«Έχω μια ελπίδα ότι όλη αυτή η στέρηση μετά από δύο μήνες θα δημιουργήσει μια κίνηση στην αγορά», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Mea Culpa» με το δημοσιογράφο και βουλευτή Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κορκίδης τόνισε ότι «είμαστε στη δεύτερη φάση υλοποίησης, πρέπει να πηγαίνουμε βήμα –βήμα». «Χρειάζεται ένα συνεκτικό πρόγραμμα και μια πολύ προσεκτική προσέγγιση. Δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο όπως επίσης ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι ο Γολγοθάς της πραγματικής οικονομίας ξεκινάει από τώρα και δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά επισήμανε ότι «η επόμενη μέρα είναι μακριά και δύσκολη, και μάλιστα πολλές μικρές επιχειρήσεις της αγοράς αναλαμβάνουν μια μεγάλη ευθύνη να επανεκκινήσουν την αγορά. Αυτό το θεωρώ ένα στοίχημα για την επόμενη μέρα, το θεωρώ μια πρόκληση που μπορούμε να την κερδίσουμε και να την φέρουμε εις πέρας».

«Έχω μια ελπίδα ότι όλη αυτή η στέρηση μετά από δύο μήνες θα δημιουργήσει μια κίνηση στην αγορά. Ίσως το shopping therapy να βοηθήσει την ψυχολογία μας», σημείωσε ο ίδιος.

Για τις τράπεζες, ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι «πρέπει να καταλάβουμε εμείς οι επιχειρηματίες ότι οι τράπεζες είναι μαγαζιά που αγοράζουν και πουλάνε χρήμα, το θέμα είναι ότι δεν μπορούν μνα κερδοσκοπούν σε αυτή τη διαδικασία και πρέπει να ανακτήσουν και τον τίτλο τράπεζα γιατί μέχρι τώρα δεν νομίζω ότι κάνουν τραπεζικές εργασίες, άλλου είδους εργασίες κάνουν για να μπορέσουν να έχουν εισοδήματα».

Παράλληλα τόνισε ότι «μέλημα του κ. Σταϊκούρα ήταν να απορροφηθεί αυτό το 1 δις το συντομότερο δυνατό και μάλιστα είχε εξασφαλιστεί άλλο 1 δις να δοθεί στην αγορά υπό μορφή ρευστότητας κατά τον ίδιο τρόπο».

«Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό οι επιχειρήσεις να κάνουμε όλες τις ενέργειες που πρέπει, βεβαίως δεν θα μπορέσουν να το πάρουν όλες οι επιχειρήσεις γιατί υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις αλλά ξεκινάμε από κάπου», διευκρίνισε.

«Μέχρι τώρα και σύμφωνα με τις αιτήσεις που έχουν γίνει δεν έχει απορροφηθεί αυτό το 1 δις για να μπορεί να εκταμιευτεί. Θεωρώ ότι θα γίνει στο επόμενο διάστημα των 10 ημερών. Μετά ακολουθεί το θέμα του ταμείου εγγυοδοσίας, το οποίο είναι ένα σημαντικό εργαλείο», δήλωσε ο κ. Κορκίδης.

Για τα δάνεια στις επιχειρήσεις σημείωσε: «Με το 25% του τζίρου του ’19 που μπορείς να εκταμιεύσεις ένα ποσό, και το επιτόκιο σε αυτές τις περιπτώσεις σκέφτονται οι αρμόδιοι να το προσαρμόσουν κοντά στο 1%, όχι 8%, και μάλιστα υπάρχουν σκέψεις για 0,5%. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να δανειστεί με 8%. Νομίζω ότι αυτό το επιτόκιο είναι εκτός αγοράς, όποιος πάει να το πάρει είναι αυτοκτονία. Με τη διαπραγμάτευση των ομολόγων οι τράπεζες έχουν εξασφαλίσει μια ρευστότητα περίπου 10 δις με την προϋπόθεση να τα βγάλουν στην αγορά. Επίσης έχουν αναλάβει να μοχλεύσουν τα 2 δις των εγγυήσεων του ταμείου εγγυοδοσίας σε 7-8 δις, αυτά είναι ευκαιρίες και για την τράπεζα να ανακτήσουν τον τίτλο τους και να έχουν τη τραπεζική δραστηριότητα που για αυτό έχουν δημιουργηθεί, και ταυτόχρονα να δώσουν ρευστότητα στην αγορά. Το θεωρώ νούμερο ένα προτεραιότητα αλλά καλό είναι και εμείς οι ίδιοι οι επιχειρηματίες να ψαχτούμε και να βρούμε τον τρόπο να έχουμε πρόσβαση σε αυτή τη ρευστότητα και όχι με επιτόκια τόσο υψηλά. Θεωρώ ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου, εκτός πραγματικότητας ένα τέτοιο επιτόκιο».

«Νομίζω ότι έχει κινηθεί έξυπνα η κυβέρνηση στο να μπορέσει να διοχετεύσει περίπου στα 7 δις με ευνοϊκούς όρους στην αγορά, δυστυχώς δεν μπορεί να τα επιχορηγήσει και πολλές φορές ακούω τόσα πολλά αιτήματα από όλους, πληττόμενους και μη πληττόμενους, αν και το 96% είναι πληττόμενοι, αν τα κοστολογήσω φτάνουν να ζητάνε από την ελληνική κυβέρνηση να τους δώσει με ιδία μέσα περίπου τα 15 δις. Να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές να ζητάμε στοχευμένα πράγματα, συγκεκριμένα και να μπορούμε να τα πάρουμε», ανέφερε ο κ. Κορκίδης.

«Είμαι αισιόδοξος, βλέπω ότι οι συνάδελφοί μου είναι μαχητές σε όλα τα επίπεδα θα το ξαναπαλέψουν και εμείς προσπαθούμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών», τόνισε.

Εν κατακλείδι ο πρόεδρος ΕΒΕΠ επισήμανε ότι «το πρώτο διάστημα θα είναι δύσκολο, όμως έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες να μοιράσουμε μάσκες στα επιμελητήρια, να μπορέσουν οι δήμοι να κάνουν κάποιες απολυμάνσεις, να μπει ένα αυτοκόλλητο στην πόρτα κάθε καταστήματος ότι ο κοινόχρηστος χώρος είναι εν μέρει ασφαλής και ελπίζω και με κάποιες ελκυστικές τιμές να μπορέσουμε να ξαναξεκινήσουμε σιγά σιγά την αγορά και την οικονομία».