Ελεύθεροι αφέθηκαν οι τρεις τελευταίοι ΄Έλληνες ναυτικοί που βίωναν τους τελευταίους οχτώ μήνες ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρείας στο Τζιμπουτί καθώς οι τοπικές αρχές κρατούσαν αγκυροβολημένα τα πλοία λόγω χρεών της ιδιοκτήτριας εταιρείας.

Ο αριθμός των Ελλήνων ναυτικών ήταν συνολικά πέντε. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε αφεθεί ελεύθερος ο υποπλοίαρχος και στα τέλη Φεβρουαρίου 2020 ο α’ μηχανικός ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.

Οι προσπάθειες των υπουργείων Εξωτερικών και Ναυτιλίας-Νησιωτικής Πολιτικής ήταν εντονότατες και στέφθηκαν με επιτυχία ενώ όπως μεταδίδει το Πρώτο Θέμα ουσιαστική ήταν και η συνεισφορά της προξένου της Ελλάδας στην Αντίζα Μπέμπα της Αιθιοπίας, η οποία έχει και αρμοδιότητα για το Τζιμπουτί, Όλγας Τζωρτζάτου.

Οι τρεις Έλληνες ταξίδεψαν χθες το απόγευμα από το Τζιμπουτί προς το Μογκαντίσου της Σομαλίας και εκεί ένα αεροπλάνο θα παραλάμβανε Τούρκους υπηκόους και τελικό προορισμό έχει την Άγκυρα. Από εκεί και πέρα, μένει ο τελικός σχεδιασμός ώστε οι έλληνες ναυτικοί να επιστρέψουν ασφαλείς σε ελληνικό έδαφος.