Ολοταχώς βαδίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης προς τη δημιουργία ειδικών τμημάτων στα πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια της χώρας προκειμένου να επιλύονται με fast-track διαδικασίες υποθέσεις κυρίως οικονομικού ενδιαφέροντος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας παρουσίασε την πολυαναμενομενη διάταξη σήμερα ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου.

Ουσιαστικά, με την επίμαχη διάταξη δημιουργούνται ειδικά τμήματα που θα εκδικάζουν, με εξειδικευμένους δικαστές, υποθέσεις που αφορούν ηλεκτρονικές επικοινωνίες, ενέργεια και προσωπικά δεδομένα στα πρωτοδικεία και εφετεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Από την άλλη στα διοικητικά δικαστήρια, τα οποία ασχολούνται κυρίως με φορολογικά και τελωνειακά ζητήματα, δίνεται η δυνατότητα της δυνατότητα σύστασης ειδικών τμημάτων με απόφαση των προϊσταμένων τους όπου κρίνεται σκόπιμο.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα της κατά προτεραιότητα εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν στην υλοποίηση σοβαρών αναπτυξιακών σχεδίων ή στην εφαρμογή κρίσιμων δημόσιων πολιτικών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Η ταχεία επίλυση των ως άνω διαφορών αποφασίζεται από το αρμόδιο όργανο του δικαστηρίου κατόπιν σχετικής ενημέρωσής του από τον αρμόδιο υπουργό.

Η ελληνική Δικαιοσύνη (επιτέλους!) θα αποκτήσει και νέα αυτοτελής υπηρεσία για τη συστηματική συλλογή και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων.

Συγκεκριμένα, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται διάταξη για τη δημιουργία νέας αυτοτελής υπηρεσίας για τη συστηματική συλλογή και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων για τη Δικαιοσύνη.

Με τη νέα ρύθμιση δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στη διοίκηση της δικαιοσύνης να λαμβάνει τις αποφάσεις της σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία των δικαστηρίων βάσει αντικειμενικών δεδομένων που αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σε αυτά.