Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής, σε ότι αφορά την συνοχή και την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με φόντο τον κορωνοϊό θα διεξαχθεί σήμερα.

Οι διαφωνίες μεταξύ των ισχυρών χωρών του Βορρά και των χωρών του Νότου της Ευρώπης, ως προς το μέγεθος, αλλά και το είδος της βοήθειας που πρέπει να δοθεί στα κράτη-μέλη για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, έχουν αναβαθμιστεί σε «χάσμα».

Κάπως έτσι, η Σύνοδος Κορυφής αποκτά κρίσιμη διάσταση για την ενότητα της ΕΕ.

Σχολιάζοντας την επικείμενη συνεδρίαση, ο δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» και στο «in.gr», Παναγιώτης Σωτήρης, περιέγραψε το πλαίσιο της αντιπαράθεσης.

«Ο ευρωπαϊκός Βορράς δεν δέχεται την αμοιβαιοποίηση του κινδύνου» σημείωσε ο δημοσιογράφος, τονίζοντας την ανάγκη να βρεθεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο χρηματοδότησης ή ενός κοινός ταμείο, γιατί «με μια ύφεση της τάξης 6-7% σε επίπεδο ευρωζώνης απαιτεί τεράστια δαπάνη για να καλυφθεί. Διαφορετικά θα επέλθει κοινωνική καταστροφή».

Παράλληλα, εξήγησε, πως αν οι χώρες του νότου αρχίζουν να δανείζονται από τις χρηματαγορές, αυτό θα συνεπάγεται υψηλότερο δημόσιο χρέος γι’ αυτές.