«Έως πότε θα συνεχιστεί η εθνικιστική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, που καταστρέφει εδώ και παραπάνω από έναν αιώνα έθνη και πολιτισμούς; Ως πότε θα συνεχιστούν οι πράξεις φασισμού και μισαλλοδοξίας;» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αρμενική Νεολαία Ελλάδος με αφορμή την επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Στην ανακοίνωσή της η Νεολαία αναφέρεται τόσο στα ιστορικά στοιχεία για τη γενοκτονία όσο και στις σημερινές πολιτικές που ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον κ. Ερντογάν και τον κάθε Ερντογαν να παραβιάζει ανενόχλητα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στον ίδιο του το λαό, όπως επίσης και τα διεθνή διακρατικά δικαιώματα που πλαισιώνουν την φιλειρηνική συμβίωση των λαών» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η ανακοίινωση:

Στις αρχές του 20ου αιώνα, η ανθρωπότητα γίνεται μάρτυρας μιας σειράς γεγονότων που αποτελούν σήμερα από τα χειρότερα εγκλήματα της ιστορίας της: της Γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων από την Τουρκία.

Το 1974 ο ίδιος θύτης εισβάλει στην Κύπρο. Ο ίδιος εκείνος θύτης, που εξαπολύει επιθέσεις στην Συρία από το 2016 μέχρι και σήμερα καθοδηγούμενος από τα εθνικά, οικονομικά και στρατιωτικά του συμφερόντα.

Πόσα ακόμα γεγονότα πρέπει να προστεθούν στην αιματηρή αυτή λίστα ώστε η διεθνής κοινότητα να λύσει την σιωπή της;

24 Απριλίου, 2020.
Φέτος συμπληρώνονται 105 χρόνια από την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα. 105 χρόνια, από όταν η Τουρκία διέπραξε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, την Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, θύματα της οποίας ήταν πάνω από 1.500.000 αθώοι άνθρωποι.

Μέχρι και σήμερα, 30 χώρες αλλά και Διεθνείς Οργανισμοί και περιφέρειες χωρών έχουν ήδη αναγνωρίσει το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα. Μέχρι και σήμερα όμως η Τουρκία συνεχίζει να εφαρμόζει την “καθιερωμένη” πλέον πολιτική άρνησης της, προφασιζόμενη ότι τα θύματα της Γενοκτονίας ήταν θύματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, και δείχνοντας έτσι ότι όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει τις ευθύνες της, αλλά δεν δείχνει και καμία διάθεση για μεταμέλεια. Χωρίς κανένα δισταγμό, έχει ρίξει τη μάσκα της, δείχνοντας απροκάλυπτα το πραγματικό της πρόσωπο με όλη την ανθρωπότητα ως θεατή. Πόσο μπορεί όμως ένας θεατής να παραμένει αδρανής μπροστά στην αδικία;

Εμείς, η Αρμενική Νεολαία Ελλάδος, είμαστε μια οργάνωση που αγωνίζεται για τα δικαιώματα του αρμενικού λαού, επίσης προασπίζει τον σεβασμό στην ελευθερία έκφρασης των ιδεών και των απόψεων, προάγει και υπερασπίζεται το δικαίωμα για την ελεύθερη βούληση των πολιτών. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι όταν βλέπουμε τον πρόεδρο της γείτονος χώρας να αποδεικνύει κάθε μέρα με τις πράξεις του πως αξίες σαν αυτές δεν έχουν θέση στην "Δημοκρατία της Τουρκίας" και μάλιστα όταν φιμώνει κάθε πολίτη της χώρας του που τολμά να μιλά για το θέμα της Γενοκτονίας. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον κ. Ερντογάν και τον κάθε Ερντογαν να παραβιάζει ανενόχλητα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στον ίδιο του το λαό, όπως επίσης και τα διεθνή διακρατικά δικαιώματα που πλαισιώνουν την φιλειρηνική συμβίωση των λαών. Δεν μπορούμε να παραμένουμε σιωπηλοί όσο τα τουρκικά καθεστώτα στηρίζουν τις παράνομες επιθέσεις των αζερικών δυνάμεων στις μεθοριακές περιοχές του Αρτσάχ, προκαλώντας κάθε φορά τον θάνατο αθώου άμαχου πληθυσμού.

Ρωτάμε λοιπόν ευθέως την Τουρκική Κυβέρνηση:

Έως πότε θα συνεχιστεί η εθνικιστική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, που καταστρέφει εδώ και παραπάνω από έναν αιώνα έθνη και πολιτισμούς; Ως πότε θα συνεχιστούν οι πράξεις φασισμού και μισαλλοδοξίας; 1915, 1919, 1922, 1974, 2016 έως σήμερα. Ίσως στα αυτιά σας ηχούν ως απλές ημερομηνίες ή αντίθετα ακόμα και ως εθνικά επιτεύγματα που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο κάποιας δήθεν «ειρηνευτικής» αποστολής, ή κάποιας υποτιθέμενης «μετακίνησης πληθυσμών», με σκοπό την διατήρηση της ασφάλειας των πολιτών σε καταστάσεις πολέμου.

Στα δικά μας μάτια, πίσω από αυτές τις ημερομηνίες ξεπροβάλλουν οι θηριωδίες που έχουν διαπράξει και συνεχίζουν να διαπράττουν μέχρι σήμερα τα τουρκικά καθεστώτα, χωρίς καμία μεταμέλεια, χωρίς καμία συναίσθηση των συνεπειών των πεπραγμένων εγκλημάτων που δυστυχώς μέχρι και σήμερα παραμένουν όλα ατιμώρητα.

Η Διασπορά, συνέπεια του εθνικού μας ξεριζωμού από τα εδάφη μας το 1915, αποτελεί την μεγαλύτερη πληγή του Αρμενικού λαού. Μέσα από αυτήν την δυσμενή πραγματικότητα όμως, οι Αρμένιοι παγκοσμίως, καταφέραμε να διατηρήσουμε την εθνική μας ταυτότητα, τα ήθη και τα έθιμα μας ακέραια. Κι όχι μόνο αυτό. Οργανωθήκαμε σε κοινότητες, αγαπήσαμε τους πολιτισμούς των χωρών που μας δέχτηκαν και προσφέρουμε τα μέγιστα στην ανάπτυξη των κοινωνιών όπου υπάρχουμε.

Το να είμαστε κομμάτι της αρμενικής Διασποράς, σημαίνει ότι είμαστε παιδιά δύο μεγάλων πολιτισμών, ότι σκεφτόμαστε συγχρόνως σαν Έλληνες και Αρμένιοι, και η ανάγκη μας να θυμόμαστε την ιστορία και να κρατάμε τη λαϊκή μας παράδοση, μας καθιστά ιδιαίτερα δυνατούς κι αφοσιωμένους στο καθήκον. Δίνουμε τον δικό μας αγώνα καθημερινά για την προστασία και την διαφύλαξη των εθνικών μας συμφερόντων και κεκτημένων, διεκδικώντας ηθική και υλική αποζημίωση του Αρμενικού λαού, και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης σε διεθνές επίπεδο.

Το σημαντικό είναι να αποφασίσεις για τι αξίζει να αγωνίζεσαι και να διαμορφώνεις τις δραστηριότητες σου έτσι ώστε να πετύχεις αυτά που ζητάς.

Τα μέλη της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος, γνωρίζουμε καλά ότι είναι βαριά η εθνική κληρονομιά μας. Γνωρίζουμε επίσης οτι οι τωρινοί αλλά και μελλοντικοί αγώνες μας θα είναι δύσκολοι. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να τους συνεχίσουμε μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Είμαστε ευγνώμονες προς τον Ελληνικό λαό που υπήρξε πάντα στο πλευρό μας, στηρίζοντας κάθε μας αγώνα, όσο δύσκολος και αν αυτός ήταν.

Είναι ευρέως αποδεκτό πλέον, ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Διανύει τον κύκλο της, επισημειώνει τα λάθη και τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας και φτάνοντας στο τέλος του κύκλου, ξεκινά πάλι από την αφετηρία. Υπάρχει όμως μια ειδοποιός διαφορά στο τρόπο που τα επιτεύγματα και τα λάθη καταγράφονται, και αυτή παρατηρείται στην συμπεριφορά και την αντίληψη του ανθρώπου όταν αυτός βρίσκεται στο φως το γεγονότων: τα επιτεύγματα -οποιουδήποτε βεληνεκούς- μένουν άσβεστα στις μνήμες μας, και η πρόοδος τους συνεχίζει ακάθεκτη σε κάθε αρχή του κύκλου της ιστορίας, ενώ τα λάθη –αδίδαχτα ή διδαγμένα- συχνά παραδίδονται στο σκοτάδι της λήθης.

Εμείς προσπαθούμε όμως να διδασκόμαστε από την ιστορία και όσο θυμόμαστε αυτά τα λάθη, όσο αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε όσα τα λάθη αυτά μας στέρησαν, ένα είναι σίγουρο:

Στον αγώνα μας για την δικαίωση του αρμενικού λαού και την ενίσχυση της ασφάλειας και της προόδου της σημερινής ανεξάρτητης Αρμενίας και του Αρτσάχ, σε κάθε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει κάθε τουρκική κυβέρνηση του παρόντος και του μέλλοντος, σε κάθε κεκαλυμμένο έγκλημα που οργανώνει και φέρει εις πέρας ενώ η διεθνής κοινότητα κάνει τα στραβά μάτια, σε κάθε στάλα αίματος που χύνεται στο όνομα των διεφθαρμένων ιδανικών που υπηρετεί,
θα μας βρίσκει μπροστά της.

Κεντρική Επιτροπή
Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος