«Υπάρχουν πολλά γεγονότα, πολύ γοητευτικά, τα οποία θα ανακαλύψει κανείς διαβάζοντας τον τόμο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 η αρχαιολόγος, μουσειολόγος και συγγραφέας, Κατερίνα Σέρβη, που μίλησε για τον 8ο τόμο του έργου "Ελληνική επανάσταση", προσφορά της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ αύριο 25.04.

Η αρχαιολόγος τόνισε ότι: «Είναι ένας γοητευτικός τόμος γιατί δεν σας κρύβω ότι προσωπικά προτιμώ το θέμα με το οποίο καταπιάνεται, είναι η κοινωνία και ο πολιτισμός και μιλάει για μια πολύ γόνιμη και δημιουργική περίοδο του νέου πια ελληνικού κράτους που αφορά την εξέλιξη της κοινωνίας. Βλέπουμε πως σιγά-σιγά η κοινωνία από αγροτική αστικοποιείται, μιλάει για τη λογοτεχνία, την πολεοδομία, την αρχιτεκτονική, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη χαρακτική όλα αυτά τα ζητήματα που συνθέτουν την ενότητα πολιτισμός».

Μάλιστα, η ίδια συμπλήρωσε ότι «μιλάει για όλα αυτά τα ζητήματα με λεπτομέρειες βέβαια όπως και οι προηγούμενοι τόμοι, δηλαδή βλέπουμε την ίδρυση του πανεπιστημίου, τις φοιτητικές εξεγέρσεις όπως τα Σκιαδικά, έχει ακόμα και λεπτομέρειες όπως το ωρολόγιο πρόγραμμα της εποχής που μέσα στα μαθήματα βλέπουμε και το μάθημα της καλλιγραφίας».

Τόνισε δε, πως στη λογοτεχνία θα διαβάσουμε για μεγάλους λογοτέχνες όπως ο Κάλβος, ο Σολωμός, ο Βαλαωρίτης αλλά και για πρόσωπα που στους περισσότερους μας είναι άγνωστά όπως για παράδειγμα η Μουτζάν -Μαρτινέγκου που έγραψε μια αυτοβιογραφία μοναδικό δείγμα επτανησιακού πεζού λόγου. Θα διαβάσουμε για τα νεοκλασικά κτήρια, στην πολεοδομία και την αρχιτεκτονική.

«Σκεφτείτε πως ήταν η κοινωνία πριν την επανάσταση και πως μετά την επανάσταση προσπαθεί να ευθυγραμμιστεί με την Ευρώπη, ανακαλύπτει νέα ήθη, νέα έθιμα, από τη μόδα μέχρι τη λογοτεχνία ανοίγεται ένας καινούργιος κόσμος μπροστά της οπότε συμβαίνουν πολύ μεγάλες αλλαγές. Βέβαια υπάρχουν πολλά μικρά γεγονότα πολύ γοητευτικά που θα ανακαλύψει κανείς διαβάζοντας τον τόμο αλλά και όλη η πορεία σε όλους τους τομείς είναι πολύ ενδιαφέρουσα και συναρπαστική να τη διαβάσει κανείς», κατέληξε.