Ηπανδημία του κοροναϊού έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ελληνική κοινωνία. Πλέον, όπως και επιβάλλεται, «μένουμε σπίτι» για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τους δικούς μας ανθρώπους. Ομως, σε περιπτώσεις όπου ήδη υπάρχουν σοβαρά προβλήματα μέσα στην οικογενειακή εστία, όταν η λεκτική και η σωματική βία αποτελεί μια ζοφερή πραγματικότητα, μήπως η υποχρεωτική διαμονή εντείνει αυτά τα φαινόμενα;

Τα «Π» επικοινώνησαν με τη γενική γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, η οποία, σε πρώτο στάδιο, είναι καθησυχαστική, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση των καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία στη γραμμή SOS.

Ωστόσο, όπως είναι επιβεβλημένο, ακόμα και εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των θυμάτων.

Συγκεκριμένα, τα στατιστικά στοιχεία της τηλεφωνικής γραμμής SOS για τον Μάρτιο του 2020 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, τον Φεβρουάριο, δείχνουν μια μικρή αύξηση στις τηλεφωνικές κλήσεις. Συγκεκριμένα, η γραμμή βοήθειας δέχτηκε 64 κλήσεις περισσότερες σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Στο σύνολό τους οι κλήσεις για τον Μάρτιο ανέρχονται σε 454, σε αντίθεση με τον Φεβρουάριο, όταν οι κλήσεις είναι 390, δηλαδή υπάρχει μια αύξηση που ανέρχεται σε ποσοστό 16,4%.

Οσον αφορά, συγκεκριμένα, τις κλήσεις με χαρακτηρισμό «περιστατικό βίας», ανέρχονται σε 279 για τον Φεβρουάριο, ενώ για τον Μάρτιο σε 325. Αυτό σημαίνει πως τον Μάρτιο το τηλεφωνικό κέντρο δέχτηκε 46 κλήσεις παραπάνω με αναφορά σε περιστατικά βίας απ’ ό,τι τον Φεβρουάριο. Και για τους δύο μήνες το ποσοστό των κλήσεων με αναφορά σε περιστατικό βίας σε σχέση με το σύνολο των κλήσεων που δέχτηκε το κέντρο παρέμεινε σταθερό, στο 72%. Αναφορικά με τις κλήσεις στις οποίες καταγγέλθηκε ως είδος βίας η ενδοοικογενειακή, τον Φεβρουάριο καταγράφηκαν 156 τέτοιες κλήσεις, ενώ τον Μάρτιο 166. Η ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των δύο μηνών ανέρχεται σε 6,4%.

Πάντως, προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως, εάν κάποιος συγκρίνει τα στοιχεία του Μαρτίου για τα έτη 2020 και 2019, θα δει ότι πέρυσι υπήρξαν περισσότερες καταγγελίες στη γραμμή SOS. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 449 κλήσεις τον Μάρτιο του 2019 με περιεχόμενο την καταγγελία περιστατικού βίας, σε αντίθεση με 325 κλήσεις για τον Μάρτιο του 2020. Αντίστοιχα, υπήρξαν 274 κλήσεις με αναφορά σε ενδοοικογενειακή βία τον Μάρτιο του 2019, σε σύγκριση με 166 κλήσεις για τον Μάρτιο του 2020.

ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ

Σε κάθε περίπτωση, η κυρία Συρεγγέλα επισημαίνει στα «Π» ότι «τα στατιστικά στοιχεία της γραμμής SOS δεν δείχνουν στοιχεία αύξησης των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Προσπαθούμε να επιτύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, και προσφέρουμε υπηρεσίες στήριξης στις γυναίκες θύματα βίας».

Επίσης, τονίζει πως «η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων φροντίζει ώστε, ακόμα και εν μέσω COVID19, τα θύματα βίας (έμφυλης ή/και ενδοοικογενειακής) να λαμβάνουν τις υπηρεσίες στήριξης και συμβουλευτικής. Η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, ενώ το email της, sos15900@isotita.gr, είναι διαθέσιμο για όσους (θύματα ή τρίτα πρόσωπα) δεν έχουν δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας. Παράλληλα, τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας, σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και με τους δήμους, λειτουργούν κανονικά».

Επίσης κανονικά λειτουργούν και οι ξενώνες φιλοξενίας, 18 εξ αυτών υπό την επίβλεψη των δήμων και δύο υπό την επίβλεψη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), πραγματοποιώντας, ωστόσο, τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας. Σε έκτακτες περιπτώσεις, η Γενική Γραμματεία, σε συνεργασία με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, προσφέρει ειδικούς χώρους φιλοξενίας, με δωρεάν στέγαση και σίτιση, σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, η γενική γραμματέας ενημέρωσε με επιστολή της τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις δράσεις της χώρας όσον αφορά την έμφυλη βία και τις επιπτώσεις του COVID19, ενώ θα γνωστοποιήσει άμεσα στους τομείς Ισότητας των Φύλων και της Βίας κατά των Γυναικών του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Επιτροπής Μερών για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης τις δράσεις της για την εύρυθμη λειτουργία των δομών στήριξης των θυμάτων βίας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά τη Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου