Σε πλήρη ύφεση έχει περάσει η Ελλάδα ως προς τον κοροναϊό είπε στην εκπομπή «Kοινωνία Ώρα MEGA» ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής στο Τμήμα Υγεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Σημαντικές είναι δε οι επόμενες πέντε ημέρες, που θα επιβεβαιώσουν την πτώση του Covid-19.

Όσον αφορά τη μικρή διασπορά του ιού τόσο στην Ελλάδα όσο και τα Βαλκάνια, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει χαμηλότερα νούμερα σε σχέση με την Ευρώπη και παρόμοια εικόνα με άλλες χώρες.

Ωστόσο, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά από άλλες βαλκανικές χώρες, όπως για παράδειγμα η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Σχετικά με τη συλλογική ανοσία μιας χώρας, επισήμανε ότι αυτό είναι δύσκολο να γίνει αφού θα πρέπει να υπάρχουν κρούσματα στο 70% του πληθυσμού.

«Δεν υπάρχει χώρα που θα αποκτήσει συλλογική ανοσία σε αυτή τη φάση και για τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο πώς θα γίνει σταδιακά η άρση των περιοριστικών μέτρων, ενώ εκτίμησε πως μέσα στον επόμενο μήνα στην Ελλάδα θα φθάσουμε σε καλό επίπεδο με τον κορωνοϊό. Το πρόβλημα ωστόσο, έγκειται στις επαφές που θα υπάρχουν με το εξωτερικό.

«Θέλω να πιστεύω ότι ο κίνδυνος θα εξαλειφθεί μέσα στο καλοκαίρι» είπε πάντως ο κ. Μαγιορκίνης.