«Οι συστάσεις για την πρόληψη της μετάδοσης ενός ενδεχόμενου κρούσματος από συμπτωματικό άτομα θα συνεχίσουν να υπάρχουν, πλέον πρέπει να γίνει τρόπος ζωής», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο παθολόγος, λοιμωξιολόγος, ομότιμος καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Παύλος Νικολαΐδης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Νικολαϊδης υπογράμμισε ότι «το καλοκαίρι μας θα είναι διαφορετικό με την έννοια ότι πολλά από τα μέτρα τα απαγορευτικά που υπάρχουνε τώρα θα συνεχίσουν να υπάρχουν, όχι με την αυστηρότητα ή την έκταση που είναι τώρα αλλά θα συνεχίσουν να υπάρχουν».

«Οι συστάσεις για την πρόληψη της μετάδοσης ενός ενδεχόμενου κρούσματος από συμπτωματικό άτομα θα συνεχίσουν να υπάρχουν, πλέον πρέπει να γίνει τρόπος ζωής», τόνισε ο ίδιος.

«Το μπάνιο δεν απαγορεύεται, δεν μπορεί να απαγορευτεί, δεν χρειάζεται να απαγορευτεί αλλά θέλει τους δικούς του κανόνες. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη μέχρι στιγμής, από πουθενά ανά τον κόσμο, ότι μπορεί ο ιός να μεταδοθεί μέσω του θαλασσινού νερού και του χλωριωμένου νερού της πισίνας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο γιατρός, «το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα της ατομικής, της προσωπικής, της κοινωνικής υγιεινής δηλαδή το πρώτο και σπουδαιότερο είναι η διατήρηση των αποστάσεων».

Ο κ. Νικολαΐδης δήλωσε: «Η τήρηση της υγιεινής των χεριών σε όλες τις εκφράσεις της ζωής μας πολύ περισσότερο όταν είμαστε έξω από το σπίτι μας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε εφοδιασμένοι με τα αντισηπτικά των χεριών. Πάμε στην παραλία, πάμε για μπάνιο στην τσάντα μαζί με το αντηλιακό θα υπάρχει και το αντισηπτικό. Το θέμα είναι στις οργανωμένες παραλίες ή όχι πως μπορεί να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Και αν μεν πρόκειται να παραλίες ελεύθερες όπου υπάρχει μεγάλη έκταση δεν υπάρχει θέμα, το θέμα είναι στις οργανωμένες».

«Λέμε στον κόσμο να αποφεύγει το συνωστισμό, να μην έχει κοντινές αποστάσεις αλλά πρέπει να το επιτρέπει και η υποδομή της οργανωμένης πλαζ», επισήμανε ο λοιμοξιολόγος.

Την ίδια στιγμή τόνισε ότι «οι ξαπλώστρες θα πρέπει να είναι σε συγκεκριμένη απόσταση η μία από την άλλη, με συγκεκριμένο αριθμό ανάλογα με τα τετραγωνικά δηλαδή σε ένα μέρος να μην έχουμε στα 10 τετραγωνικά 50 ξαπλώστρες όταν πρέπει να έχουμε 5». «Αυτά θα πρέπει να οριστούν», υπογράμμισε.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα