότι «είμαστε μεταξύ έτοιμου και αναγκαίου δηλαδή πρέπει να κάνουμε ισορροπία μεταξύ του ότι πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ μήπως τυχόν βρεθούμε σε δύσκολη συνθήκη και από την άλλη πρέπει να ανοίξει η κοινωνία».

«Δεν μπορεί να είναι κλεισμένο το σύστημα και οικονομικά και κοινωνικά και τα πάντα επ’ άπειρον. Άρα είναι βήματα σταδιακά αλλά με προσοχή, και πρέπει να ανοίξει και πιστεύουμε ότι σε μικρή επιδείνωση είμαστε έτοιμοι», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ο κ. Ζακυνθινός τόνισε ότι «θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, να προσέχουμε, για τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον τρία χρόνια». «Είναι κάτι πρωτοφανές δηλαδή τέτοιος μεταδοτικός ιός δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην ανθρωπότητα. Με τη σημερινή ζωή που υπάρχει, αεροπλάνα κλπ μεταδίδεται αστραπιαία σε όλες τις ηπείρους, σαν συνέπεια πανδημία τέτοιας έκτασης δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τα τεστ, ο καθηγητής εντατικής θεραπείας και πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ τόνισε ότι «τώρα πρέπει να γίνουν πολλά τεστ, πρέπει να γίνουν τεστ στα νοσοκομεία, σε ευπαθείς ομάδες, σε κλειστές κοινότητες κλπ. Είμαστε στην φάση την πρώιμη όπου τα τεστ και η ανίχνευση της επιδημίας επιβάλλεται».

«Νομίζω ότι είναι σωστή η τακτική που ακολουθείται δηλαδή το να αφήσεις τους μαθητές τόσο καιρό εκτός σχολείου και να ξεκινήσουν το Σεπτέμβρη, μα το Σεπτέμβρη θα είμαστε καλύτερα; Δεν είμαι σίγουρος», δήλωσε αναφορικά με την επαναλειτουργία των σχολείων, ο κ. Ζακυνθινός.

Για τη χρήση της προστατευτικής μάσκας, επισήμανε ότι είναι απαραίτητη η χρήση της. «Μια απλή μάσκα, δεν χρειάζεται υψηλής προστασίας. Υψηλής προστασίας μάσκες χρησιμοποιούνται μόνο από το υγειονομικό προσωπικό, αυτό που έρχεται σε άμεση επαφή με τους πάσχοντες, όλοι οι άλλοι θέλουν μια απλή μάσκα», σημείωσε.

«Αν δεν μπορεί να βρει τέτοια, που γνώμη μου είναι ότι μπορεί γιατί εταιρείες ελληνικές έχουν βγει μπροστά και είναι πάμφθηνες και για αυτό συστήνεται από τους ειδικούς στο υπουργείο να μοιράσει στον κόσμο μάσκες, εν πάση περιπτώσει μπορεί να φτιάξει μόνος του υφασμάτινες», δήλωσε ο κ. Ζακυνθινός, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν οδηγίες στο site του ΕΟΔΥ».

«Ο κόσμος πρέπει να κυκλοφορεί οπωσδήποτε με μάσκα εκεί που είναι κλειστοί χώροι και που είναι κοντά κόσμος. Μακάρι να γινόμασταν Νότιο Κορεάτες, πρέπει να γίνουμε για να φυλάξουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας», υπογράμμισε.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα