Στην επαναλειτουργία όλων των σχολείων της χώρας μας, αλλά μόνον για την Γ’ Λυκείου και τις πανελλαδικές εξετάσεις, προσανατολίζεται τελικώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται σήμερα σε διαρκείς τηλεδιασκέψεις με τους υπουργούς Υγείας Βασίλη Κικίλια και Παιδείας Νίκη Κεραμέως, καθώς και με τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρη Τσιόδρα.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές των parapolitika.gr, η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσανατολίζονται επίσης οι υπόλοιπες τάξεις όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης να επαναλειτουργήσουν από τα μέσα του ερχομένου Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε σημειώσει χθες με ιδιαίτερη έμφαση ότι όλες οι αποφάσεις για την άρση του lockdown στη χώρα μας θα αναληφθούν μόνον βάσει επιστημονικής τεκμηρίωσης και όχι κάτω από την εκδηλούμενη κοινωνική πίεση.

Συγκεκριμένα, ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε τον εξής διάλογο με τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κοροναϊού στην Ελλάδα:

«Β. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Καθηγητά, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε πρόσφατα ότι «τα χειρότερα είναι ακόμα μπροστά μας», ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος προειδοποίησε ότι «βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της πανδημίας». Υπάρχουν αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία τα οποία τεκμηριώνουν ότι είναι ασφαλές να ξεκινήσει άμεσα η σταδιακή άρση του lockdown στη χώρα μας; Μήπως η άρση των περιοριστικών μέτρων είναι πρόωρη; Μήπως οι αρμόδιοι επιστήμονες δεχθήκατε μια διάχυτη κοινωνική πίεση, για να εισηγηθείτε άρση του lockdown, και ιδιαιτέρως στα σχολεία, με την επιστημονική τεκμηρίωση να ακολουθεί;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Κοιτάξτε, είναι διαφορετική η ταχύτητα με την οποία έχει κινηθεί ο ιός σε διαφορετικές χώρες. Άρα θέλει πολλή προσοχή στο πώς κανείς χειρίζεται το θέμα της παγκόσμιας κυκλοφορίας του ιού, γιατί υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα. Σε κάποιες χώρες έχει κυκλοφορήσει πιο ευρέως, σε κάποιες χώρες λιγότερο, όπως και η δική μας, λόγω των μέτρων και όχι κάποιας τύχης. Και αυτό το λέω με βεβαιότητα, γιατί έχω δει τα δεδομένα πολύ προσεκτικά, έχω αναλύσει τα συστήματα καταγραφής θνησιμότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στις βόρειες χώρες. Κάποιες που παρουσιάζονται ως λιγότερο επηρεασμένες κατ’ αντιστοιχία με την Ελλάδα, χωρίς να γνωρίζουν την όλη επιστημονική καταγραφή που γίνεται σε αυτές τις χώρες, στις οποίες δεν καταγράφουν τους θανάτους. Δεν κατηγορώ κανέναν, αλλά μπορώ να μιλήσω με βεβαιότητα μόνο για τα δικά μου δεδομένα και καλό είναι να αποφεύγουμε συγκρίσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες. Κάθε χώρα υλοποιεί μια στρατηγική και αυτή η στρατηγική πρέπει να βασίζεται όχι σε κοινωνική πίεση, κατά τη γνώμη μου, αλλά σε επιστημονικά δεδομένα.

Μέχρι τώρα έτσι έχουμε κινηθεί και θα κινηθούμε με παρόμοιο τρόπο και στο θέμα της άρσης του lockdown. Είναι αδύνατον να συνεχιστεί ένα lockdown μέχρι να βγει ένα εμβόλιο που δεν θα γνωρίζουμε και αν είναι αποτελεσματικό. Που μπορεί, όπως μας λένε οι επιστήμονες του WHO, να κρατήσει 12 με 18 μήνες. Δηλαδή θα παραμείνει η χώρα ενάμισι χρόνο σε lockdown; Και πότε είναι καλύτερο να ανοίξουν κάποια πράγματα για τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού; Τώρα ή το Νοέμβριο- Δεκέμβριο που θα αρχίσουν να κυκλοφορούν και άλλες αναπνευστικές ιώσεις και η γρίπη ενδεχομένως; Όλα λοιπόν σταθμίζονται. Όλα συζητούνται.

Και ακόμα περισσότερο, ποιο είναι το εργαλείο εκείνο που θα χρησιμοποιήσεις για να παρακολουθήσεις την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα σου; Άρα αυτό που κάνουμε είναι προσπαθούμε να έχουμε ένα όσο το δυνατόν καλύτερο εργαλείο, πιο ακριβές εργαλείο, που είναι το testing, η διάγνωση, η έγκαιρη ιχνηλάτηση, η απομόνωση των επαφών, ώστε να παρακολουθούμε με βάση αυτό το εργαλείο την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και να παρακολουθούμε και τα νοσηλευόμενα περιστατικά, όπως κάναμε μέχρι τώρα, και ενδεχομένως τυχόν θανάτους και τυχόν αύξηση της κυκλοφορίας, η οποία μπορεί να συμβεί ή να μην συμβεί.

Και σταδιακά, αυτό εννοούσα σταδιακά και ελεγχόμενα, με τη βοήθεια των μαθηματικών εργαλείων και της παρακολούθησης της πορείας της επιδημίας στη χώρα μας, να υλοποιούμε κάποια μέτρα τα οποία θα είναι μέτρα που θα αφορούν τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες, ώστε να χτίζεται σιγά-σιγά, το τονίζω ξανά, σταδιακή ανοσία, αλλά και θα προστατεύουν τις ευπαθείς ομάδες όπου βρίσκονται αυτές. Αν είναι στον περίγυρο των παιδιών, πρέπει να προβλέπονται κάποια μέτρα για αυτή την περίπτωση. Ένα παράδειγμα λέω.

Άρα νομίζω όλα πρέπει να γίνουν επιστημονικά, όχι υπό το καθεστώς κάποιας κοινωνικής πίεσης, ώστε να υπάρχει καλή παρακολούθηση και έγκαιρη παρέμβαση. Δεν είναι sprint, είναι μαραθώνιος, το έχουμε ξαναπεί».