«Σίγουρα το νεαρό της ηλικίας είναι κάτι το οποίο δημιουργεί το κύριο ερωτηματικό παρόλα αυτά το κομμάτι των υποκείμενων νοσημάτων είναι κάτι υπό διερεύνηση», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, αναφορικά με το θάνατο του 35χρονου, ο πνευμονολόγος και  διευθυντής στην πνευμονολογική κλινική Ανάσα στο Metropolitan νοσοκομείο, Λευτέρης Βρουβάκης.

Μεταξύ άλλων, ο κ, Βρουβάκης δήλωσε ότι «είναι ένα γεγονός το οποίο έχει συγκλονίσει όχι μόνο τον απλό κόσμο αλλά και την επιστημονική κοινότητα παρόλα αυτά σίγουρα το νεαρό της ηλικίας είναι κάτι το οποίο δημιουργεί το κύριο ερωτηματικό παρόλα αυτά το κομμάτι των υποκείμενων νοσημάτων είναι κάτι υπό διερεύνηση».

«Από εκεί και πέρα δεν σημαίνει ότι κάποιος ο οποίος θεωρεί ότι δεν έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα όντως και στην πραγματικότητα δεν το έχει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το δεύτερο είναι ότι έχει σημασία το κομμάτι του ιικού φορτίου δηλαδή πως μεταδίδεται το ιικό φορτίο και ποια είναι η ποσότητά του. Σίγουρα και έχει αποδειχτεί αυτό, ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ιικό φορτίο που λαμβάνει κάποιος τόσο σοβαρότερη είναι και η κατάστασή του», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Ένα τρίτο ερώτημα είναι το καρδιοαναπνευστικό όπως και το κομμάτι της πνευμονικής εμβολής είναι κάτι το οποίο επίσης είναι υπό διερεύνηση. Σίγουρα ο ιός είναι κάτι καινούργιο, δεν τον έχουμε αναλύσει πλήρως αλλά παρόλα αυτά άτομα τα οποία νοσηλεύονται πλέον καλύπτονται με αντιπηκτική αγωγή , γιατί; Γιατί είδαμε ότι ένα ποσοστό όπως πχ ο Γερμανός στο Ηράκλειο αναπτύσσουν μηχανισμούς θρόμβωσης, προκαλείται πνευμονική εμβολή και μπορεί να χάσεις τον ασθενή από μια άλλη θανατηφόρα πάθηση την οποία δεν την περιμένεις», πρόσθεσε ο κ. Βρουβάκης.

«Θέλω να πω δηλαδή ότι αυτό το μάθαμε μετά από το θάνατο του ασθενούς, αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα, είναι αυτό το φαινόμενο το οποίο εξελίσσεται σε κάθε νέα πάθηση που προσπαθούμε και εμείς να δώσουμε απαντήσεις σε ερωτήματα τα οποία όμως δυστυχώς τα βλέπουμε και τα μαθαίνουμε μέσα από την εξέλιξη της ίδιας της πάθησης», σημείωσε παράλληλα.

Αναφορικά με τον κοροναϊό και τα κλιματιστικά, ο κ. Βρουβάκης δήλωσε: «Το είχαμε ξαναζήσει την περίοδο των μνημονίων όταν διαπιστώσαμε ότι οι περισσότεροι συμπολίτες μας δεν κάνανε καλή συντήρηση των κλιματιστικών. Τότε είχαμε διαπιστώσει μια αύξηση των πνευμονιών και είχαμε συστήσει τον καλό καθαρισμό και τη σωστή χρήση των κλιματιστικών τα οποία σε χώρους κλειστούς που δεν αερίζονται έχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηροτήτων. Είναι ένα θέμα το οποίο το είχαμε ξαναδεί, και τώρα ξαναγυρίζει, είναι το ίδιο επίκαιρο και θεωρώ ότι το καλύτερο κλιματιστικό είναι ο καθαρός αέρας, είναι να ανοίγουμε τα παράθυρά μας».

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα